vineri, 11 octombrie 2013

MONEDELE EURO LETONIA


Odată cu aderarea Letoniei la zona euro, la 1 ianuarie 2014, zona monetară europeană va fi îmbogățită în două moduri: în primul rând, prin sosirea noilor monede euro letone și a doua, prin adăugarea unei noi ortografii a cuvântului "euro". Deoarece în limba letonă nu există combinația de litere "eu", s-a negociat termenul “EIRO " cu condiția ca în toate documentele oficiale să se scrie termenul general oficial recunoscut “euro”. Aceste monede vor fi turnate la monetăria din Baden-Wurttemberg, Germania.
Diametru (mm): 16,25
Grosime la chenar (mm): 1.67
Greutate (g): 2,30
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda
Diametru (mm): 18,75
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,06
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda, cu o canelura
Diametru (mm): 21,25
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,92
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda
Toate monedele euro din Letonia au aversul comun cu toate celelalte monede euro europene iar pe reversul celor de 1, 2 și 5 cenți se prezintă Stema mică a statului Letonia
Diametru (mm): 19,75
Grosime la chenar (mm): 1,93
Greutate (g): 4,10
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine
Diametru (mm): 22,25
Grosime la chenar (mm): 2,14
Greutate (g): 5,74
Forma: floare spaniola
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: neteda
Diametru (mm): 24,25
Grosime la chenar (mm): 2,38
Greutate (g): 7,80
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine
Monedele de 10 , 20 și 50 de cenți din Letonia prezintă Stema mare a statului Letonia.  Designerul acestor monede este artistul Rihard Zariņš.
Diametru (mm): 23,25
Grosime la chenar (mm): 2,33
Greutate (g): 7,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: auriu; partea interioara: argintiu
Compozitie: partea exterioara: nichel-alama; partea interioara: trei straturi: cupru-nichel, nichel, cupru-nichel
Muchie: cu grupe de zimti
Diametru (mm): 25,75
Grosime la chenar (mm): 2,20
Greutate (g): 8,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: argintiu; partea interioara: auriu
Compozitie: partea exterioara: cupru-nichel; partea interioara: trei straturi: nichel-alama, nichel, nichel-alama
Muchie: inscriptionata, zimtata
Reversul monedelor de 1 și 2 euro prezintă chipul unei tinere, cu adânci semnificații în cultura și istoria Letoniei. Fata din imagine poartă un nume comun leton, Milda. Modelul după care s-a realizat această imagine a fost Zelma Brauere (1900 - 1977), un corector a valorilor mobiliare de stat letone. Acest chip a fost reprezentat pentru prima dată pe o monedă de 5 lat din anul 1931. Această monedă a fost foarte populară printre letoni. În timpul ocupației germane între 1941 și 1945, dar și în perioada sovietică, moneda era considerată a avea un farmec norocos, fiind simbolul libertății și autonomiei naționale. 
Și după obținerea independenței față de URSS, chipul Mildei a fost aplicat pe bancnota de 500 latu 1992. 
Marginea monedei de 2 euro va purta inscripția "DIEVS * Sveti * LATVIJU", care se traduce prin "Dumnezeu să binecuvânteze Letonia!".

***

EXPRESII LATINEȘTI
ASIMILATE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

mutatis mutandis = schimbând ceea ce trebuie schimbat
nolens, volens = vrând, nevrând
non multa, sed multum = nu multe, dar ceva de seamă
nota bene = ia seama cu atenţie
nuda veritas = adevărul gol-goluţ
o, sancta simplicitas! = o, sfântă naivitate!
o, tempora!o, mores! = o, timp! o, moravuri!
persona non grata = persoană nedorită, indezirabilă
post-scriptum =  după semnătură
primus inter pares = primul între cei asemenea
pro domo = pentru propria cauză
pro forma = de formă
rara avis = pasăre rară
restitutio in integrum = restabilirea totală a situaţiei iniţiale
sine die = fără o zi hotărâtă, fără un termen precis
statu-quo = aceeaşi situaţie
stricto sensu = în sens restrâns
sui generis = în felul lui, special
tabula rasa = tăbliţă ştearsă
tale quale = aşa cum e, întocmai
ubi bene, ibi patria = unde e bine, acolo e patria
vae victis! = vai celor învinşi!
veni, vidi, vici! = am venit, am văzut, am învins!
verba volant, scripta manent = vorbele zboară, ceea ce este scris rămâne
vox populi, vox Dei = glasul poporului, glasul lui Dumnezeu

_________xxx_________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă militară regalistă
Regimentul Flotila aviație gardă - Cluj

Insignă militară regalistă
Regimentul Garda conducătorului statului - Pitești

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul Jandarmi pedeștri 
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi. 

Insignă militară regalistă
Regimentul Motociclisti cu schimbul
Trupe "cu schimbul" erau denumite trupele teritoriale din armata romana in perioada 1850-1941. Se numeau asa pentru ca faceau serviciul militar in schimburi: o saptamana de serviciu si trei saptamani acasa. Acest sistem prezenta avantajul unor economii bugetare importante, pentru ca in acest fel se puteau tine sub arme efective mai mari care-si asigurau in mare parte singure cazarea si hrana. Chiar si uniformele trebuiau sa si le confectioneze singure, in conformitate cu regulamentele existente. De aceea uniformele lor erau asemanatoare cu costumul taranesc. Statul nu le asigura decat armamentul si munitia. Calarasii veneau la armata cu propriul lor cal. Trupele cu schimbul au purtat diferite nume in decursul timpului: "Graniceri" (1850-1872), "Dorbanti calari" sau "Dorbanti de judete" (1850-1872), "Dorobanti" (infanterie teritoriala) (1872-1891) sau "Calarasi" (cavalerie teritoriala) (1872-1940). Soldatii cu schimbul faceau armata mai lunga (aproape dublu) decat cei de linie, care erau tot timpul sub arme. Ei erau instruiti cateva saptamani, la inceput, iar in caz de campanie trupele cu schimbul erau mobilizate pe regimente, ca si trupele de linie, asa cum s-a intamplat la 1877. In 1891 a inceput un proces de unificare a trupelor teritoriale de infanterie cu cele de linie, primele fiind complet desfiintate in 1908. De atunci toata infanteria romana a facut doar serviciul permanent. Calarasii au ramas ca trupe cu schimbul in armata romana si in perioada interbelica, trupele permanente de cavalerie (rosiorii) fiind prea costisitoare. Pentru cei care veneau la armata cu propriul cal, s-a adoptat la sf. anilor 1930, insigna prezentata de tine. A existat insa si o insigna de "artilerist cu schimbul" (cei care faceau armata la artilerie cu propriul cal), precum si de "motociclist cu schimbul" (care-si aducea motocicleta de acasa si o punea la dispozitia armatei, ca cercetas sau curier) ...

Insignă militară
Regimentul Garda palatului - A.I.Cuza - Model 1859
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înfiinţat la 1 iulie 1860, în baza Decretului Nr.63, prima unitate de gardă atestată documentar din armata română modernă - "Batalionul 1 Tiraliori". Această unitate a fost creată cu misiunea de a asigura paza şi securitatea Palatului Domnesc şi pentru a executa ceremonii şi onorurilor militare. De-a lungul timpului, în evoluţia unităţilor de gardă, chiar dacă acestea au fost de niveluri diferite, batalion, regiment sau brigadă şi chiar dacă au avut diferite denumiri onorifice, în toate situaţiile, acestea au fost concepute, în primul rând, ca unităţi luptătoare şi, în al doilea rând, ca unităţi de reprezentare. 
Pe insignă se disting stemele celor două principate care au format în anul 1859 statul România- Moldova și Țara Românească.


____________ooOoo___________

OAMENI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
Barbados - 2 dolari 1943
George al VI nume întreg Albert Frederick Arthur George (1895 - 1952) a fost rege al Marii Britanii, al Irlandei și al altor dominioane britanice precum și împărat al Indiei din data de 11 decembrie 1936 până la moartea sa.

Câteva ornamente decorative marginale de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.09.2013

Niciun comentariu: