marți, 28 mai 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 166


TAIWAN

TANGER

***

VORBE DE DUH
DE LA INAINTASI
Charles George Gordon (1833-1885)
ofiter in armata britanica
  • Un zambet este o modalitate necostisitoare de a-ti schimba infatisarea.
  • Intelepciunea este folosirea corecta a cunostintelor.
  • Prietenia de multe ori se termina cu dragostea, dar dragostea cu prietenia niciodata.

___________xxx___________

CATEVA INSIGNE
DIN JUDETUL HUNEDOARA

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Drumetii veterani - Straja - 2008
Zona turistica Straja este situata in inima Masivului Valcan, in zona Valea Jiului, la cca 20 km de orasul Petrosani. Complexul turistice este plasat la o altitudine de 1380 m, varful Straja avand o inaltime de 1445 m. in aceasta zona exista doua mari cabane cu peste 80 de locuri de cazare si peste 100 de cabane particulare, 3 partii de schi, de diferite grade de dificultate dotate cu instalatii de teleschi.

Drumetii veterani - Cincis - 2005
Cinciş este o  localitate milenară aşezată pe malul drept al Cernei Mureşene, între Hunedoara şi Haţeg, la o altitudine de 260 metri. Aici se află un mare lac de acumulare care altadata deservea Combinatul Siderurgic din Hunedoara. Amenajarea acestui lac de acumulare a impus stramutarea vechii localitati Cincis undeva mai sus. Cand nivelul lacului scade se poate vedea dintre ape turla bisericii catolice din vechea localitate.
Lupeni - 29
Stema Lupeni
Lupeni (în germana Schylwolfsbach, în trad. "Pârâul Lupului pe Jiu") este un municipiu de rang II din judetul Hunedoara, Transilvania, Romania. Are o populație de 30642 locuitori. Este al doilea oraș ca mărime al Văii Jiului, fiind situat în partea de vest a depresiunii Valea Jiului, la o altitudine de 675–725 m față de nivelul mării, la o distanță de 18 km față de Petrosani și cca 110 km de DevAșezarea este atestată documentar în anul 1770, dar există mărturii ale existenței oamenilor în această zonă încă din Comuna Primitiva, fapt dovedit de descoperirile din peștera din muntele Straja-Lupeni, unde s-au găsit obiecte vechi de ceramică.
In luna august a anului 1929 a avut loc Greva minerilor din Lupeni, urmare a eșecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare și condiții de muncă. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni, deznodământul confruntării fiind 68 de mineri căzuti sub gloanțele trupelor armatei române trimise de către guvernul țărănist ca să reprime protestul.

Festivalul tineretului - Regiunea Hunedoara - 1956
III - Festivalul tineretului 1959 - Hunedoara

Deva este un municipiu și reședință a județului Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 57000 de locuitori. S-a presupus că numele Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susțin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Deva. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.Prima atestare documentară a existenței localității Deva datează din anul 1269, fiind menținoată prin cuvintele latine castro DewaPe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Deva, iar dedesubt  pozele câtorva monumente reprezentative pentru arhitectura locală

Primăria Deva
Cetatea Deva
Județul Hunedoara este situat în provincia istorică Transilvania, România, pe cursul mijlociu al râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni. Specific acestui județ este faptul că își are reședința în municipiul Deva și nu în Hunedoara. Județul se întinde pe o suprafață de 7063 km.p. și numără aproximativ 486000 de locuitori. Ca subdiviziuni administrative județul este compus din 7 municipii - Deva, Brad, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petroșani și Vulcan, 7 orașe - Aninoasa, Călan, Geoagiu, Hațeg, Petrila, Simeria, Uricani și 55 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Hunedoara, dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura hunedoreană.
Prefectura județului Hunedoara
Catedrala ortodoxă - Orăștie
Biserica veche - Densuș
Gara - Brad

___________ooOoo__________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
5 pound 1973 - Anglia
Ducele de Wellington (1782 - 1852), nume real Arthur Wellesley, militar englez, este invingatorul imparatului francez Napoleon Bonaparte in Batalia de la Waterloo - 18 iunie 1815.

Cateva ornamente decorative de pe actiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.05.2013

Niciun comentariu: