sâmbătă, 12 octombrie 2013

INFO NUMIS MONDO - 38


1.  Comisia Europeană nu a fost de acord cu aplicarea unor simboluri religioase creștine clare pe monedele de 10, 20 și 50 de eurocenți, de către principatul Andorra, micul stat din Munții Pirinei, la frontiera franco-spaniolă. De la 1 ianuarie 2014 principatul Andorra are aprobarea Uniunii Europene să emită monede euro proprii cu putere circulatorie națională. Opțiunea principatului a fost ca ca pe reversul acestor monede să se prezinte portretul Sfântului Bricius (ucenic şi succesor al Sf. Martin, episcop de Tours) dintr-o frescă a bisericii Sfântul  Martin din Cortina, una dintre bisericile emblematice ale Andorrei.
Comisia Europeană a solicitat schimbarea design-ului, pe motiv că reprezentarea sfântului respectiv sugera mai mult chipul lui Hristos. Principatul a fost nevoit să se conformeze eliminând efiga sfântului de pe monede. 
Se crede că în faţa potenţialei creşteri a extremismului musulman pe continent, Europa este încercată de un sentiment de teamă, mai ales că prognozele arată clar creşterea numărului de credincioşi musulmani pe continent. Se evită astfel orice încercare de alăturare oficială a imaginii ei lângă cea a lui Hristos, deși pe alte monede euro europene, în circulație sau commemorative sunt aplicate destule simboluri religioase creștine. Vom trăi și vom vedea.

2.  Continui să îți prezint mai jos alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către autoritatea monetară germană în seria "landuri".


Saxonia-Anhalt este unul dintre landurile Germaniei cu capitala în orașul Magdeburg, situat în partea centrală a țării. El are suprafața de de 20446 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2,3 milioane de locuitori.Sus am postat steagul și stema landului. Reversul monedei prezintă Biserica Sfânta Maria din orașul Halle. 
Biserica Maicii Domnului din piață, cunoscută și sub numele de Biserica Sf. Maria, este un important locaș de cult și monument istoric din orașul Halle. Este  una dintre cele mai importante clădiri din perioada gotică târzie din centrul Germaniei. Cele patru turnuri ale bisericii, împreună cu Turnul Roșu al Primăriei Halle dau supranumele orașului de “Orașul cu cinci turnuri”. Biserica din piață a fost construită între anii 1529 – 1554 și renovată în mai multe rânduri. Deasupra sunt prezentate fațadele de est și de vest ale bisericii.



Schleswig-Holstein este unul dintre landurile Germaniei cu capitala în orașul Kiel, situat în nordul extrem al țării. El are suprafața de de 15799 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2,8 milioane de locuitori. Acest land are ieșire la Marea Nordului spre vest, cât și la Marea Baltică spre est, având frontieră comună cu statul Danemarca.Sus am postat steagul și stema landului. Reversul monedei prezintă Poarta Holsten din orașul Lubeck.
Poarta Holsten, sau Tor Holsten și mai târziu Holstentor, este poarta de intrare în orașul german Lubeck. Face parte din centru istoric al orașului, declarat patrimoniu mondial UNESCO din anul 1987. Sus am prezentat fața monumentului dinspre camp iar dedesubt fața dinspre oraș a monumentului. Este un monument foarte bine conservat, construit din cărămidă roșie. Monumentul este compus din două turnuri și o clădire centrală cu parter plus patru nivele. Cele două fețe ale monumentului diferă, în sensul că partea dinspre oraș este mai bogat ornamentată pe când partea dinspre câmp are doar câteva mici ferestre pentru observație, se și poate înțelege din ce cauză.


 

Turingia  este unul dintre landurile Germaniei cu capitala în orașul Erfurt, situat în partea centrală a țării. El are suprafața de de 16172 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2,2 milioane de locuitori. Sus am postat steagul și stema landului. Reversul monedei prezintă Castelul Wartburg din orașul Eisenach.
Castelul Wartburg din Eisenach, Germania, este un monument ce aparține perioadei feudale. Acesta este bogat în asocierile sale culturale, fiind extrem de faimos pentru faptul ca aici a fost exilat Martin Luther, care si-a compus traducerile în germana ale Noului Testament chiar în timpul exilului sau. De asemenea, castelul Wartburg din Eisenach, Germania, reprezinta si un simbol puternic al unitatii si al integritatii Germaniei. Castelul Wartburg din Eisenach, Germania, ocupa un colt de stanca, aflat intr-o padure deasa ce priveste in jos spre oras. Aspectul sau general corespunde in esenta fortaretei originale, in special in ceea ce priveste palatul, meterezele, Turnul Sudic si fortificatiile exterioare, care astazi sunt partial ingropate sau distruse. La castel se ajunge prin partea de nord, unde se afla un turn cu un pod mobil, dupa care urmeaza niste cladiri exterioare care formeaza o curte. Celalalt capat al complexului este marcat de Turnul Sudic. In curtea interioara se afla temnita si palatul, iar in centru se afla o cisterna. Castelul Wartburg din Eisenach, Germania, este mentionat pentru prima data in anul 1080, drept baza strategica. In secolul al 14-lea, castelului i-au fost adaugate o serie de cladiri noi. Incepand cu secolul al 16 -lea, castelul avea parte de lucrari de intretinere in mod constant. Dupa razboaiele napoleoniene, a iesit la iveala un sentiment national, care a scos la lumina imaginea unei Germanii vechi, asa cum era simbolizata de castelul Wartburg. In prima jumatate a secolului al 19-lea, la ordinul Marelui Duce de Saxonia, intreaga locatie unde se afla castelul a fost renovata, astfel ramasitele castelului au fost ridicate de la pamant, zidul inconjurator a fost ridicat din nou, iar restul cladirilor au fost reconstruite sub supravegherea arhitectului Hugo von Ritgen. Lucrarile de reconstructie ale anumitor parti ale castelului s-au bazat mai mult pe viziunea romantica a arhitectilor, decat pe realitatea istorica. Acest monument alegoric a fost pentru o perioada scurta de timp in atentia regimului nazist, insa aici nu a avut loc niciun eveniment important din acea perioada. In 1945, orasul Eisenach a fost bombardat, insa castelul a fost crutat de la distrugere, numai pentru a fi jefuit mai tarziu de armata sovietica. Republica Democrata Germana a transformat castelul Wartburg intr-un monument national. S-au realizat numeroase lucrari de renovare si au avut loc ceremonii comemorative, care au fost tinute datorita conotatiilor religioase si a valorii simbolice a monumentului. De la reunificarea Germaniei, lucrarile de restaurare au fost concentrate mai mult pe interiorul castelului si pe conservarea fatadelor din piatra.

3. Autoritatea monetară a statului Rwanda a emis o nouă bancnotă de 500 franci (imaginea de sus) pentru a fi pusă în circulație în locul celei din anul 2004 (imaginea de jos)  
Pe bancnota nouă sunt reprezentate imagini care fac referire la indistria de IT și zootehnie, domenii economice aflate în dezvoltare în statul Rwanda.
Pe bancnota veche este reprezentat sediul Băncii naționale rwandeze (imaginea de mai jos) și niște culegători de tutun. 

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPOARELOR LUMII

Proverb latin;
Când ne alintă norocul, ni se întinde o cursă.

Proverb englez;
Dobânzile se aşează la masă mai devreme decât tine.

Proverb elvețian;
Îţi trebuie picioare bune să poţi duce o zi de noroc.

__________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 35 Infanterie Matei Basarab - Cetatea Albă
Această unitate militară s-a înființat la data de 1 noiembrie 1898 în garnizoana Botoșani sub numele Regimentul 35 Infanterie Botoșani, în subordinea Brigăzii 16 Infanterie, fiind dislocată, sub noul nume, în localitatea Cetatea Albă din Basarabia, azi Republica Moldova, în anul 1938, în subordinea Diviziei 12 Infanterie. 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 37 Artilerie
Regimentul 37 Artilerie s-a înființat în anul 1919 în garnizoana Sebeș. Era subordonat Diviziei 19 Infanterie și din anul 1944 a fost dislocat în garnizoana Turnu Severin. 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 37 Infanterie Alexandru cel Bun
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi. 

Regimentul 37 Infanterie Alexandru cel Bun
Regimentul 37 Infanterie Alexandru cel Bun a fost creat în anul 1911, în anul 1916 fiind subordonat Brigăzii 16 Infanterie, iar în anul 1944 fiind dislocat în garnizoana Botoșani era subordonat Brigăzii, respectiv Diviziei 7 Infanterie.   

Regimentul 39 Infanterie Petru Rareș
Regimentul 39 Infanterie Petru Rareș a fost creat în anul 1911, în anul 1916 fiind în subordinea Brigăzii 19 Infanterie, iar în anul 1932 era subordonat Brigăzii, respectiv Diviziei 14 Infanterie și dislocat în garnizoana Florești.

__________ooOoo__________

OAMENI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
Barbados - 50 dolari - 1989 
Errol Walton Barrow (1920 - 1987) este un om politic și fost prim-ministru al guvernului statului Barbados în perioada anilor 1966 - 1976.

Două vignete de pe acțiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.09.2013

Niciun comentariu: