luni, 6 mai 2013

NEUNDORF ANHALT - GERMANIA


Mai jos am postat şi alte fotografii cu monumente arhitectonice specifice localităţii germane NEUNDORF din landul Saxonia Anhalt, câteva cărţi poştale ilustrate, din perioade diferite, precum şi o medalie locală.
Biserica
Gara 
Cărţi poştale ilustrate
Medalie vânătorească - Neundorf

***

VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI
Victor Hugo (1802 - 1885)
 scriitor și uneori pictor francez 

  1. Bărbatul este cea mai elevată dintre creaturi. Femeia este cel mai sublim ideal.
  2. Dumnezeu a făcut pentru bărbat un tron, pentru femeie un altar. Tronul exaltă, altarul sfinţeşte.
  3. Bărbatul este creierul, femeia este inima. Creierul primeşte lumină, inima primeşte iubire. Lumina fecundează, iubirea reînvie.


__________xxXxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


 
Insigne politice - FDSN - set 3 buc
Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN) a fost un partid politic românesc înființat în anul 1992 de către un grup de politicieni plecați din Frontul Salvării Naţionale, nemulțumiți de alegerea lui Petre Roman ca președinte al acelei formațiuni politice. La prima Conferință Națională a FDSN, care a avut loc în 27-28 iunie 1992, s-a hotărît susținerea lui Ion Iliescu pentru alegerile prezidențiale. Președinte al partidului a fost ales Oliviu Gherman. La alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992 FDSN a obținut primul loc, iar Ion Iliescu a devenit președintele României. Cu prilejul Conferinței Naționale din 9-10 iulie 1993, FDSN și-a schimbat denumirea în PDSR - Partidul Democraţiei Sociale din România. 


1858 - 1958 
(100 de ani de la emiterea primei măci poştale româneşti)
Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia. De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de faptul că este flexibil faţă de necesităţile colecţionarului. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale deoarece  funcţia de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a unui serviciu poştal. De-a lungul timpului, această funcţie s-a diversificat, dar se bazează pe acelaşi principiu. Mărcile poştale îndeplinesc trei roluri principale: chitanţă cu o anumită valoare pentru o plată în avans a unui serviciu poştal, mijloc de celebrare şi promovare a patrimoniului naţional şi piesă de colecţie. Dar mai presus de orice, marca poştală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii şi civilizaţiei umane, deoarece, forma şi funcţia sa îi conferă libertate de  mişcare şi posibilitatea de a transmite informaţii în toate colţurile lumii. Timbrul capătă valoare în ochii privitorului fiind totodată o plăcere pentru ochi, prin frumuseţea desenului, a culorii şi a tehnicii de tipărire dar şi un studiu al istoriei, culturii şi civilizaţiei întregii lumi, deoarece îţi poate dezvălui detalii despre evenimente, persoane şi locuri, dar mai ales drumul parcurs de un plic până la destinaţie. Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black. 
 
Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858 a apărut prima emisiune de mărci poştale româneşti intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova şi reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima emisiune de mărci poştale din spaţiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale. Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact in ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă şi monedă unul dintre simbolurile noastre naţionale.
Din anul 1859, Moldova şi Ţara Românească avut domnitor unic, primul fiind Alexandru Ioan Cuza. În anul 1862 a apărut primul timbru poștal unitar, cel de 3 parale, poza de deasupra, în care se regăsesc stemele reunite ale celor două țări române, bourul şi vulturul. Deoarece ţările române se aflau încă sub suzeranitate turcească și nu aveau monedă națională, valorile timbrelor erau menționate tot în parale. Primul colecționar român, Dimitrie C. Butculescu, a apărut la doi ani după tipărirea primei emisiuni „Cap de Bour“. În 1891, el a fondat Societatea Filatelică Română. În prezent, în lume, sunt monitorizate 750 de exemplare de „Cap de Bour“ din prima emisiune, dintre care 50 se află în România. Se înţelege că aceste mărci poşatle au o valoare foarte mare de comercializare. 

Federaţia română de gimnastică
Una dintre cele mai vechi federaţii sportive din România – Federaţia română de gimnastică a depasit un secol de existenţă, moment care coincide cu cei peste 125 de ani de la crearea Federaţiei Internaţionale de gimnastică. Federaţia Română de gimnastică se prezintă cu un palmares impresionant, palmares care o situează între cele mai prestigioase şi mai puternice federaţii de gimnastică din lume. Generaţii întregi de specialişti, profesori şi antrenori şi-au dăruit o parte din viaţa lor acestei discipline sportive cu valenţe de artă şi care a adus glorie, faimă şi bucurie întregii ţări. Sus am postat logo-ul Federaţiei române de gimnastică.

Pentru patria noastră
Republica Socialistă România 
Evidenţiat în pregătirea pentru apărarea patriei
(Insignă - Gărzi patriotice)
Gărzile Patriotice au fost niște formațiuni paramilitare româneștiînființate în perioada regimului comunist, având scopul de a asigura o apărare suplimentară în cazul unui atac extern. ele Erau constituite de muncitori dar și țărani cooperatori, cu organizare aproape de cea a armatei regulate. De instruirea comandanților de gărzi patriotice se ocupau cadre ale armatei destinate expres acestui scop. Principalele specialități în care erau instruiți gardiștii erau infanteria, artileria terestră, artileria antiaeriană, transmisiunile, geniul, chimicul, parașutismul și altele. Interesant de precizat este faptul că și tinerii din învățământul superior, liceu și chiar clasele 5 - 8 erau incluși în forme de pregătire militară specifice. Ideea constituirii de gărzi patriotice este de sorginte sovietică. Deși Gărzile Patriotice moderne au fost create în anul 1968 de către Nicolae Ceaușescu, primele grupuri de muncitori comuniști înarmați datează din vara anului 1944 

Insigne Inovator - Set 2 buc.

__________ooOoo__________

DEŢINĂTORI
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII 
50 pesetas 1935 - Spania
Santiago Ramón y Cajal (1852 - 1934) a fost un renumit medic spaniol, recompensat cu premiul Nobel pentru Medicină în anul 1906.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.05.2013

Niciun comentariu: