duminică, 27 octombrie 2013

INFO NUMIS MONDO - 39


1.  Autoritatea bancară naţională din Liban a început înlocuirea bancnotelor destinate circulaţiei curente. Aici, la partea superioară este prezentată noua bancnotă de 10000 livre 2013 şi jos, cea veche din anul 1998.  

Deşi ambele bancnote prezintă pe revers Piaţa Martirilor cu Statuia celor 3 eroi naţionalişti libanezi din  capitala Beirut, ele au totuşi un design vizibil diferit. Precizez că acest monument este opera renumitului artist italian Renato Marino Mazzacurati.

2.  Continui să îţi prezint mai jos alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către statul german.
Această monedă s-a dorit a celebra aniversarea semnării Tratatului de la RomaTratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franţa, RFG, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la data de 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.
 
Această monedă s-a dorit a celebra personalitatea lui Benedict al XVI-lea. 
Benedict al XVI-lea născut Joseph Alois Ratzinger, la data de 16 aprilie 1927 în Germania, a fost papa a Bisericii Catolice mondiale, ales la data de 19 aprilie 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. În același timp a deținut funcția de episcop al Romei și suveran al statului Vatican. Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă german după 482 de ani (ultimul papă german a fost Adrian al VI-lea, în perioada 1522 – 1523). Înaintea alegerii sale ca papă cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei pontificale teologice internaționale. După anunțul retragerii, făcut pe data de 11 februarie 2013, a renunțat la funcție în data de 28 februarie 2013. Noul său titlu este acela de „papă emerit”.
Această monedă s-a dorit a celebra castelul Reinbek.
Numele castelului vine de la cuvântul  "Rainbek"  care în limba germană s-ar traduce “pârâul de la marginea câmpului”. Castelul este situat în landul Schleswig Holstein, regiunea metropolitană a orașului Hamburg, în cartierul Stormarn. Prima atestare documentară a castelului este din anul 1226. Căile rutiere de acces la acest monument istoric sunt autostrăzile 5, A1 și A24. 
3.   Autoritatea bancară naţională din Nepal a început înlocuirea bancnotelor destinate circulaţiei curente. Aici, la partea superioară este prezentată noua bancnotă de 100 rupii 2013 şi jos, cea veche din anul 2008.  
Deşi ambele bancnote par a avea design asemănător ele diferă totuşi prin destule detalii grafice. Principalele elemente grafice asemănătoare sunt Vârful Everest şi animalul sălbatic - Rinocer.
Muntele Everest, văzut dinspre nord
Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 metri. Se află în Munţii Himalya, pe granița dintre Nepal şi Tibet (China). În nepaleză vârful se numeşte Sagarmāthā (Mama oceanului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (mama universului). Numele din limba englezăEverest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest. 
Rinocerul este singurul animal imparicopitat supraviețuitor al familiei Rhinocerotidae, care mai conține doar cinci specii. Chinezii insistă asupra unor așa-zise proprietăți anti-cancer ale coarnelor de rinocer, cu toate că nu există niciun studiu științific medical care să confirme acest zvon. Rinocerul,este des vânat de către oameni, iar când e stârnit, poate ataca mortal,folosindu-se de cornul frontal de aprox. 25 cm.

Dacă pe bancota veche era prezentat Templul Nyatopole, ca deosebire principală, pe noua bancnotă este prezentat Stâlpul lui Ashoka şi câteva sculpturi miniaturale din Templul Taleju din capitala Katmandu.   
Templul Nyatopole este situat în orașul Braktapur în Nepal. El a fost construit din initiativa regelui Bhupatindra Malla între anii 1701 – 1702, într-o perioadă de numai 5 luni de zile. Templul este dedicat zeiței hinduse a prosperității, Siddha Laxmi.
Stâlpul lui Ashoka este un monument de tip coloană, ridicat din iniţiativa împăratului Ashoka în anul 249 pe locul nașterii lui Buddha. Pe monument este aplicată o inscripție considerată a fi cea mai veche din Nepal și care garantează localității Lumbini scutirea de taxe în onoarea nașterii lui Buddha. Monumentul este confecționat din gresie roz și are înălțimea de 6 metri. Conform descrierilor vechi, în vârful coloanei ar fi existat un cal, dar care a fost distrus complet undeva la sfârșitul secolului 7.
Templul Taleju din capitala nepaleză Katmandu a fost construit în anul 1564 din inițiativa regelui  Mahendra Malla. Inițial Taleju Bhawani a fost o zeiță din sudul Indiei, din secolul al XIV-lea ea devenind zeitatea titulară a regilor nepalezi Malla. În cinstea acestei zeități se cunosc trei temple care pot fi vizitate în Nepal, în orașele Patan, Bhaktapur și Kathmandu. Templul Taleju din Katmandu, înalt de 35 de metri, domină Piața Durbar.

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAŢĂ,
DE LA AUTORUL BLOGULUI

DE LA MENCINICOPSHI …CITIRE

Cu un vin nou de la cramă
Și o halcă de pastramă,
Așa, cum îmi pare logic,
Eu mă tratez …ecologic.

ZIS-A DOMNUL MENCINICOPSHI 

Totdeauna, în pocal,
Eu îmi pun vin natural.
Nu apă, bere, lichioruri
Fiindcă au prea multe …E-uri!

___________xxx____________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă militară regalistă 
Regimentul III Dâmboviţa nr. 22 Infanterie
În baza Decretului domnesc nr. 1163 din data de 5 aprilie 1880 s-a înfiinţat în data de 1 aprilie 1880 în garnizoana Târgovişte unitatea militară cu numele Regimentul 22 Dorobanţi "Dâmboviţa". În baza Decretului domnesc nr. 2329 din data de 11 iulie 1891 unitatea s-a contopit, în data de 15 iulie 1891, cu Regimentul 3 Linie formând o nouă unitate care a fost botezată Regimentul III "Dâmboviţa" nr.22 Infanterie. Unitatea a avut următoarele subordonări; Divizia 2 Teritorială (1880 - 1882), Brigada 7 Infanterie (1882) Brigada 6 Infanterie (1882 - 1916), Divizia 13 Infanterie (1932 - 1944) şi Divizia 21 Infanterie (1944 - 1945). 

Insignă militară regalistă 
Regimentrul 17 Infanterie "Ştirbei Vodă"
Regimentul I Mehedinţi nr.17 "Ştirbei-Vodă" s-a înfiinţat în data de 1 aprilie 1879 în garnizoana Turnu Severin, în baza Decretului domnesc nr. 830 din data de 8 aprilie 1879, cu numele Regimentul 17 Dorobanţi "Mehedinţi". În baza Decretului domnesc nr. 2329 din data de 11 iulie 1891 unitatea s-a contopit, în data de 15 iulie 1891, cu Regimentul 1 Linie formând o nouă unitate care a fost botezată Regimentul I "Mehedinţi" nr.17 Infanterie, mai târziu primind şi numele Ştirbei Vodă. Unitatea a avut următoarele subordonări; Divizia 1 Teritorială (1880 - 1882), Brigada 1 Infanterie (1882 - 1916), Divizia 1 Infanterie (1932 - 1944). 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 an
Regimentul 13 Cavalerie Călăraşi
Sintagma călăraşi este într-un fel un sinonim al sintagmei cavalerie,ambele desemnând luptătorul simplu care acţiona îndeobşte călare în veche armată română. Este important să nu se confunde cu oraşul reşedinţă a judeţului cu acelaşi nume, din sudul României. Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi. 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 an
Regimentul 13 Infanterie Dorobanţi "Ştefan cel Mare"
Regimentul 13 Dorobanţi "Ştefan cel Mare" s-a înfiinţat în ianuarie 1877, în baza Decretului domnesc nr. 2195 din data de 29 noiembrie 1876, din data de 1 aprilie 1880 purtând numele Regimentul 13 Dorobanţi - Iaşi, mai târziu primind şi numele marelui voievod moldovean Ştefan cel Mare. Unitatea a avut următoarele subordonări; Divizia 4 Teritorială (1877 - 1882), Brigada 16 Infanterie (1882), Brigada 15 Infanterie (1882 - 1889), Brigada 13 Infanterie (1889 - 1916), Divizia 6 Infanterie (1932 - 1945).  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 an
Regimentul 15 artilerie 
Regimentul 15 Artilerie s-a înfiinţat în data de 9 mai 1909 în garnizoana Focşani. Unitatea a avut următoarele subordonări; Brigada 3 Artilerie (1909 - 1916) şi Divizia 3 Infanterie (1939 - 1944).

__________ooOoo__________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 dolar 1927 - Bermuda 
George al V-lea (1865 - 1936, nume real George Frederick Ernest Albert) a fost primul monarh britanic al Casei de Windsor, care a fost creată din Casa de Saxa-Coburg-Gotha. A fost primul împărat al Indiei şi primul rege al Statelor Libere Irlandeze. A domnit din data de 6 mai 1910 până la moartea sa, în anul 1936. 

Două vignete de pe acţiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.10.2013

Niciun comentariu: