duminică, 16 august 2015

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE - 79


D-ALE POLITICIENILOR NOȘTRI
sau
CULEGEM CE AM SEMĂNAT

TRAIAN IGAȘ - P.D.L.;
“Vorbim de analiză tactică, de hărți, 
activități criminologene 
și alte modalități specifice”. 

ELENA UDREA – P.M.P.; 

Vișinile sunt acre pentru că sunt roșii,
dar le voi face portocalii”.

COZMIN GUȘĂ – ANALIST;

Când mă uit la oamenii din jurul lui Blaga,
 văd 300 de ani de pușcărie”.

***

DOUĂ CARICATURI - GHICITORI
Sunteți invitați să identificați 
personalitățile lumii reprezentate 
prin caricaturile de mai jos.
Veți afla răspunsul exact și 
complet în următorul articol de blog;
(MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 17)  
Aceste două cunoscute personalități 
m-au inspirat să scriu și câteva catrene. 
Sper că te vor ajuta la identificare.
…LEGENDE ȘI LEGENDE… 
Nu sunt frați, dar sunt zbanghii,
Și au fani sute de mii
Unu-a fost comic actor
Altu-i rocker… toreador! 
TOREADOR 
E un șmecher cum rar mai găsești
Concertează și la București
A cântat o vreme la pachet
Cu formația… Take That. 
COMIC ACTOR 
Ca-nălțime-a fost cam mic,
Dar ca talent – mare comic,
Când pe scenă el intra
Sala, de râs,… exploda!

__________xxx__________

O MEDALIE, O PLACHETĂ 
ȘI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Constantin Brâncuși 1876 - 1957
125 de ani de la naștere 2001
(Sărutul) - 125 de ani de la nașterea sculptorului
Târgu-Jiu 2001 România
CONSTANTIN BRÂNCUȘI se nãște la data de 19 februarie/2 martie 1876, în localitatea Hobita, județul Gorj și moare la data de 16 martie 1957 la Paris. Începe scoala pimarã la Pestisani (1883), continuã la Brãdiceni; se angajeazã la Târgu Jiu, Slatina si Craiova; urmeazã cursurile scolii de Meserii din Craiova (1894-1898); scoala de arte frumoase din Bucuresti, clasa profesorului Ion Georgescu (din 1898). În vacanta de varã a anului 1897 pleacã la Viena unde se angajeazã în atelierul unei fabrici de mobilã. La întoarcere în Craiova, modeleazã bustul lui Gheorghe Chitu, fondatorul scolii. La Craiova sculpteazã un Cap de copil, bustul lui Vitellius (1898), Capul lui Laocoon si Studiu, iar cu sprijinul doctorului Dimitrie Gerota realizeazã un Ecorseu pentru care i se acordã medalia de bronz (1901). Consiliul Judetean al Prefecturii Dolj îi acordã o bursã (3 iul. 1900). În 1904 pleacã pe jos la Paris, fãcând popasuri la Budapesta, Viena si Munchen (unde se presupune cã frecventeazã cursurile Academiei Regale de Belle-Arte); practician în atelierul lui Rodin; îl întâlneste pe Modigliani. La Paris îsi desãvârseste pregãtirea artisticã devenind cel mai mare si cel mai cunoscut sculptor român, fiind unul dintre animatorii principali ai plasticii noi, întemeietor al scolii moderne de sculpturã. Lucrãrile sale se gãsesc în tarã si strãinãtate, în muzeele din Olanda, Tãrile Scandinave, Franta, Statele Unite ale Americii etc. Marele sculptor este decorat cu ordinul Steaua României (1923); ordinul Meritul Cultural, la propunerea lui Nicolae lorga (1931) și ales membru post-mortem al Academiei Române abia în anul 1990.  
Mai sus admiri casa memorială Constantin Brâncuși din localitatea Hobița, județul Gorj. 
Sărutul este lucrarea prin care Brancusi isi afirma autonomia artistica. Ideea principala din Sarut este simpla: iubirea ca fuziune intre doua entitati separate reface unitatea originala a vieții. Sarutul lui Brancusi poate fi considerat o replica la Sarutul lui Rodin. Opera aduce o noua dimensiune conceptului de sculptura. Aceasta opera sculptata intr-o maniera aparent primitiva, este a doua lucrare la care Brancusi foloseste tehnica taierii directe. Artistul spunea: “Am vrut de fapt sa fac un lucru care sa pomeneasca nu despre o singura pereche, dar despre toate perechile de oameni ce s-au iubit si s-au perindat pe pamant, inainte de a-l fi parasit. Pentru ca fiecare lucrare a mea este generata de un asemenea simtamant launtric”. arutul a reprezentat drumul spre Damasc, izbutind pentru intaia oara sa exprime esentialul. Potrivit regulilor de interpretare ale lui Brancusi, tema sarutului reprezinta evolutia spirituala pura eliminand orice alte implicatii.

Insignă - Ministerul Apărării Naționale
Ministerul Apărării Naționale este organul de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Guvernului, prin care este condusa activitatea in domeniul apararii nationale, potrivit prevederilor legii si strategiei de securitate nationala, pentru garantarea suveranitatii, independentei si unitatii statului, integritatii teritoriale a tarii si democratiei constitutionale. Deasupra am postat logo-ul şi clădirea instituţiei.
Insignă - Ministerul Apărării Naționale - România
Placheta - Ministerul Apărării Naționale - România
Ministerul Apararii Nationale raspunde in fata Parlamentului, a Guvernului si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru modul de aplicare a prevederilor Constitutiei, a celorlalte acte normative in vigoare, a hotarârilor Guvernului si ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, precum si ale tratatelor internationale la care România este parte, in domeniul sau de activitate. Sediul ministerului este pe strada Izvor, la numerele 3-5. 

Insigna - (Psiholog) M.A.N. -(Ministerul Apărării Naționale)
Centrul de Psihosociologie este unitatea de specialitate subordonată Ministerului Apărării Naționale, fără personalitate juridică, cu atribuţii de exercitare a actului psihologic, învestită cu autoritate de reglementare, îndrumare, coordonare şi control în domeniul activităţii de psihologie desfăşurată de către structurile de profil şi personalul specializat din unităţile ministerului. Centrul de Psihosociologie desfăşoară activităţi specializate care vizează descrierea, clasificarea, explicarea, predicţia şi optimizarea comportamentului uman, precum şi măsurarea, analiza şi interpretarea faptelor, proceselor şi fenomenelor sociale la nivelul structurilor ministerului, prin aplicarea conceptelor, teoriilor, metodelor şi tehnicilor specifice psihologiei, respectiv sociologiei, în scopul susţinerii proiectării şi aplicării unui management performant al resurselor umane, asigurării securităţii şi sănătăţii ocupaţionale, cunoaşterii şi ameliorării climatului organizaţional, precum şi analizei fundamentării, din perspectivă psihosocială, a unor opţiuni, decizii ale conducerii ministerului. Centrul de Psihosociologie exercită, la nivel central, funcţia de coordonare, monitorizare, analiză, sinteză şi evaluare pentru activitatea de psihologie în minister. În sensul dispoziţiilor actelor normative în vigoare referitoare la exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, Centrul de Psihosociologie se organizează şi funcţionează ca structură de psihologie a ministerului. Îndeplinirea condiţiilor de funcţionare în calitate de structură de psihologie a ministerului se certifică de către Colegiul Psihologilor din România prin eliberarea avizului de funcţionare, potrivit actelor normative în vigoare.


Insigna - Poliția rutieră - România
Poliția rutieră este o structură specializată din cadrul Inspectoratelor județene de poliție, Polițiilor municpale sau orășenești cu misiunea expresă de îndrumare și control a circulației pe drumurile publice. La nivelul Inspectoratului General al Poliției există Direcţia Rutieră, care monitorizează și coordonează activitatea desfăşurată de Serviciile rutiere judeţene, Brigada rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti și Birourile de Poliție Autostrăzi, în domeniul supravegherii, îndrumării şi controlului traficului, al cercetării şi soluţionării accidentelor de circulaţie cu autori cunoscuţi şi necunoscuţi şi al prevenirii şi combaterii încălcării normelor rutiere.

Insignă - A II-a Ediție a Campionatelor interanționale (gimnastică)
R.P.R. - (Republica Populară Română) 
Gimnastica este un sport care implică o serie de mișcări ce necesită forță fizică, flexibilitate, echilibru, rezistență, grație și conștientizare chinestezică. Gimnastica artistică este cea mai cunoscută ramură a acestui sport. Probele la feminin sunt sărituri, paralele, bârnă, sol, iar la bărbați - sol, sărituri, cal cu  mânere, inele, paralele și bara  fixă. Alte ramuri ale gimnasticii de performanță sunt gimnastica ritmică, gimnastica aerobică, gimnastica acrobatică și săriturile la plasa elastică. 

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA UȘOARĂ
Titlu a 10 acțiuni a 1000 lei = total 10000 lei 1934
Compania societate pe acțiuni
ȚESĂTORIA LENGYEL - LUGOJ, jud.TIMIȘ 

Două ornamente decorative periferice
de pe certificate englezești

Detaliu vignetă de pe o acțiune olandeză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.08.2015

Niciun comentariu: