marți, 28 mai 2013

INSULELE SOLOMON BRITANICE


5 Silingi 1921
INSULELE 
SOLOMON BRITANICE

Este un grup de 100 insule vulcanice,
insulele Solomon de astăzi,
descoperite şi denumite astfel în anul 1576
de către exploratorul navigator spaniol
Alvaro de Mendana y Neyra.
Sunt situate in centrul vestic al oceanului Pacific,
la E de Papua Noua Guinee şi N-E de Australia.
Ca statut politic a fost un
protectorat britanic intre anii 1906 – 1947.
Nu a avut o deviza nationala unanim acceptata.
Suprafata de uscat a insulelor este de 28896 km.p.,
la o populatie de 0,4 milioane de locuitori,
iar capitala functioneaza in orasul Honiara.
Moneda nationala a protectoratului a fost
poundul cu subdiviziunea sa silingul.

Stema oficiala:


 Steagul oficial: 
Nr.1


Nr.2
  

***

CATEVA EPIGRAME
DIN VIATA
de Stefan Cornel Rodean - Sibiu
Colonel de artilerie in rezerva

TREBURI

Ei tocmai terminara treaba
Si-n piele nu isi mai incap
Dar peste cap s-au dat degeaba,
Ca treaba-i … data peste cap.

BURLACUL PREA PRETENTIOS

Trece prin cumplite stari;
Prea batran si plin de tare,
Dupa multe cautari,
Nu mai are … cautare. 

_________xxx_________

CATEVA INSIGNE
DIN JUDETUL TIMIS

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Pilot - Escadrila 714 Elicoptere - Timisoara
Escadrila 714 Elicoptere din Timsoara este dislocata pe aerodromul militar Giarmata din judetul Timis si este dotata cu elicoptere model PUMA - M.

A III-a Conferinta republicana de chimie 
Timisoara - 1986

A V-a Conferinta de constructii telefonice
Timisoara * 22 - 24 septembrie 1988

Electrocentrale Timisoara
1884 - 1994

Sanatatea Timisoara

Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Темишвар/Temišvar, în limba bulgarilor bănățeni Timišvár; în traducere (lb. maghiară): „Cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010, având 303708 locuitori, era al treilea oraș, ca număr de locuitori, din România. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau TibiscusÎncepând din anul 553 teritoriul actual al Timișoarei a fost timp de două secole sub dominație avara. Aceștia au construit pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara o nouă așezare cu numele de Beguey, poziționată strategic intre râurile Timiș si Bega (Tisa). După avari teritoriul a fost invadat de pecenegi, cumani, bulgari, valahi și apoi maghiari. Fortăreața Timișoara a fost foarte probabil construita în sec. X, în stil avar, înconjurată de un canal cu apă, fiind situata pe locul actual al Operei. După invaziile tătare și distrugerea completă din 1241, regele maghiar Bèla al IV-lea a colonizat zona cu germani, care au reclădit cetatea. Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în anii 1212 sau 1266. În anul 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. Deasupra am postat stemele veche, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Timișoara, iar dedesubt pozele câtorva inconfundabile monumente de arhitectură din frumosul oraș de pe Bega.
Primăria
Hotelul "Continental"

   
Județul Timiș este situat în vestul țării, în regiunea istorică Banat, România. Numele său provine de la râul Timiș care îl traversează. Județul se întinde pe o suprafață de 8697 km.p,, fiind cel mai mare din țară, numără aproximativ 660000 de locuitori și are reședința în municipiul Timișoara.Din punct de vedere administrativ județul se compune din 2 municipii - Timișoara și Lugoj, 8 orașe - Sânnicolaul Mare, Jimbolia, Buziaș, Făget, Deta, Gătaia,  Recaș, Ceacova și 89 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Timiș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice reprezentative ale județului.  
Prefectura
Universitatea Politehnică (Palatul Lloyd)
Clădirea fostului Liceu al Piariștilor
Domul și Monumentul Sf.Treimi
Palatul Loefler

___________ooOoo__________ 

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
20 pound 2010 - Anglia
Adam Smith (1723 - 1790) a fost un om politic, filozof si economist scotian.

Cateva vignete de pe certificate englezesti 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.05.2013

Niciun comentariu: