joi, 19 ianuarie 2023

INFO NUMIS MONDO - 147

 
1. În data de 20 decembrie 2022, Banca Angliei a prezentat noile bancnote de circulație cu efigia Regelui Charles al III-lea. Din punct de vedere al design-ului, al materialului utilizat (polimer) și al dimensiunii, bancnotele sunt similare cu cele aflate în circulație în prezent. Singurele modificări apar pe avers, efigia suveranului apărând atât ca imagine principală, cât și ca element de securitate în zona ferestrei transparente. 
Anul emiterii este menționat anul 2023. Reversul noilor bancnote păstrează designul actualelor bancnote aflate în circulație. Bancnotele vor intra în circulație abia din anul 2024, treptat, pe măsură ce actualele bancnote se vor uza și va fi nevoie de înlocuirea lor. 
Elisabeta a II-a, nume real și complet Elizabeth Alexandra Mary, este fosta suverană a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.
Charles al III-lea, nume real și complet - Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, este actualul suveran al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952, începând cu data de 8 septembrie 2022, în urma decesului mamei sale, Elisabeta a II-a. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. Charles este fiul reginei Elisabeta a II-a și al soțului ei, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Pe durata vieții mamei sale, a purtat titlul de Prinț de Wales, alături de cele de Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titluri purtate în mod tradițional de moștenitorul tronului Angliei, respectiv al Scoției. Charles este moștenitorul care a purtat cel mai mult timp aceste titluri în întreaga istorie a Regatului Unit și a statelor sale predecesoare.
2. Nici nu s-a terminat bine ediția 2022 a Turneului final al  Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, câștigat de echipa națională a statului sud american Argentina, că a și apărut o monedă de 10 pesos emisă de Banca centrală a statului Argentina.
Cu siguranță această monedă va fi foarte căutată de numeroșii fani ai echipei argentiniene.
Dar să ofer câteva date despre această grandioasă  competiție sportivă și drumul spre râvnitul trofeu la Argentinei. 
În anul 2022 (20 noiembrie – 18 decembrie) pe câteva stadioane ultramoderne din statul Qatar a avut loc Turneul final al Campionatului mondial de fotbal. La competiție au participat 32 de reprezentative naționale, ce s-au confruntat în 64 de meciuri, înscriindu-se 172 de goluri, asistența totală fiind de 3404252 spectatori. Primele locuri au fost câștigate în ordine de: Argentina, Franța, Croația și Maroc. Fotbaliștii distinși în mod expres au fost:
  • golgheterul competiției (trofeul – Gheata de aur) – francezul Kylian Mbappe
  • cel mai bun jucător (trofeul - Balobul de aur) – argentinianul Lionel Messi
  • cel mai bun portar (trofeul – Mănușa de aur) – argentinianul Emiliano Martinez
  • cel mai bun tânăr jucător – argentinianul Enzo Fernandez
Argentina a fost repartizată în grupa C alături de Polonia, Mexic și Arabia Saudită, pe care a și câștigat-o cu rezultatele: 2-0 cu Polonia, 2-0 cu Mexic și 1-2 cu Arabia Saudită (deci înfrângere?). În optimi Argentina a învins Australia cu 2-1, în sferturi a învins Olanda la penaltiuri, în semifinale a învins Croația cu 3-0 iar în marea și spectaculoasa finală a învins Franța la penaltiuri și s-a declanșat marea bucurie pe stadion și întreg continentul sud-american.
3. Loteria națională a statului european Spania a emis o serie de bilete de loterie prin care popularizează farurile spaniole. 
Aici se prezintă un bilet de loterie din data de 20 iulie 2007 prin care se popularizează Farul Maspalomas din Insula Gran Canaria.
Acest far este situat pe Insula Gran Canaria (capătul de sud) din Arhipelagul Insulele Canare, în stațiunea Maspalomas. Farul se prezintă sub forma unui turn ușor tronconic din piatră ce a fost dat în folosință în anul 1900. În vârful său se află un felinar cu diametrul de 3,7 metri. El are înălțimea fizică de 56 metri și o înălțime focală de 60 metri, semnalele sale fiind vizibile de la distanța de 18 mile marine (35 kilometri). Acesta emite trei flash-uri de lumină albă pem o perioadă de 13 secunde. În anul 2005 farul a fost declarat “Bun de interes cultural” și se află sub autoritatea portuară Las Palmas din Insula Gran Canaria. Obiectivul a fost conceput de inginerul Juan Leon y Castillo în anul 1894 și construcția a durat cinci ani, fiind finalizat în anul 1890 și inaugurat oficiaol pe data de 4 martie 1905. Farul este un reper distinctiv și cel mai înalt far din zidărie din Arhipelagul Canare.
4. Loteria națională a statului european Spania a emis o serie de bilete de loterie prin care popularizează automobilele lumii. 
Aici se prezintă un bilet de loterie din data de 8 mai 2003 prin care se popularizează Automobilul MG TC 1948.
Acest automobil s-a construit începând cu anul 1928 de către compania MG Car Co. Ltd din Marea Britanie. MG înseamnă Morris Garages iar TC semnifică seria, existând mai multe serii (TA, TB construindu-se înainte de cel de-al doilea război mondial). MG și-a făcut loc pe piață ca și companie producătoare de automobile sport. În urma succesului MG TA și TB de dinainte de război s-a lansat modelul TC, cu parbriz pliabil, uși tăiate, aripi față și spate măturate și o roată de rezervă montată în spate. Din cele 10.001 unități construite, aproximativ 2000 au fost exportate în SUA; toate erau cu volanul pe dreapta. TC este adesea creditat cu declanșarea nebuniei mașinilor sport din anii 1950 în SUA. Modelul MG TC standard are o surpriză ascunsă - sub capotă se află un motor hot-rod de epocă, complet cu un compresor Shorrock construit de Coventry. Acest automobil a ieșit de pe linia de producție pe 11 martie 1948 cedând locul modelului cu caroserie plic MG-A, în anul 1955. Câteva dintre caracteristicile tehnice ale modelului de automobil  MG TC 1948 sunt:
  • Configurație transmisie: motor față, tracțiune spate
  • Motor: 1250cc, 4 cilindri în linie răcit cu apă
  • Transmisie: manuala cu 4 trepte
  • Viteza maximă: 78 MPH
  • Anii de producție: 1945-1949
  • Număr produse: 10001
  • Costul inițial: 528 de lire sterline (aproximativ 2130 USD)
5. În anul 2022 Banca centrală a statului Iordania din Orientul Apropiat a lansat în circulație o bancnotă nouă cu valoarea de 1 dinar, cu mai multe elemente de securitate și cu design mai atractiv. Principalele reprezentări de pe bancnotă sunt:
  • pe avers – chipul lui Shariff Hussein bin Ali
  • pe revers – pasărea Cinteza din Sinai
Bancnota este realizată pe hârtie în culorile primare: verde, maro, roșu, portocaliu și violet, în format orizontal cu dimensiunile 133 x 74 milimetri.
Hussein bin Ali (1854 – 1931) a fost Sharif-ul Meccai și emirul Meccai din 1908 până în 1917, când s-a proclamat rege al Hejazului, primind recunoaștere internațională. El și-a dorit un stat arab modern cu întindere din Yemen până în Siria. În 1924, s-a autoproclamat în continuare calif al tuturor musulmanilor. A condus Hejaz până în 1924, când, învins de Abdul Aziz al Saud, a abdicat de la regat. Hussein a fost amar dezamăgit de faptul că britanicii nu au reușit să-l apere împotriva rebeliunii saudite. S-a retras în Cipru. Hussein bin Ali s-a născut la Istanbul și a fost ultimul dintre conducătorii hașemiți peste Hejaz care a fost numiți de Imperiul Otoman. Până în 1908, când a fost numit Sharif, Hussein și fiii săi au fost ținuți la Istanbul de către califul otoman, care pare să fi vrut să-i țină la îndemână, deoarece era conștient de creșterea rezistenței arabe la continuarea dominației otomane. Mulți arabi nu au considerat califatul otoman legitim și au considerat că Arabia, nu Turcia, ar trebui să conducă lumea musulmană.Hussein se așteptase ca statul său promis să se întindă continuu în regiune și, cu siguranță, se aștepta să includă Palestina. Sharif Hussein, denumit întotdeauna regele Hussein, a murit în Iordania, unde i s-a dat o înmormântare de stat. Hussein a avut cu patru neveste cinci fii și trei fiice. Disponibilitatea lui Hussein de a contempla un viitor comun pentru evrei și musulmani din Orientul Mijlociu poate să fi contribuit la tratatul de pace al Iordaniei cu Israelul, devenind a doua țară cu majoritate arabă și musulmană care a intrat în relații diplomatice depline cu Israelul. Abordarea modernistă a lui Hussein poate să fi contribuit la eforturile membrilor familiei regale iordaniene de a promova cooperarea inter-religioasă și consolidarea păcii și de a promova o înțelegere incluzivă a islamului. Familia regală iordaniană subliniază că arabii creștini și musulmani au o cultură și o limbă comune și o preocupare pentru un viitor sigur și prosper.
Pasărea Cinteza din Sinai, denumire științifică - Carpodacus synoicus, denumirea alternativă – Trandafirul din Sinai, este o specie de cinteze din familia Fringillidae. Habiatul său natural sunt deșerturile fierbinți din Peninsula Sinai și regiunea Negev din Orientul Mijlociu, în granițele Egiptului, Israelului, Iordaniei, Palestinei și Arabiei Saudite. Acest pasăre a fost aleasă ca pasăre emblematică a Iordaniei, datorită culorii sale roz, care amintește de culoarea stâncilor de la Petra. Pe lângă Orientul Mijlociu, pasărea poate fi văzută în nordul Afganistanului și în China. Se hrănește cu boabe și lăstari. Femela are un penaj maro care se îmbină perfect cu mediul, în timp ce masculul are o culoare rozalie începând cu al doilea an. Trandafirul de Sinai trăiește în grupuri (stoluri), cu excepția sfârșitului iernii sau primăverii, când se reproduce și plasează ouăle lângă luciuri de apă.

xxx

"TO BE"
O CARICATURĂ DE 
MARGARETA CHITCATII
O EPIGRAMĂ PROPRIE
O VORBĂ DE DUH
DE LA UN ÎNAINTAȘ
UN DIALOG EPIGRAMATIC

________xxx________

O MEDALIE
ȘI CÂTEVA INSIGNE
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa". 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Insigna - Chișinău
Chișinău este capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ-teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Orașul este atestat documentar din anul 1436 iar astăzi numără aproximativ 678000 de locuitori. Prezint aici câteva repere calendaristice în devenirea istorică a acestui oraș și al Moldovei. Începând cu anul 1241 teritoriul este călcat sistematic de invaziile hoardelor tătare. Istorii consemnează că Principatul Moldovei, ca stat, s-a format în jumătatea a doua a secolului  al XIV-lea, în teritoriul general cuprins între Munții Carpați, Dunăre, Marea Neagră și Nistru. În anul 1812 teritoriul dintre Prut și Nistru (Basarabia) este anexat de către imperiul țarist rus. Pentru a îndepărta Rusia de la gurile Dunării, marile puteri europene, prin Tratatul de la Paris din anul 1856, în urma războiului Crimeii, retrocedează Principatului Moldovei, județele Ismail, Cahul și Bolgrad din partea de sud. 
În anul 1859 are loc Unirea Principatelor Moldova și Țara românească sub domnia unică a lui Alexandru Ioan Cuza. În urma unor negocieri internaționale, în 1878, cele trei județe sudice ale Basarabiei revin Rusiei, ca troc pentru acceptarea alipirii Dobrogei la România și recunoașterea independenței naționale a României. În anul 1917 Basarabia își declară pentru prima dată independența sub numele Republica Democrată Moldovenească, iar în anul 1918 se unește cu Regatul României. 
Anul 1945, terminarea celui de-al doilea război mondial, marchează, încorporarea Basarabiei la Rusia, ca republică autonomă, sub numele Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, iar în data de 27 august 1991 teritoriul dintre Prut și Nistru își proclamă pentru a doua oară independența, ca stat, sub numele Republica Moldova. Din această prezentare succintă reiese că teritoriul de astăzi al Republicii Moldova a fost independent între anii 1917 – 1918 și 1991 – prezent, a fost sub administrație rusă între anii 1812 – 1917 și 1945 – 1991, iar în rest a aparținut Principatului Moldovei și României. Sus am postat stema orașului Chișinău, dar și câteva fotografii reprezentând inconfundabile monumente de cultură și arhitectură din același oraș. 
F.M.F. - Federația Moldovenească de Fotbal 
Federaţia Moldovenească de Fotbal (F.M.F.) este forul conducător al fotbalului din Republica Moldova. Aceasta se ocupă cu organizarea Cupei Moldovei, Diviziei Naționale și a naționalei de fotbal a Republicii Moldova și are sediul în Chișinău. Federaţia Moldovenească de Fotbal este afiliată la UEFA din anul 1993 dar și la FIFA, începând cu anul următor – 1994.
Deasupra admiri un timbru din Republica Moldova dedicat împlinirii a 20 de ani de existenţă a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal şi centenarului fotbalului moldovenesc. 
Cea mai bună soție
Piesa de mai sus este o medalie aparte realizată de o companie privată din Republica Moldova. Este cadoul cel mai ieftin și mai potrivit pe care orice bărbat îl poate face soției lui, reginei lui. Piesa confecționată din alamă, de formă rotundă se poate oferi la ocazii speciale (ziua de naștere, ziua numelui sau ziua căsătoriei) dar, foarte bine, se poate oferi și în celelalte zile. Este un gest simplu prin care se poate înmuia inima soției. Nu se cunosc alte date despre medalie nici dacă are doar una sau ambele fețe gravate.
Căminul studențesc Iași - Chișinău 13-IX-1919
După insistente și îndelungi căutări pe internet nu am aflat niciun fel de informații cu referire la produsul medalistic de mai sus și respectivul cămin studențesc. Înțeleg că este un Cămin studențesc din Chișinău și care se numea Iași. Piesa este rotundă, are diametrul de 20 milimetri și este datată 13 septembrie 1919 (probabil data începerii anului de învățământ). Nu se știe din ce material este confecționată această piesă și dacă are una sau două fețe gravate, dar flacăra de pe fața la vedere simbolizează cu certitudine dorința de carte.
Insigna - Moldavia
Produsul medalistic de mai sus inscripționat în limba moldovenească și nu oferă niciun detaliu despre insignă sau denumirea Moldavia (în litere rusești). Înscrisul mă face să cred că este o insignă din Republica Moldova de pe vremea când făcea parte din conglomeratul URSS. Studiind internetul am aflat despre existența unei asociații purtând acest nume dar înființată recent, în anul 2010.
Asociația culturală românească Moldavia, este  un ONG de tineret, autonom și apolitic. Scopul asociației este să susțină tinerii să se adapteze și integreze într-o lume în continuă schimbare, devenind lideri și coordonatori, prin suport și dezvoltare personală, alături de lucrători de tineret cu experiență și proiecte inițializate ca răspuns la nevoile lor. Principalele obiective ale asociației Moldavia sunt:
  • Dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale tinerilor
  • Organizarea de manifestări culturale, sportive și de divertisment
  • Promovarea spiritului civic în rândul tinerilor
  • Dezvoltarea de campanii de mediu precum TÂNĂR ÎN ACȚIUNE sau Green Festival
  • Promovarea asociației și a activităților ei prin tipărirea de broșuri, reviste, realizarea de programe informatice
1941 - 1945 Republica Moldova
60 ani de la victorie în marele război
pentru apărarea patriei 1941 - 1945  
Timp de zeci de ani, din Moscova până în Berlinul de Est, 9 mai a fost sărbătorită ca Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial. Pentru sovietici și cei aflați în orbita lor, 9  mai a marcat triumful în ceea ce au numit Marele Război pentru Apărarea Patriei. Era ziua care celebra, mai mult decât oricare alta, forța Armatei Roșii și era o zi a lumii comuniste: în Occident, sfârșitul războiului în Europa este sărbătorit pe 8 mai, zi în care Germania a capitulat; diferența este dată de faptul că, atunci când s-a semnat, la Berlin, Instrumentul de predare, la Moscova era deja 9 mai. Și
Republica Moldova, parte a conglomeratului sovietic, a intrat în acest iureș, sărbătorind marea victorie antifacistă În fostele republici sovietice și în statele ex-comuniste, 9 mai a devenit o sărbătoare a nostalgicilor fostului Imperiu, a celor care încă se uitau către Moscova. Comemorarea zilei istorice de 9 mai în Republica Moldova devine pentru fiecare cetățean moldovean un test autentic de apartenență la tabăra interesului național și a pacifismului umanist, sau la tabăra războiului și a coloanei a cincea antinaționale în societatea moldovenească. Și această lecție a istoriei mulți dintre cetățenii moldoveni încă urmează s-o însușească în toată profunzimea ei... La începutul lui mai 1945 se dădeau ultimele lupte ale celui de al Doilea Război Mondial în Europa. Germania nazistă suferea o înfrângere irevocabilă în fața forțelor armate ale coaliției antihitleriste și acest final urma să fie „oficializat” printr-un act al capitulării. Primul document al capitulării Germaniei a fost semnat la începutul zilei de 7 mai 1945, în Franța, la Cartierul General Aliat de la Reims, de către reprezentanții alianței antihitleriste. Însă Stalin a rămas nesatisfăcut de condițiile în care a fost semnat actul capitulării, el considerând că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii. La insistența lui Stalin, actul de la Reims a fost considerat doar unul preliminar, ceremonia finală a capitulării fiind transferată la Berlin, unde se afla cartierul general al mareșalului Gheorghi Jukov. În acest fel, în ziua de 8 mai, reprezentanții URSS, Regatului Unit, Franței, SUA și delegația germană au sosit la Postdam, suburbia Berlinului, unde au semnat actul final al capitulării necondiționate a Germaniei, care a intrat în acțiune la ora 23:01 ora Europei Centrale, pe 8 mai. În acel moment, Moscova deja trecuse pe 9 mai, respectiv, de atunci occidentul marchează sfârșitul războiului mondial în Europa pe 8 mai, iar în URSS ziua Victoriei a fost desemnată pentru 9 mai.

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂȚI CULTURALE
PE BANCNOTELE LUMII
Johannes Guthenberg, tipograf german,
a trăit între anii 1400 - 1468
Detaliu vignetă de pe o felicitare din Indochina
Detaliu vignetă de pe un bilet de loterie spaniol
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 19.01.2023

Niciun comentariu: