miercuri, 29 mai 2013

INFO NUMIS MONDO - 26


1.  Continui sa iti prezint aici alte monede euro test, proba sau de incercare, emise de catre state sau provincii ale unor state europene, membre sau nu ale spatiului comun european al monedei euro, concret acum Guyana Franceza. 
 
Guyana Franceză este un departament de peste mari al Frantei situat în nordul Americii de sud. Guyana Franceză este una dintre cele 26 regiuni ale Frantei, fiind totodată parte integrantă a Republicii Franceze și a Uniunii Europene. Este cea mai mică entitate politică din America de Sud și se învecinează cu Oceanul Atlantic la nord, cu Brazilia la est și la sud și cu Surinam la vest. Ca o curiozitate, frontiera cu Brazilia este cea mai lungă frontieră a Franței cu o lungime de 673 km. Regiunea se intinde pe 86504 km.p, la o populatie de aproximativ 191000 de locuitori, iar capitala este orasul Cayenne. Sus am postat steagul Republicii Franta si steagul regiunii franceze Guyana.
Resedinta acestei regiuni franceze este orasul Cayenne. Deasupra am postat o poza cu primaria din Cayenee.

Moneda de mai sus s-a dorit a celebra personalitatea lui Cristofor Columb.
Cristofor Columb (1451 - 1506) a fost un navigator explorator italiano-spaniol. A navigat spre vest peste Oceanul Atlantic în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America.

2.  Autoritatea monetara a statului Mexic a emis o noua bancnota de 50 pesos (cea de jos) care prezinta un desing usor schimbat fata de cea veche (cea de sus). 
Daca te uiti atent si tu poti distinge diferenta dintre cele doua bancnote.
Pe reversul ambelor bancnote este prezentat chipul lui Jose Maria Teclo Morelos y Pavon, iar pe revers Apeductul din localitatea Moralia, statul mexican Michoacan.
José María Teclo Morelos y Pavon (1765 – 1815) a fost un preot romano catolic mexican și liderul revolutionar al rebelilor, in fapt conducatorul miscarii nationale mexicane de independenta, dupa moartea lui Miguel Hidalgo y Castila, in anul 1811. A fost capturat de către autoritățile coloniale spaniole și executat pentru tradare in anul 1815.
Apeductul a fost construit intre anii 1726 - 1738 de catre marchizul Juan Antonio de la Urrutia y Arana. El are o lungime de circa 1280 metri, este sustinut de 75 de arce, punctul de maxima inaltime fiind situat la 23 metri. Apeductul a fost construit pentru a aproviziona cu apa, din zona Manastirii Santa Clara, micul orasel La Canada.

3.  Si autoritatea monetara a statului Irlanda a emis o noua bancnota de 10 pound sterlin (cea de jos) care prezinta un desing usor schimbat fata de cea veche (cea de sus).   
Daca te uiti atent si tu poti distinge diferenta dintre cele doua bancnote.
Pe reversul ambelor bancnote este prezentat chipul lui John Boyd Dunlop, iar pe revers Frontonul primariei din Belfast.
John Boyd Dunlop (1840 – 1921) a fost un om de afaceri, antreprenor si inventator scotian. Are marele merit de a fi inventat anvelopele din cauciuc, revolutionand astfel industria mondiala de automobile.
Primaria Belfast este situata in Piata Donegall a orasului. Cladirea a fost realizata intre anii 1898 – 1906, in stil baroc renascentist, sub conducerea arhitectului Alfred Brumvell Thomas, iar frontonul cladirii, reprezentat si pe bancnota, este realizat de catre sculptorul F.W.Pomeroy. 

***

VORBE DE DUH
DE LA INAINTASI
Mark Twain (1835 - 1910), 
nume real Samuel Langhorne Clemens,
scriitor american
  • Bancherul este un tip care îţi împrumută umbrela pe timp de soare, dar care o vrea înapoi exact când începe să plouă.
  • Toate generalizarile sunt false, inclusiv acestea.
  • E mai bine să meriţi laude şi să nu le primeşti decât să le primeşti fără să le meriţi. 

___________xxXxx____________

CATEVA INSIGNE 
DIN JUDETUL TIMIS

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Banatul - Timisoara
Banatul Timişoara.jpg
De cele mai multe ori echipa a jucat în campionatul județean din județul Timiș. În 1927, în echipă s-au înscris mulți jucători de la echipa auto-dizolvată Sparta-Unirea CFR. După al Doilea Război Mondial, echipa a evoluat în divizia C din România sub numele de Prima Banat, dar în 1927 și-a schimbat denumirea în Banatul. Echipa a dispărut în anul 1950. Cea mai mare performanță a celor de la Banatul Timișoara a fost meciul din semifinalele Cupei Romaniei pierdut în fata celor de la Banatul Timisoara. Sus am postat un logo al fostei echipe Banatul Timisoara. 

U.M.T. (Uzina Mecanica Timisoara)
UMT este o echipa de fotbal din Timisoara afiliata uzinii mecanice din localitate. Ea a luat fiinta in anul 1960 sub denumirea de „Vulturii” UMT, in urma fuziunii cu „Vulturii”, formatia cartierului timisorean Ronat. Participand pentru prima oara intr-o competitie oficiala in campionatul Municipiului Timisoara, editia 1960-1961, ocupa locul I in seria I, performanta repetata si in 1963-1964, cand promoveaza in campionatul regiunii Banat. In vara anului 1967, UMT promoveaza in Divizia C. In continuare pana in anul 2002, echipa marcheaza un numar de 34 de prezente divizionare astfel: 19 in Divizia C, 14 in divizia B, si una in Divizia A, la finele anului competitional 2000-2001, cand antrenorul Aurel Sunda reuseste cea mai buna performanta a echipei. La sfarsitul editiei de campionat 2001-2002, echipa cu un lot inferior valoric si nesustinuta financiar ocupa ultimul loc in clasamentul primei divizii si retrogradeaza in Divizia B.

Energia - Auto - Timisoara

Festivalul tineretului
Regiunea Timisoara - 1957 

Festivalul tineretului
Regiunea Timisoara - 1957 

Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Темишвар/Temišvar, în limba bulgarilor bănățeni Timišvár; în traducere (lb. maghiară): „Cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010, având 303708 locuitori, era al treilea oraș, ca număr de locuitori, din România. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau TibiscusÎncepând din anul 553 teritoriul actual al Timișoarei a fost timp de două secole sub dominație avara. Aceștia au construit pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara o nouă așezare cu numele de Beguey, poziționată strategic intre râurile Timiș si Bega (Tisa). După avari teritoriul a fost invadat de pecenegi, cumani, bulgari, valahi și apoi maghiari. Fortăreața Timișoara a fost foarte probabil construita în sec. X, în stil avar, înconjurată de un canal cu apă, fiind situata pe locul actual al Operei. După invaziile tătare și distrugerea completă din 1241, regele maghiar Bèla al IV-lea a colonizat zona cu germani, care au reclădit cetatea. Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în anii 1212 sau 1266. În anul 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. Deasupra am postat stemele veche, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Timișoara, iar dedesubt pozele câtorva inconfundabile monumente de arhitectură din frumosul oraș de pe Bega.
Primăria
Castelul "Huniade" 
cea mai veche clădire a orașului
Fabrica de bere "Timișoreana" - 1718
cea mai veche fabrică de bere din România 

   
Județul Timiș este situat în vestul țării, în regiunea istorică Banat, România. Numele său provine de la râul Timiș care îl traversează. Județul se întinde pe o suprafață de 8697 km.p,, fiind cel mai mare din țară, numără aproximativ 660000 de locuitori și are reședința în municipiul Timișoara.Din punct de vedere administrativ județul se compune din 2 municipii - Timișoara și Lugoj, 8 orașe - Sânnicolaul Mare, Jimbolia, Buziaș, Făget, Deta, Gătaia,  Recaș, Ceacova și 89 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Timiș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice reprezentative ale județului.  
Prefectura
Piața "Traian"
Palatul Loefler

__________ooOoo___________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
1 pound 1914 - Anglia 
George a V- lea, nume real George Frederick Albert Ernest (1865 - 1936), a fost suveranul Regatului Unit al Marii Britanii in perioada anilor 1910 - 1936. 

Cateva vignete de pe actiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.05.2013

Un comentariu:

Maya spunea...

felicitari condorule...ptr munca depusa...chiar e un blog interesant ptr oameni la fel!