sâmbătă, 12 octombrie 2013

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 13


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra trenurile și căile ferate austriece de mare viteză și siguranță – Railjet. Austria are o contribuție importanta la dezvoltatrea transporturilor feroviare europene de mărfuri și pasageri. 
Railjet este contribuția Austriei pentru a oferi pasagerilor o nouă experiență de transport în viteză, confort, design și servicii ireproșabile. Pe avers este prezentată o locomotivă de ultimă generație iar pe revers un depou-muzeu cu vechi tipuri de vagoane și locomotive austriece. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 09 septembrie 2009, designeri – Thomas Pessendorfer și Mag. Helmuth Andexlinger, seria – căile ferate austriece, diametrul – 34 mm, metalul – argint, puritatea – 90 %, greutatea – 18 grame, prețul oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. 

Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra trenurile și căile ferate electrice din Austria. În anul 1882 s-a inaugurat prima cale ferată austriacă. Austria a căpătat mare experiență în realizarea de puternice motoare de locomotive, capabile să tracteze lungi garniture de vagoane pe terenuri situate în majoritate în pantă. Pe avers este reprezentată arhicunoscuta locomotivă electrică Crocodil, de culoare verde, de fabricație elvețiană.
Reversul monedei prezintă Podul metalic de cale ferată de pe râul Trisana și Castelul Weissenberg aflat în imediata vecinătate a podului.  
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 17 iunie 2009, designeri – Thomas Pessendorfer și Herbert Wahner, seria – căile ferate austriece, diametrul – 34 mm, metalul – argint, puritatea – 90 %, greutatea – 18 grame, prețul oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. 

Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra Calea ferată Împărăteasa Elisabeta. Este o veche cale ferată care leagă între ele orașele Viena, Linz și Salzburg cu ieșire la rețeaua europeană de cale ferată.
Mai jos admiri o imagine de epocă a gării din Linz.
Pe avers este prezentată o locomotivă de epocă iar pe revers o gară și o statuie a împărătesei Elisabeta, cunoscută și sub numele Sisi. Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales sub numele Sisi, (1837 – 1898a fost soția împăratului Franz Joseph al Austriei. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 10 septembrie 2008, designeri – Thomas Pessendorfer și Herbert Wahner, seria – căile ferate austriece, diametrul – 34 mm, metalul – argint, puritatea – 90 %, greutatea – 18 grame, prețul oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. 

***


DE LA LUME ADUNATE,
ÎNAPOI LA LUME DATE

Un optimist este un om insuficient informat.
Dacă ai mult, dă şi altora din bunurile tale. Dacă ai puţin, dă din inima ta!
Femeile fac din nimic trei lucruri; salate, coafuri si drame.

________xxx_________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 40 Artilerie - Târgu Mureș
Regimentul 40 Artilerie a fost înființat în anul 1919 în garnizoana Gherla, din anul 1938 fiind subordonat Diviziei 20 Infanterie. În luna octombrie a anului 1944 este dislocat în garnizoana Târgu Mureș. 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 40 Infanterie Călugăreni
Regimentul 40 Infanterie Călugăreni a fost înființat în anul 1911, din anul 1916 fiind subordonat Brigăzii 17 Infanterie. În anul 1938 este dislocat la Bazargic, azi Bulgaria, în subordinea Brigăzii, respectiv Diviziei 9 Infanterie. În anul 1945 este dislocat pe rând în garnizoanele Medgidia, Tulcea și Măcin.  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 42 Artilerie
Regimentul 42 Artilerie a fost înființat în anul 1919 în garnizoana Lugoj, din anul 1938 fiind subordonat Diviziei 1 Infanterie, iar din anul 1945 Diviziei 19 Infanterie.  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 81 Infanterie - Dej 
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi. 

Regimentul 50 Infanterie * 1914 - 1917
Regimentul 50 Infanterie Rezervă a fost înființat în anul 1914 în garnizoana Focșani fiind subordonat Comandamentului 3 Teritorial.

_________ooOoo_________

OAMENI POLITICI 
PE BANCNOTELE LUMII
Barbados - 100 dolari 1997
Grantley Herbert Adams (1898 - 1971) a fost un om politic și prim-ministru al guvernului statului Barbados în perioada anilor 1958 - 1962.

Câteva ornamente decorative marginale de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.09.2013

Niciun comentariu: