sâmbătă, 18 mai 2013

INFO NUMIS MONDO - 25


1.   Autoritatea monetara a statului Canada a hotarat sa schimbe designul bancnotelor nationale aflate in circulatie. Aici iti prezint bancnota de 5 dolari din 2013 (sus, cea noua) si din 2004 (jos, cea veche).  
De pe ambele bancnote iti surade chipul aceluiasi Wilfrid Laurier.
Sir Wilfrid Laurier, nume complet Henri Charles Wilfrid Laurier (1841 – 1919) a fost al saptelea Prim Ministru al Canadei intre anii 1896 - 1911.

2.   Continui sa iti prezint monede euro test, proba sau de incercare, emise de catre statele europene membre sau nemebre ale spatiului comun al monedei euro, acum Franta.
Franța este o țară situată în Europa de Vest, dar cuprinde și diverse insule și teritorii situate în alte părți ale planetei. Franța este membră a Consiliului Europei, membră fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro si a spatiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai ONU și unul din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Din punct de vedere militar Franța este membră a NATO (din ale cărui structuri militare s-a retras în 1968 pentru a reveni parțial în 2002. Se intinde pe o suprafata de 674843 km.p, la o populatie de aproximativ 65,3 milioane locuitori, capitala functionand in orasul Paris.

Aceasta moneda s-a dorit a celebra monumentala, inconfundabila si arhicunoscuta constructie a Turnului Eiffel din Paris.
Turnul Eiffel isi trage numele de la proiectantul sau Gustave Eiffel si este cea mai inalta cladire din Paris. Peste 200 de milioane de oameni au vizitat turnul de la inaugurarea sa in 1889 facand astfel din el cel mai vizitat monument din lume. Impreuna cu antena sa de 24 de metri, structura masoara 325 de metri inaltime. Cand constructia sa a fost incheiata in 1889 structura a fost declarata cea mai inalta cladire din lume, titlu care i-a apartinut pana in 1930 cand a fost contruita Chrysler Building din New York. Turnul este acum a cincea cladire ca inaltime din Franta si cea mai inalta din Paris. Turnul cantareste peste zece mii de tone. El are doua restaurante: Altitude 95 la primul nivel (la 95 m inaltime) si Jules Verne la etajul al doilea. Acesta din urma este o destinatie gastronomica speciala pentru cunoscatori.

Moneda de mai jos s-a dorit a celebra personalitatea lui Robert Schumann.
Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman (1886 - 1963) a fost un om de stat francez, considerat drept unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene. În mai multe rânduri ministru a diferite portofolii in guvernul francez si chiar Prim Ministru in doua randuri. Intre anii 1958 - 1960 a detinut si functia de Presedinte al Parlamentului European.  

Aceasta moneda s-a dorit a celebra monumentala, inconfundabila si arhicunoscuta constructie a Arcului de Triumf din Paris.
Arcul de Triumf este un monument situat în Piata Etoile din Paris, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Elysees. Comandat de catre Napoleon Bonaparte in anul 1806, a fost inaugurat in anul 1836. Inspirat de arhitectura romana, înalt de cincizeci de metri este ridicat pe patru stalpi solizi, fiecare prevazut cu cate o statuie:  Triumful din 1810,  Rezistența, Pacea si Marseieza. Pe zidurile interioare sunt încrustate numele a 558 de generali ai Imperiului, numele celor cazuti pe campul de batalie fiind subliniate. La picioarele monumentului se află Mormantul Soldatului Necunoscut din primul razboi mondial. Soldatul este sărbătorit in fiecare an pe data de 11 noiembrie, ziua armistițiului semnat in anul 1918, între Franta si Germania.
Această monedă s-a dorit a celebra 10 ani de la introducerea monedei comune euro ca mijloc de plată în unele state europene. Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 17 din cele 27 de state membre, fiind utilizată de circa 332de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale.   

3.   Si autoritatea monetara a statului Israel a decis sa schimbe designul bancnotelor destinate circulatiei. 

Sus este prezentata noua bancnota de 50 shekeli noi din 2013, iar jos cea veche, 50 shekeli noi din anul 1998. Pe aversul bancnotei noi este prezentat chipul lui Shaul Tchernichovsky  iar pe revers capitoliul unei coloane corintiene. 
Shaul Tchernichovsky (1875 - 1943) a fost un poet si dramaturg evreu, de limba ebraica, originar din Ucraina. medic de profesie. Este unul dintre creatorii poeziei evreiești moderne, fiind unul dintre cei mai mari poeți de limbă ebraică. În versurile sale evocă situația evreilor din întreaga lume, atmosfera sumbră a ghetoului. 
Deasupra este chipul lui Shmuel Yosef Agnon, prezentat pe bancota veche de 50 shekeli noi. Samuel Joseph Agnon (1888 - 1970) a fost un scriitor israelian de limba ebraică, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1966. 
***

DOUA EPIGRAME
DIN VIATA
de Ananie Gagniuc - Constanta

SOT MODEL
Seara, când ajunge-acasă
Dacă foamea îl cuprinde,
Soaţa îi întinde masă
El ia masa... şi o-ntinde!

FATA SI ARMATA
Te văd cam des cu militari
Şi-i schimbi de fiecare dată
Aşa încât ajungi să pari
Că ai avea corp... de armată!

________xxXxx________

CATEVA
INSIGNE ROMANEST

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

IV - Al IV-lea concurs al artistilor amatori de la sate 
1956 - 1957 
Regimul comunist din Romania a incurajat activitatea artistica de la sate prin diferite concursuri si festivaluri artistice unde erau cooptati satenii, ca mijloc de "formare a omului nou" - obiectivul strategic al regimului comunist. Omul nou trebuia sa munceasca mult si bine dar si sa apere tara la nevoie. Activitatea artistica era insotita si de o puternica activitate de pregatire sportiva subsumata aceluias obiectiv strategic, formarea omul nou.  

C.C.S. - Al IV-lea concurs artistic al sindicatelor

Al IV-lea congres al cooperatiei de consum - 1963
Cooperaţia de Consum a fost şi este şi în prezent, un sistem economic, apolitic şi neguvernamental, autonom şi independent, care desfăşoară activităţi de comerţ, producţie şi servicii în interesul membrilor cooperatori asociaţi dar şi al restului populaţiei României.  Desfăşoară activităţi în 272 oraşe, 3579 localităţi rurale şi în 14 staţiuni turistice fiind constituit dintr-o uniune naţională - "CENTROCOOP"-, 41 de uniuni judeţene şi, 921 societăţi cooperative cu 29642 membri cooperatori asociaţi. Are la bază proprietatea privată asupra patrimoniului din care cca. 2 % este divizibil membrilor cooperatori asociaţi şi cca. 98 % este indivizibil; acumulat în decursul a 150 de ani de activitate neîntreruptă.

Al IV-lea congres al sindicatelor din RPR
Sindicatele sunt asociatii care contribuie la aparărea drepturilor salariaților și promovarea intereselor profesionale ale acestora. Prima asociatie profesionala organizata in Romania a fost Asociația lucrătorilor tipografi din București, înființată la 1/13 octombrie 1858 sub numele de „Casa de prevedere și economii a lucrătorilor tipografi”.

Antena 2
Antena 2 este un post de televiziune de nisa ce apartine Grupului Intact Media din Bucuresti. Specifice acestui post de televiziune sunt emisiunile de divertisment adresate unui larg public.

________ooOoo________


LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
100 leke 1996 - Albania 
Theofan Stilian Noli, mai bine cunoscut sub numele de Fan Noli (1882 - 1965) a fost un scriitor albanez-american, savant, diplomat, om politic, istoric, orator, și fondator al Bisericii Ortodoxe din Albania, care a servit ca prim-ministru și regent al Albaniei în anul 1924 în timpul Revoluției din iunie.

Cateva vignete de pe certificate englezesti

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 18.05.2013

Niciun comentariu: