luni, 6 mai 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 164


SVALBARD 

SWAZILAND 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Albert Camus 
(1913 - 1960), romancier, 
dramaturg și filozof francez 
  • Există în oameni mai multe lucruri de admirat decât de disprețuit.
Lev Nicolaevici Tolstoi 
(1828 - 1910), scriitor rus
  • Umorul constituie o forță; nimic nu unește mai mult oamenii ca râsul.
Jean de La Bruyère 
(1645-1696), moralist francez
  • Dărnicia nu stă în a da mult, ci a da la timp.
_______xxXxx________

O MEDALIE 
ŞI CÂTEVA INSIGNE
DIN JUDEŢUL CONSTANŢA

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Săptămâna medicală balcanică - sept 1992

Insignă - Expoziţia de mobilă - Constanţa - 1966

Insignă - Festivalul tineretului - Regiunea Constanţa - 1957

Insignă - Fundaţia culturală "Ovidiu"
Clubul numismatic - Constanţa

Judeţul Constanţa (Podul de la Giurgeni - Vadul Oii)
Această medalie este confecţionată 
din tombac şi are diametrul de 6 cm.
Podul rutier de la Giurgeni - Vadul Oii, de peste Dunăre, a fost inaugurat în anul 1970. Podul are lungimea de 1446 m, lăţimea părţii carosabile de 9 m, înălţimea maximă faţă de nivelul Dunării de 20 m şi panta maximă de acces la capetele podului de 2,5 %. 


Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 ÎEN, când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi pozele câtorva clădiri inconfundabile din Constanţa.
Biserica Sf.Mina
Catedrala ortodoxă Sf. Apostoli Petru și Pavel  


Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, populația care locuiește în orașe numărând puţin peste 500000 de locuitori din totalul de aproximativ 760000 de locuitori. Județul este situat în extremitatea SE a României, are o suprafaţă de 7071 km.p., iar capitala judeţului este oraşul cu acelaşi nume, Constanţa. Ca subunităţi administrative judeţul are 3 municipii - Constanța, Medgidia și Mangalia, 9 oraşe - Băneasa, Eforie, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Techirghiol, Ovidiu şi 58 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative ale judeţului Constanţa.   
Palatul administrativ
Centrala nucleară - Cernavodă 
Hotelul "President" - Mangalia

___________ooOoo____________

DEŢINĂTORI 
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII
1000 pesetas 1971 - Spania 
José Echegary y Eizaguirre (1832 - 1916) a fost un dramaturg, inginer, matematician şi politican spaniol de origine bască, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1904.

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni germane  

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.05.2013

Niciun comentariu: