marți, 28 mai 2013

MONEDE EURO DE COLECTIE - AUSTRIA 2


Moneda euro austriaca de colectie de 100 euro din imagine, emisa la data de 3 noiembrie 2009, opera designerului Helmut Andexlinger celebreaza coroana arhiducala a Austriei. Reversul monedei prezintă o procesiune solemnă, cu trei oficiali de rang înalt purtând coroana de la palat pana la catedrala, pe străzile din Viena. Moneda este confectionata din aur fin cu puritatea de 98,6%, intr-un tiraj de 30000 de exemplare, calitate proof, cu diametrul de 30 mm, greutatea de 16 grame si pretul unitar oficial de vanzare de 659, 84 Euro.
Aceasta coroana, cu captuseala de catifea rosie, nu fost folosita la nicio incoronare regala. Împăratul Rudolf al IV- lea a inventat titlul de arhiduce într-o încercare de a afirma statutul Casei de Habsburg in fata Sfântului Imperiu Roman. Coroana este pastrata la Klosterneuburg Abbey, langa Viena, si nu are voie sa paraseasca acest loc de pastrare mai mult de 30 de zile. 

Moneda euro austriaca de colectie de 100 euro din imagine, emisa la data de 10 noiembrie 2010, opera designerului Thomas Pesendorfer, celebreaza personalitatea imparatesei Maria Tereza si coroana regelui Stefan al Ungariei. Moneda este confectionata din aur fin cu puritatea de 98,6%, intr-un tiraj de 30000 de exemplare, calitate proof, cu diametrul de 30 mm, greutatea de 16 grame si pretul unitar oficial de vanzare de 659, 84 Euro.
Maria Terezia a Austriei (la naștere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich), cunoscută și ca Maria Theresia, (1717 - 1780), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740 - 1780.
Coroana Sfântului Ștefan este coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din evul mediu și până în data de 30 decembrie 1916, când ultimul împărat al Austriei, Carol I, a fost încoronat ca rege al Ungariei sub numele de Carol al IV-lea. Obiectul a fost realizat în mai multe faze, în ateliere diferite, în secolele XI-XIII. Sfânta Coroană a fost compusă din două părți diferite, sub domnia regelui Béla al III-lea(1172-1196). Partea inferioară este numită "corona graeca", potrivit icoanelor în stil bizantin și inscripțiilor de limbă greacă ce apar pe această parte. Partea superioară, în formă de cruce se numește "corona latina" și poartă inscripții de limbă latină, respectiv icoane de tip occidental. Crucea de deasupra Coroanei a fost montată mai târziu, probabil în sec. XVI. Cu această ocazie icoana principală de pe "corona latina" a fost găurită. Astăzi această cruce e oblică probabil din cauza unui accident, când Coroana Sacră nu a fost introdusă corect în cutia purtătoare. Există o legendă veche de 800 de ani potrivit căreia Coroana Sacră sau cel puțin partea superioară a fost trimisă Sfântului Ștefan al Ungariei de însuși papa Silvestru al II-lea, în semn de recunoștință, iar Ștefan s-a încoronat cu această coroană. 

Moneda euro austriaca de colectie de 100 euro din imagine, emisa la data de 8 noiembrie 2011, opera designerului Herbert Wahner, celebreaza personalitatea regelui Rudolf al II-lea al Boemiei si coroana Sf Wenceslas. Moneda este confectionata din aur fin cu puritatea de 98,6%, intr-un tiraj de 30000 de exemplare, calitate proof, cu diametrul de 30 mm, greutatea de 16 grame si pretul unitar oficial de vanzare de 659, 84 Euro.
 
Rudolf al II-lea, din dinastia de Habsburg (1552 - 1612), a fost împărat al Sfantului Imperiu Roman (1576-1612), totodată rege al Boemiei și rege al Ungariei, principe al Transilvaniei (între 1599-1604) etc.
Coroana Sfântului Wenceslas, denumita si comoara ceha, a fost realizata in anul 1347 de catre al unsprezecelea rege al Boemiei si imparat roman Carol IV-lea pentru propria incoronare. El a dedicat-o Sf.Wenceslas, patronul spiritual al Boemiei si pentru incoronarea viitori regi. tot el a ordonat ca pretioasa coroana sa fie pastrata permanent in Catedrala Sf. Vitus (Castelul Praga). Coroana este lucrata din aur de 21 - 22 carate, cu puritatea de 88 - 92 % si decorata cu 19 safire, 44 spineli, 1 rubin, 30 smaralde si 20 de perle.  Aceasta coroana nu este afișată public, ci doar o replica a acesteia. Împreună cu celelalte bijuteriile ale coroanei Boemiei, se păstrează într-o cameră în speciala din Catedrala Sf. Vitus. Locul exact al camerei nu este cunoscut publicului larg. Intrarea este blocata de sapte lacate ale caror chei sunt deținute de către presedintele statului, primul ministru, sefii celor doua camere ale parlamentului, primarul capitalei, arhiepiscopul de Praga si decanul Mitropoliei capitule din Praga. Aproximativ odata la zece ani coroana este aratata marelui public la ocazi deosebite. Bijuteriile sunt luate numai de la camera și afișate pentru perioade de câteva zile la ocazii notabile aproximativ o dată pe deceniu. Ultima astfel de ocazie a fost în aprilie 2008, la aniversarea a 90 de ani de independenta a Cehoslovaciei. Coroana a fost folosita si la incoronarea regelui Rudolf al II-lea al Boemiei.

***

VORBE DE DUH
DE LA INAINTASI
George Bernard Schaw (1856 - 1950), 
scriitor irlandez
  • Aşadar, tot progresul depinde de omul iraţional.
  • Oamenii exagerează întotdeauna valoarea lucrurilor pe care nu le au.
  • Dragostea il face pe om necesar semenilor sai. 
___________xxx___________

CATEVA
INSIGNE ROMANESTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Romanian gendarmerie
(Jandarmeria romana)
Jandarmeria Română
Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Internelor si Administratiei publice. A fost fondata in anul 1893 si refondata după căderea comunismului, în anul 1990. Sus este postat logo-ul Jandarmeriei romane.
IGPR - (Inspectoratul General al Politiei Romane) 
Directia pentru combaterea criminalitatii organizate
Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE. In 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală. La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi "obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti. Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate. Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul - Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002. Din 1990, Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte.
Directia pentru combaterea criminalitatii organizate (DCCO) este unitatea specializată din structura Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu competenţă teritorială generală,care desfăşoară şi coordonează activitatea de combaterea criminalităţii organizate la nivel naţional, în conformitate cu actele normative în vigoare. Direcţia are în subordine 15 brigăzi şi 27 servicii judeţene cu linii de muncă corespondente structurii centrale, corespunzătoare structurilor teritoriale ale D.I.I.C.O.T, D.N.A şi D.G.A. şi investighează infracţiunile din competenţa acestor instituţii. În subordinea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, funcţionează si birouri de combatere a criminalităţii organizate, având competenţă teritorială corespunzătoare celor şase sectoare. Direcţia cooperează, în condiţiile legii, cu structuri similare din alte ţări, precum şi organisme internaţionale abilitate în domeniul combaterii criminalităţii organizate. 


INTACT PRODUCTION 
INTACT PRODUCTION este compania de productie care realizeaza productii media si de televiziune pentru Trustul Intact – Divizia Media (Antena 1, Antena 2, Antena 3 si Euforia Lifestyle TV).  Membra a trustului INTACT, casa de productie INTACT PRODUCTION s-a impus pe piata de televiziune  din Romania creandu-si propria identitate prin productiile realizate intern sau in coproductie cu alte case de productie. Brandul INTACT PRODUCTION este in prezent sinonim cu divertismentul cu audienta impresionanta, cu originalitatea si indrazneala abordarii – pe scurt, cu spectacolul complet de televiziune. 

JO - (Jocurile olimpice) 1980
 Jocurile Olimpice de vară din 1980
A XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Moscova în perioada 19 iulie - 3 august 1980. Au participat 80 de țări și 5179 de sportivi in 203 probe sportive din 21 de sporturi. Statele Unite au protestat împotriva invaziei Afganistanului de către armata sovietică, boicotand jocurile. Decizia SUA este urmată si de alte 65 de țări. Clasamentul pe medalii a fost urmatorul; locul I - URSS cu 80 aur, 69 argint si 195 bronz, locul II - RDG cu 47 aur, 37 argint si 126 bronz, locul III - Bulgaria cu 8 aur, 16 argint si 17 bronz.  România a participat cu 239 sportivi, ocupand pozitia a 7-a in clasamanetul pe medalii cu; 6 aur, 6 argint si 13 bronz. 

   ICPTTc * 1952 - 1982

___________ooOoo__________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
50 pound 1999 - Anglia
Sir John Houblon (1632 - 1712) a fost primul guvernator al Bancii Angliei, intre anii 1694 - 1697. 

Cateva ornamente decorative marginale
de pe actiuni  cehe

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.05.2013

Niciun comentariu: