sâmbătă, 12 octombrie 2013

STATELE AMERICANE - NEW MEXICO


NEW MEXICO
Este unul dintre statele americane dispus în sudul SUA.
La data de 6 ianuarie 1912 a devenit cel de al 47-lea stat al Uniunii.
Suprafața statului New Mexico este de 315194 kilometri pătrați,
la o populație de aproximativ 1,8 milioane de locuitori.
Capitala statului este orașul Santa Fe,
iar cel mai mare oraș este metropola Albuquerque.

Sigiliul statului;


Stema statului;


Mai jos admiri câteva monumente de arhitectură specific americane din capitala statului New Mexico - Santa Fe.
Capitoliul (Sediul guvernului statal)
Biblioteca statului
Biserca MAICA NOASTRĂ DIN GUADELUPA
Capela SAN MIGUEL
Catedrala
Statuia dinozaurilor
Interior - Teatrul de operă
Palatul guvernatorilor

Dedesubt admiri câteva monumente de arhitectură din cel mai mare oraș al statului New Mexico - Albuquerque.
Biserica SAN FELIPE DE NERI
Centrul ALVARADO
Teatrul KIMO
Teatrul LOBO
Grădina botanică RIO GRANDE
Albuqurque Plaza
Albuquerque Petroleum

Mai jos admiri câteva instrumente financiare emise de către statul american New Mexico. 
Certificat - New Mexico - 1902
Compania Copper Chief Mining 1902
Bond - New Mexico - 1911 
Compania New Mexico - Colorado Coal & Mining
Cec - New Mexico - Santa Fe - 1874 
Militia Warrant - The Treasurer of the Territory 
Monedă - New Mexico - 0,25 dolar 2008 - G.Washington
George Washington (1732 - 1799) a fost un general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord. A fost ales şi a condus, fiind primul preşedinte al statului nou creat, Statele Unite ale Americii, între anii 1789 - 1797.
Medalie - Semicentenarul aderării statului New Mexico la Uniune
Medalie - New Mexico - 2005
Set 3 jetoane - New Mexico
Câteva vignete de pe certificate sau bonduri 
emise de către statul american New Mexico 
Câteva ornamente decorative marginale 
de pe bonduri sau certificate emise 
de către statul american New Mexico 

***

CÂTEVA
NOI EXPRESII ASIMILATE 
ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Ars longa, vita brevis 
(Arta e lungă, viața e scurtă.)
Traducerea în latină a unui aforism celebru al medicului Hippocrate. S-a impus versiunea latină, fiind folosită ca un sfat, ca un îndemn, când vreai să spui cuiva să se grăbească, fiindcă timpul e scurt și sunt multe de făcut.

A-și da arama pe față
Expresia a rămas din timpul când banii erau din aur și argint. Falsificatorii le făceau din aramă și le acopereau cu un strat subțire de metal prețios. Când se uzau trecând din mână în mână apărea arama. Prin analogie, expresia se aplică celor care își dau deodată năravurile și intențiile rele ce au stat până atunci ascunse.

A-și pune cenușă în cap, 
cu sensul de pocăință
Expresia vine din obiceiul evreilor din antichitate care, la o mare durere, își sfâșiau hainele, se acopereau cu un sac și-și puneau cenușă în cap, ca semn de doliu. Expresia se folosește la modul ironic.

__________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani 
Regimentul 95 Infanterie  
Regimentul 95 Infanterie se mai numea și Împăratul Traian fiind doslocat o perioadă în garnizoana Turnu Severin.

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani 
Regimentul 96 Infanterie - Caransebeș 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani 
Regimentul Artileria cu schimbul 
Trupe "cu schimbul" erau denumite trupele teritoriale din armata romana in perioada 1850-1941. Se numeau asa pentru ca faceau serviciul militar in schimburi: o saptamana de serviciu si trei saptamani acasa. Acest sistem prezenta avantajul unor economii bugetare importante, pentru ca in acest fel se puteau tine sub arme efective mai mari care-si asigurau in mare parte singure cazarea si hrana. Chiar si uniformele trebuiau sa si le confectioneze singure, in conformitate cu regulamentele existente. De aceea uniformele lor erau asemanatoare cu costumul taranesc. Statul nu le asigura decat armamentul si munitia. Calarasii veneau la armata cu propriul lor cal. Trupele cu schimbul au purtat diferite nume in decursul timpului: "Graniceri" (1850-1872), "Dorbanti calari" sau "Dorbanti de judete" (1850-1872), "Dorobanti" (infanterie teritoriala) (1872-1891) sau "Calarasi" (cavalerie teritoriala) (1872-1940). Soldatii cu schimbul faceau armata mai lunga (aproape dublu) decat cei de linie, care erau tot timpul sub arme. Ei erau instruiti cateva saptamani, la inceput, iar in caz de campanie trupele cu schimbul erau mobilizate pe regimente, ca si trupele de linie, asa cum s-a intamplat la 1877. In 1891 a inceput un proces de unificare a trupelor teritoriale de infanterie cu cele de linie, primele fiind complet desfiintate in 1908. De atunci toata infanteria romana a facut doar serviciul permanent. Calarasii au ramas ca trupe cu schimbul in armata romana si in perioada interbelica, trupele permanente de cavalerie (rosiorii) fiind prea costisitoare. Pentru cei care veneau la armata cu propriul cal, s-a adoptat la sf. anilor 1930, insigna prezentata de tine. A existat insa si o insigna de "artilerist cu schimbul" (cei care faceau armata la artilerie cu propriul cal), precum si de "motociclist cu schimbul"(care-si aducea motocicleta de acasa si o punea la dispozitia armatei, ca cercetas sau curier).

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani 
Regimentul Ciclisti - Pitesti 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani 
Regimentul Apărare contra aviației - 7 ani vechime
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi. 

__________ooOoo__________

OAMENI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
Barbados - 20 dolari - 2012
Samuel Jackman Prescod a fost un om politic care a trăit în perioada anilor 1806 – 1871.

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.09.2013

Niciun comentariu: