sâmbătă, 8 august 2015

OIGNIES - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură
și arhitectură din localitatea franceză OIGNIES, departamentul
PAS DE CALAIS, regiunea NORD - PAS DE CALAIS, din 
timpuri diferite, dar și câteva vederi generale și trimiteri poștale. 
Primăria
Biserica
Sala de spectacole Metaphone
Memorialul de război
Școala Pantigny
Școala Sainte Henriette
Vechea abație
Cartierul minier
Fosa minieră nr.9 bis
Fosa minieră nr. 9  
Fosele miniere nr. 9 și 9 bis
Castelul Madame De Clercq
Fosa minieră nr.2 - vedere generală
 Fosa minieră nr.2
Intrarea în abație
Castelul
Strada Avocaților
Strada Jeanne D'Arc
Vederi generale
Trimiteri poștale
Insignă locală
Medalie locală

***

DOUĂ CARICATURI - GHICITORI
CU RĂSPUNS IDENTIC
Ești invitat să identifici personalitățile lumii 
care sunt descrise de caricaturile de mai sus 
dar și de ghicitorile de mai jos.
Vei găsi răspunsul exact și complet
în următorul articol al blogului  
 (NORDDORF - GERMANIA)

PLEATĂ
Mlădiu precum spicul de grâu,
Cântă bine la chitară
Pe umeri plete-i curg rău,
Fumegând ca trenu-n… gară!

GRĂSANUL
Posesor de mare grup
A vrut să ne facă legi,
Jonglând cu fărădelegi,
Acum odihnind… la zdup! 

____________xxx___________

O MEDALIE 
ȘI CÂTEVA INSIGNE
DIN JUEȚUL HUNEDOARA

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Insigna sportivă - Minerul Aninoasa
R.S.R. - (Republica Socialistă România)  
Aninoasa este un oraș din județul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populație de 4360 locuitori, fiind declarat oraș în anul 1989. Orașul Aninoasa este situat în partea de sud a județului Hunedoara, în bazinul carbonifer Valea Jiului. Deasupra am postat stema actuală a orașului Aninoasa și o poză a Mănăstirii cu același nume.

Noroc bun! I.M.Lonea
(Întreprinderea minieră Lonea)
Exploatarea minieră Lonea este situată în Valea Jiului, în imediata vecinătate a oraşului Petrila din judeţul Hunedoara. Societatea carbonifera Lonea, proprietate a statului român, a luat ființă în anul 1926. Sus am postat o poză cu intrarea principală în Exploatarea minieră Lonea.

Insigna sportivă - Aurul (Brad)
Aurul Brad este un club de fotbal din Brad, care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara. Echipa a fost înființată în 1934, sub denumirea Mica Brad și în primii ani de activitate a evoluat în divizia C sau în campionatele regionale ale României. În 1940, Mica promovează în divizia A, profitând de forma excepțională a jucătorului Bazil Marian.  

De altfel, jucătorul a ajuns la națională în vremea în care juca la Brad. În primul sezon în eșalonul de elită, echipa din Brad se clasează pe locul 5, cea mai bună performanță din istoria clubului. Alt nume al clubului a mai fost Metalul. Echipa a jucat pe stadionul din Brad – 1500 locuri pe scaune, în culorile galben negru. Sus am postat logo-ul clubului sportiv Aurul - Brad (altădată Mica - Brad). 
Brad este un municipiu și centru minier din județul Hunedoara. În anul 2011 orașul avea o populație de 13909 locuitori. Mineritul în zona Brad este atestat documentar din anul 21 Î.Hr.. Aurul extras aici a ajuns în piramidele egiptene, la Roma, în Imperiul Austro-Ungar, dar și în Uniunea Sovietică. Ultimul gram de aur a fost scos de aici în anul 2006. Oprirea extracției s-a mai întâmplat în toți acești mii de ani doar o singură dată și doar pentru 3 luni, în perioada Revoluției de la 1848. Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în anul 1445, când se pomenește numele maghiarizat al Bradului - Fenyonpataka. După mai multe tentative, între 1927 și 1930, de a fi declarat oraș, evenimentul are loc în anul 1941, iar din 17 decembrie 1995 devine municipiu. Sus am postat stema actuală și o poză cu Muzeul aurului - Brad.

Insigna sportivă - Minerul Lupeni
C.S. Minerul Lupeni a fost un club de fotbal din Lupeni, România, care a evoluat ultima dată în Liga a II-a. Cea mai mare performanță a clubului este participarea în Divizia A în perioada anilor 1959 - 1963. Acest club s-a desființat în anul 2010. Culorile clubului au fost negru și roșu. Sus am postat logo-ul clubului sportiv Minerul Lupeni.
Lupeni (în germana Schylwolfsbach, în trad. "Pârâul Lupului pe Jiu") este un municipiu de rang II din judetul Hunedoara, Transilvania, Romania. Are o populație de 30642 locuitori. Este al doilea oraș ca mărime al Văii Jiului, fiind situat în partea de vest a depresiunii Valea Jiului, la o altitudine de 675 –725 m față de nivelul mării, la o distanță de 18 km față de Petroșani și cca 110 km de DevaAșezarea este atestată documentar în anul 1770, dar există mărturii ale existenței oamenilor în această zonă încă din Comuna Primitiva, fapt dovedit de descoperirile din peștera din muntele Straja-Lupeni, unde s-au găsit obiecte vechi de ceramică. In luna august a anului 1929 a avut loc Greva minerilor din Lupeniurmare a eșecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare și condiții de muncă. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni, deznodământul confruntării fiind 68 de mineri căzuți sub gloanțele trupelor armatei române trimise de către guvernul țărănist ca să reprime protestul. Sus am postat stema actuală a municipiului Lupeni precum și fotografia Primariei locale.

Insigna sportivă - Petroșani 1988
Schiul este un sport de iarnă care constă în coborârea unor pante înzăpezite pe schiuri prinse de ghetele echipamentului individual. El cuprinde mai multe discipline sportive din care amintesc; schi fond, schi alpin, slalom, sărituri cu schiurile etc. 
Petroșani (în maghiară Petrozsény, în germană Petroschen) este un municipiu din judeţul Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 34300 de locuitori și este situat la 100 kim sud față de reședința județului - Deva. Aici se află sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere, printre care şi Lupeni. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Petroşani, iar mai jos poza Catedralei ortodoxe din localitate.

Deva este un municipiu și reședință a județului Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 57000 de locuitori. S-a presupus că numele Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susțin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Deva. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.Prima atestare documentară a existenței localității Deva datează din anul 1269, fiind menținoată prin cuvintele latine castro Dewa. Pe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Deva, iar dedesubt pozele câtorva monumente reprezentative pentru arhitectura locală, precum și câteva trimiteri poștale ilustrate. 
Clădirea Primăriei
Clădirea Prefecturii
Cetatea
Castelul Magna Curia
Statuia lui Decebal - călare
Statuia lui Decebal - în picioare
Casa Dr.Petru Groza
Trimiteri poștale

Județul Hunedoara este situat în provincia istorică Transilvania, România, pe cursul mijlociu al râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni. Specific acestui județ este faptul că își are reședința în municipiul Deva și nu în Hunedoara. Județul se întinde pe o suprafață de 7063 kilometri pătrași și numără aproximativ 486000 de locuitori. Ca subdiviziuni administrative județul este compus din 7 municipii - Deva, Brad, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petroșani și Vulcan, 7 orașe - Aninoasa, Călan, Geoagiu, Hațeg, Petrila, Simeria, Uricani și 55 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Hunedoara, dedesubt pozele câtorva monumente de cultură, arhitectură și ale naturii din acest județ, vederi generale și trimiteri poștale ilustrate de acum sau din alte timpuri. 
Castelul huniazilor (corvineștilor) - Hunedoara
Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia
Castelul Kendeffy 
Lacul glaciar Pietrele
Muzeul aurului - Brad
Parcul Simeria
Catedrala ortodoxă - Orăștie
Ruinele cetății dacice Blidaru
Stațiunea Straja
Cascada Lolaia
Biserica Densuș
Cascada Ciomfu
Cetatea Colț
Cascada Clocota
Refugiul Gugu
Cheile Glodului
Refugiul agățat

Cheile Crivadiei
Gara Brad

Valea Șipot
Gara Hunedoara
Peștera Bolii
Mănăstirea Prislop
Cheile Butii
Hotelul Oxigen - Petroșani 
Cheile Balomirului
Mănăstirea Aninoasa
Cheile Lazarului
Primăria Uricani
Peștera de gheață
Teatrul I.D.Știrbu - Petroșani
Gara Simeria
Pasul Surduc
Valea Jiului - vedere spre Petrila
Vulcan - vedere generală
Trimiteri poștale

______________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA METALURGICĂ
Acțiune la purtător de 500 de lei 1929
Societatea anonimă română
UZINELE METALURGICE "NEPTUN" - București

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.08.2015

Niciun comentariu: