marți, 7 mai 2013

INFO NUMIS MONDO - 24


1.  Autoritatea monetară a statului Barbados a decis înlocuirea tuturor bancnotelor aflate în circulaţie. Personalităţile reprezentate pe avers au rămas aceleaşi însă grafica anexă schimbată, iar reversul este total schimbat. În acest articol îţi prezint bancnota nouă (sus) şi cea veche (jos).  

De pe aversul ambelor bancnote îţi surâde Grantley Adamas.
Sir Herbert Grantley Adams a fost un om politic care a trăit între anii 1898 - 1971 şi a fost prim-ministru al guvernului statului Barbados între anii 1958 - 1962.
Parlamentul naţional - Piaţa Trafalgar
Piaţa Trafalgar
Aeroportul internaţional Grantley Adams 
Daca pe reversul vechii bancnote este reprezentată Piaţa Trafalgar (Piaţa erolilor naţionali) din capitala Bridgetown cu Palatul parlamentului, pe reversul noii bancnote este reprezentat Aeroportul internaţional Grantley Adams din Barbados (pozele de deasupra).

2.  Continui să îţi prezint mai jos alte monede euro test, probă sau de îmcercare, acum Finlanda.
 
Cetatea Suomenlinna
Finlanda este un stat nord - european situat în Peninsula Scandinavă, cu suprafaţa de 338432 km.p., la o populaţie de 5,4 milioane locuitori, având capitala la Helsinki. Din secolul al XII-lea și până la începutul secolului al XIX-lea, Finlanda a constituit provincia estică a Suediei. Ulterior a devenit Mare Ducat autonom în cadrul Imperiului Rus până la revoluţie, când şi-a cîştigat independenţa în anul 1917. Finlanda a aderat la Naţiunile Unite în anul 1955, la OECD în 1969, la Uniunea Europeană în 1995 și la zona euro la începutul anului 1999. Finlanda s-a industrializat târziu, rămânând țară predominant agrară până în anii 1950. După aceea, dezvoltarea economică a fost rapidă, astfel încât, cu un venit pe cap de locuitori de 49000 de dolari, în anul 2011, Finlanda este una dintre cele mai bogate țări din lume. Finlanda are cel mai bun sistem de educație din Europa și este considerată una dintre cele mai pașnice și mai competitive din punct de vedere economic țări din lume. Este recunoscută ca una dintre țările cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Sus am postat steagul şi stema statului finlandez precum şi o poză cu Cetatea Suomenlinna. 

Aceste monede s-au dorit a prezenta Catedrala din Helsinki.
Catedrala luterană episcopală din Helsinki este situată în centrul oraşului, în cartierul Kruununhaka. A fost construită între anii 1830-1852 ca un tribut adus Marelui Duce al Finlandei, ţarul Nicolae al Rusiei. Aceasta a purtat numele de Biserica Sf. Nicolae  până la obţinerea independenţei naţionale din anul 1917, de sub influienţa Rusiei ţariste.


Această monedă s-a dorit a celebra aniversarea semnării Tratatului de la Roma. Tratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franţa, RFG, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la data de 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.

3.  Mai jos îţi prezint câteva bancnote fantezie ECU, precursoarele actualelor bancnote euro. Merită a lua la cunoştinţă despre fantezia designerilor lumii în materie de bancnote. 

***

DOUĂ PASTILE 
DE UMOR ROMÂNESC

Soţul citeste în programul TV că va fi finala la box profesionist, categoria super grea, numită drept meciul secolului. Decide să se pregătească pentru vizionarea meciului: cumpără bere, cumpără alune, pune berea la rece, curăţă şi prăjeşte alunele, se aşează comod în fotoliu gata să privească meciul. Doar ce a început şi în secunda 7, K.O. şi lupta a luat sfârşit! Omul nostru n-apucase nici măcar o gură de bere să înghită. În acest moment soţia apare din bucătărie şi cu sarcasm spune:
-   Ei! Acum mă înţelegi şi pe mine?

Un tip stătea nemişcat într-un autobuz. La un moment dat cineva deranjat că nu are loc de el:
-   Ce faci, domnule?
-   Mimez brânza.
-   Cum adică?
-   Stau şi put.




_________xxXxx_________

CÂTEVA INSIGNE
DIN MUNICIPIUL BUCUREŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Victoria - Bucureşti 
Victoria București a fost un club de fotbal din municipiul Bucureşti. A fost înființat în 1949, dar cele mai mari performanțe le-a înregistrat în a doua jumătate a anilor 1980. În 1985 a obținut promovarea în Divizia A, pentru ca între 1987 și 1989 să încheie de trei ori pe ultima treaptă a podiumului, fiind devansată doar de Steaua şi Dinamo, ambele din Bucureşti. Clubul s-a desfințat în anul 1990. Sus am postat un logo al clubului de fotbal Victoria Bucureşti.

Progresul - Bucureşti
AFC (Asociaţia Fotbal Club) Progresul este o echipă românească de fotbal, care acum joacă în Liga a IV-a de fotbal a României. Clubul a obținut de-a lungul timpului rezultate meritorii (a ajuns pe locul 2 în Liga I - fosta Divizia A) în anii 1956, 1996, 1997 şi 2002), dar nu este la fel de popular ca cele trei mari echipe din București: Steaua, Dinamo şi Rapid. Echipa s-a retras din campionatul 2008 - 2009, in retur (la acea data evolua in Liga a II-a, nefiind programată din cauza datoriilor. Acest club a fost înfinţat în anul 1944 şi a purtat mai multe denumiri; Lafayette București, Grafia MS București, Progresul Vulcan București, Progresul Vointa București, Progresul Energia București, Progresul Soimii IMUC şi F.C. National București. Sus am posta două logo-uri ale AFC Progresul Bucureşti. 

Rapid - Bucureşti
Rapid este un club de fotbal din Bucureşti, fondat în anul 1923 de către un grup de muncitori de la Atelierele Griviţa sub numele de Asociația culturală și sportivă C.F.R.. Rapid a câștigat de 4 ori titlul (de 3 ori Campionatul României, în anii 1967, 1999, 2003 și în 1942 - un campionat de război dotat cu cupa "Basarabia" - și de 13 ori Cupa României. De-a lungul timpului echipa s-a mai numit; CFR Bucureşti, Locomotiva Bucureşti şi Unirea Rapid bucureşti. Sus am postat un logo al clubului de fotbal Rapid Bucureşti.

Festivalul internaţional al teatrelor de păpuşi
Bucureşti - 1965
Festivalul a vut loc la Teatrul de păpuşi şi marionte Ţăndărică, teatrul care a fost fondat în anul 1945.

1957 - Bucureşti - Festivalul tineretului

Primăria capitalei
Teatrul național "Ion Luca Caragiale" 
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 
Județul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de anul 1997) este un județ din România, care înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo, deși orașul însuși nu face parte din teritoriul administrat de județ. Ca subunități administrative județul are 8 orașe - Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Buftea, Bragadiru, Chitila, Otopeni, Popești-Leordeni și 32 de comune. Județul se întinde pe o suprafață de de 1583 km.p. și numără aproximativ 365000 de locuitori. Sus admiri harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Ilfov, iar dedesubt câteva clădiri inconfundabile ale Bucureștiului și deci și ale județului Ilfov.  
Prefectura județului Ilfov
Arena națională
Clădirea Patriarhiei Române

___________ooOoo___________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
2 afgani 1939 - Afganistan
Mohammed Zahir Shah a fost un rege al statului Afganistan care a trăit între anii 1914 - 2007 şi a condus statul între anii 1933 - 1973.

Câteva vignete de pe certificate englezeşti

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.05.2013

Niciun comentariu: