duminică, 16 august 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 17


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Muzeul regal al Africii Centrale. Aversul monedei prezintă acest edificiu cultural, câțiva oameni și un elefant, iar reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, anul emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – argint, calitatea – proof și tirajul – 20000 de exemplare.  
Muzeul regal al Africii Centrale este specializat pe etnografie și istorie naturală, fiind situat în localitatea Tervuren, provincia Brabantul flamand, undeva nu prea departe de Bruxelles. Ca să ne dăm seama de grandoarea acestui muzeu arăt mai jos câteva dintre colecțiile sale; 10 milioane de animale, 250000 mostre roci, 120000 obiecte etnografice, 20000 hărți, 56000 mostre lemn, 8000 instrumente muzicale și 350 de arhive. 

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează școala belgiană de explorare a fundului mărilor. Aversul monedei prezintă chipul lui Auguste Piccard Antoine și a batiscafului inventat de el, pe când reversul prezintă o hartă a Europei și câteva stele. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, anul emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – argint, calitatea – proof și tirajul – 15000 de exemplare.   

Auguste Piccard Antoine (1884 – 1962) a fost un fizician, inventator și explorator elvețian. A activat ca profesor de fizică la Universitatea Liberă din Bruxelles. În anul 1930 el a realizat un balon cu ajutorul căruia a efectuat mari ascensiuni aeriene pentru timpul acela, fără a necesita costum de presiune. În anul 1937 Piccard a proiectat un batiscaf, o cabină de oțel rezistentă la mari presiuni și cu care s-ar fi putut face explorări pe fundul mărilor lumii. După terminarea războiului proiectul a fost reluat, s-a realizat cabina cu care însuși inventatorul a făcut mai multe scufundări în scop de cercetare, evenimentul marcând începutul școlii belgiene de explorare a fundului mărilor și oceanelor lumii.

 
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 100 de ani de la descoperirea Polului Sud. Aversul monedei prezintă chipul lui Roald Amundsen și un grup de oameni cu un steag, pe când reversul prezintă o hartă a Europei și câteva stele. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, anul emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – argint, calitatea – proof și tirajul – 15000 de exemplare.  
Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872 - 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. El a fost primul om care a ajuns la Polul Sud în anul 1911. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare.

***

RĂSPUNS
CARICATURILOR - GHICITORI
din precedentul articol de blog;
TABLETA CU ȘTIRI 
NECONVENȚIONALE - 79
TOREADORUL este ROBBIE WILIAMS, nume real și complet Robert Peter Williams (născut la data 13 februarie 1974), un cântăreț și compozitor englez care și-a început cariera ca membru al trupei Take That, în anul 1990. Ca artist solo a vândut peste 55 de miloane de albume, și 17 milioane de single-uri, intrând în Cartea Recordurilor datorită faptului că în doar o zi a vândut mai mult de 1,6 milioane de bilete pentru turneul său mondial din 2006. Este câștigătorul a mai multe premii, inclusiv 15 premii BRIT și 6 premii ECHO. În anul 2004 a fost introdus în UK Music Hall of Fame, fiind votat Cel mai bun artist al anilor '90. Enumăr mai jos câteva dintre marile sale succese muzicale; Angels, Eternity, Feel, Candy, She’s the One, Supreme, Milenium, Rock dj, etc.  
COMIC-ACTORUL este ROBIN WILLIAMS, nume real și complet Robin McLaurin Williams (1951 - 2014), un admirat actor și comic american. Williams a fost onorat în anul 1998 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Good Will Hunting. A mai fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1988, cu rolul interpretat în Bună dimineața, Vietnam!, în anul 1990 pentru rolul din Cercul poeților dispăruți, iar în anul 1992 pentru cel din Regele pescar. A mai obținut trei premii Golden Globe, două premii Screen Actors Guild și trei premii Grammy. A decedat din cauza unor probleme la inimă. 
Aceste două cunoscute personaje m-au inspirat să scriu și câteva catrene. 
…LEGENDE ȘI LEGENDE… 
Nu sunt frați, dar sunt zbanghii,
Și au fani sute de mii
Unu-a fost comic actor
Altu-i rocker… toreador! 
TOREADOR 
E un șmecher cum rar mai găsești
Concertează și la București
A cântat o vreme la pachet
Cu formația… Take That. 
COMIC ACTOR 
Ca-nălțime-a fost cam mic,
Dar ca talent – mare comic,
Când pe scenă el intra
Sala, de râs,… exploda!

____________xxx____________

O MEDALIE, 
O PLACHETĂ ȘI CÂTEVA 
INSIGNE DIN JUDEȚUL SIBIU

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Biblioteca "ASTRA" Sibiu
125 de ani de activitate 1861 - 1986 
Asociațiunea  Transilvană pentru Literatura Română 
şi Cultura Poporului Român 
Expoziția filatelică ASTRA '86 
Filiala A.F.R. Sibiu (Asociația filatellică română)
Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (mai cunoscută sub numele abreviat A.S.T.R.A.) a fost prima instituţie culturală centrală a românilor din Transilvania care a jucat un rol important în emanciparea culturală şi politică a naţiunii române din Ardeal. A luat fiinţă la data de 4 noiembrie 1861, în Sibiu, constituindu-se după modelul societăţilor academice ale vremii. Scopul asociaţiei a fost acela de a răspândi cultura în rândul poporului, de a sprijini elevii şi meseriaşii săraci cu burse, de a edita şi premia lucrări, „de a concentra puterile cele risipite ale singuraticilor şi lumina culturei - ca un bun comun al tuturor - să se reverse peste toţi fiii poporului român”. Pentru că a fost structurată de la bun început ca o organizaţie interconfesională, ASTRA a reuşit să coaguleze forţele elitelor şi să detensioneze relaţiile dintre ortodocşi şi greco-catolici, acesta fiind şi unul din motivele pentru care a avut succes. La înfiinţarea ei, ASTRA avea în total 212 membri şi un capital de 5600 florini, o sumă infimă pe lângă sumele de care dispuneau societăţile culturale deţinute de celelalte naţiuni. În anul 1862 ASTRA se lansează în spaţiul public cu o expoziţie de mari dimensiuni pe care o organizează la Brașov. La adunarea generală care s-a ţinut cu acest prilej, au participat aproape 800 de intelectuali din toate colţurile Transilvaniei, precum şi personalităţi din România. În urma acestui eveniment, numărul de membri creşte la 745, iar fondurile la 20000 florini. Această sumă a fost folosită în special pentru finanţarea burselor de studii şi în măsură mai mică pentru ajutoare date gimnaziilor româneşti, pentru biblioteca asociaţiei şi pentru câteva premii literare. Deşi începutul este dificil, ASTRA reuşeşte ca în primii ani să înfiinţeze primele sale trei secţii: filologică, istorică şi de ştiinţe naturale. De asemenea, a pregătit apariţia propriei sale reviste, „Transilvania”. În anul 1900 au fost stabilite cinci secţii: literară, istorică, şcolară, ştiinţifică şi economică. În anul 1912 numărul lor se ridică la opt, adăugându-se secţiile medicală, de ştiinţe sociale şi tehnică-industrială. Printre proiectele editoriale cele mai importante ale Asociaţiei s-au numărat: Enciclopedia română, coordonată de Cornel Diaconovici şi apărută între 1898-1904 în trei volume masive, Cartea de Aur sau luptele politice naţionale ale românilor de sub coroana ungară, redactată de Teodor V. Păcățian şi apărută la Sibiu în perioada 1902 -1925, în opt volume, Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune românească din Transilvania, de Silvestru Moldovan și Nicolae Togan, apărut în anul 1909. Sus am postat logo-ul asociației.  
Palatul ASTRA este o clădire din Sibiu în care a fost sediul Asociațiunii Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Roman. Astăzi, clădirea adăposteşte Biblioteca Judeţeană "Astra" din Sibiu. Clădirea a fost ridicată cu scopul de a adăposti un muzeu al românilor ardeleni, sub auspiciile asociaţiei „Astra”. Ideea înfiinţării unui muzeu s-a conturat spre sfârşitul secolului XIX, iar decizia de a-l construi a fost luată la adunarea generală a asociaţiei care s-a ţinut la Mediaş în anul 1897. Lucrările de construcţie au început în anul 1903 şi s-au finalizat în anul 1905. Lucrările de ridicare a construcției au costat 158426 de coronae, sumă colectată din taxele membrilor, de la donatori şi printr-o loterie organizată în acest scop.  
 
Anul 1861 a fost un an de mare însemnătate pentru toată Transilvania căci, la Sibiu, se inaugura Asociaţiunea transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român (ASTRA), o societate de tip academic ce lupta pentru drepturile românilor transilvăneni aflaţi sub ocupaţie habsburgică, iar după 1867 sub ocupaţia austro-ungară. Deoarece scrierile literare reprezentau un element puternic de unificare culturală a românilor, în aceeaşi perioadă s-a înfiinţat şi Biblioteca ASTRA. Mari personalităţi ale vremii (Octavian Goga, Nicolae Cristea, Vasile Goldiş, Al. Papiu Ilarian, Mihail Kogălniceanu, Andrei Mureşanu, Titu Maiorescu, alături de mulţi alţii) au contribuit la îmbogăţirea fondului de cărţi ale bibliotecii-colecţiile sale se află astăzi în patrimoniul cultural naţional. Pentru a ţine pas cu noile tehnici, în anul 2007 a fost inaugurat corpul B al bibliotecii, o clădire dotată cu aparatură de ultimă generaţie. Astăzi, biblioteca deţine peste 680.000 de documente, cărţi, periodice, CD-uri, DVD-uri, manuscrise, documente de corespondenţă, cărţi româneşti vechi, medalii, documente rare şi altele. Şi fondul de carte e unul diversificat cuprinzând diverse materiale în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, japoneză, ebraică, esperanto, greacă, maghiară, rusă. În cadrul bibliotecii au loc în mod curent expoziţii, vernisaje, ateliere de lucru, seri de lectură, spectacole educative pentru cei mici, cercetări şi diverse manifestări de educare prin cultură. De asemenea, biblioteca pune la dispoziţia vizitatorilor săi posibilitatea de navigare gratuită pe internet.

Insignă - Centrul de Instruire pentru 
Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană - 130 de ani
Plachetă - Centrul de Instruire pentru 
Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană 
 
Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană s-a înfiinţat la data de 01.09.2008, în baza ordinului ministrului apărării nr. MS - 17/25.02.2008 şi este continuatorul tradiţiilor Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu. 
În continuare prezint câteva repere calendaristice în devenirea acestei instituții militare de pregătire a artileriștilor;  - 7 Aprilie 1881 - a fost înfiinţată Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu la Bucureşti, prin Înaltul Decret nr. 998 al Regelui Carol I, publicat în Monitorul Oficial din 17 aprilie 1881; - 3 mai 1885 - ia fiinţă Şcoala de Ofiţeri de Artilerie; - 16 Noiembrie 1892 - Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu se reorganizează pe două diviziuni: preparatorie şi de aplicaţie, prin Înaltul Decret nr. 3640 al Regelui Carol I; - 2 noiembrie 1895 - Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu îşi schimbă denumirea în Şcolile de Artilerie şi Geniu, prin Înaltul Decret nr. 3640 al Regelui Carol I, care cuprindeau patru şcoli: Şcoala Militară de Artilerie şi Geniu, Şcoala de Aplicaţie de Artilerie şi Geniu, Şcoala Superioară de Artilerie şi Geniu şi Şcoala Militară de Guarzi de Artilerie şi Geniu; - 1896 - Şcoala Militară de Artilerie şi Geniu devine Şcoala Militară de Artilerie, Geniu şi Marină; - 1 septembrie1901 - a fost înfiinţată Şcoala de Tragere a Artileriei - Comana, judeţul Vlaşca; - 1910 - Şcoala de Aplicaţie de Artilerie şi Geniu este reorganizată în Şcoala Pregătitoare de Ofiţeri de Artilerie şi Şcoala Specială (de Aplicaţie), prin Înaltul Decret nr. 284 al Regelui Carol I; - 1915 - Şcoala Specială de Aplicaţie de Artilerie şi Geniu îşi încetează temporar activitatea; - 25 septembrie 1916 - Şcoala Militară de Artilerie, Geniu şi Marină este mutată de la Bucureşti la Iaşi ca urmare a evenimentelor din acel an; - 15 mai 1917 - Şcoala Militară de Artilerie, Geniu şi Marină se mută de la Iaşi la Botoşani datorită exodului populaţiei alungate de front spre nordul Moldovei; - 1 februarie 1919 - Şcoala Militară de Artilerie se mută la Bucureşti separat de secţia de Geniu, după finalizarea reparaţiilor vechiului local al şcolii; - 1916-1919 - Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu îşi suspendă temporar activitatea datorită războiului şi lipsei de cadre care se aflau pe front; - 1920 - Şcoala de Trageri a Artileriei se transformă în Centrul de Instrucţie al Artileriei, cu reşedinţa la Râşnov; - 25 iulie 1920 - Şcoala de Aplicaţie a Artileriei se mută la Timişoara, ca măsură a redistribuirii instituţiilor de învăţământ pe teritoriul naţional, prin Ordinul Ministerului de Război nr. 2464/1920; - 3 iulie 1921 - Şcoala Militară de Artilerie este mutată la Timişoara, în vederea realizării unităţii de comandă; - 1927 - Şcoala de Ofiţeri în Rezervă de Artilerie este mutată la Craiova, iar Centrul de Instrucţie al Artileriei a fost mutat de la Râşnov la Mihai Bravu; - 31 august 1939 - Şcoala de Aplicaţie a Artileriei îşi încetează activitatea datorită celei de-a doua conflagraţii mondiale, prin Decizia ministerială cu nr. 2212; singura instituţie de învăţământ care mai funcţiona independent,- 6 iulie 1940 - Şcoala Militară de Artilerie este mutată la Piteşti; - 15 februarie 1945 - se desfiinţează Centrul de Instrucţie al Artileriei; - 5 iulie 1946 - Centrul de Instrucţie al Artileriei s-a transformat în Subcentrul de Instrucţie al Artileriei şi a intrat în compunerea Centrului de Instrucţie Mixt; - 10 august 1947 - Subcentrul de Instrucţie al Artileriei s-a transformat în Şcoala de Tragere şi Perfecţionare a Artileriei; - 1 octombrie 1948 - Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie se mută la Sibiu; - 13 noiembrie 1948 – ia fiinţă Şcoala de Ofiţeri Tehnici de Armament; - 30 iulie 1958 - Şcoala de Ofiţeri Tehnici Armament s-a contopit cu Şcoala Militară de Artilerie; - 1 octombrie 1959 - ia fiinţă Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie; - 25 iulie 1960 - Şcoala Militară de Artilerie devine Şcoala Militară de Ofiţeri Artilerie; - 1 martie 1961 - Şcoala Militară de Artilerie intră în compunerea Şcolii Militare de Ofiţeri “Nicolae Bălcescu” cu sediul la Sibiu; - 26 octombrie1970 - a fost înfiinţată Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie cu sediul la Sibiu, prin HCM nr. 1500, creându-se astfel cadrul organizatoric necesar pregătirii viitorilor ofiţeri de artilerie; - 30 noiembrie 1970 - Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie i-a fost conferit Drapel de Luptă prin Decretul nr. 491 din 30.11.1970 al Consiliului de Stat al R.S.R care a fost decorat de-a lungul timpului cu următoarele ordine: Ordinul ,,Steaua Republicii Socialiste România” clasa a II-a, Ordinul ,,23 August” clasa a II-a şi Ordinul ,,Apărarea Patriei” clasa I; - 21 octombrie1974 - Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie i s-a atribuit numele domnului Moldovei “Ioan Vodă”, prin Decizia Prezidenţială nr.28 din 21.10.1974; - 1991 - Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie “Ioan Vodă” s-a transformat în Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie “Ioan Vodă”; - 1 iunie 1997 - Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie “Ioan Vodă” s-a desfiinţat şi s-a înfiinţat Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete “Ioan Vodă”, prin Dispoziţia SMG nr.S/B3/1992 din 06.05.1997; - 15 august 2002 - Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete “Ioan Vodă” s-a reorganizat structural, devenind Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”; - 1 august 2005 - În baza Ordinului ministrului apărării naţionale nr. MS 74 din 28.04.2005, pentru modificarea Ordinului nr. MS 179 din 14.12.2004 „Privind desfiinţarea, transformarea, resubordonarea, reorganizarea, redislocarea şi înfiinţarea unor comandamente, mari unităţi, unităţi, subunităţi şi formaţiuni din compunerea la pace a Armatei României în perioada 01.01.-31.12.2005”, la data de 01. 08. 2005, fosta Şcoală de Aplicaţie pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană ”Ioan Vodă”, s-a reorganizat în Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă care are în compunere şi Centrele de Pregătire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană; - 24 noiembrie 2005 - Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă i se acordă denumirea onorifică „General Eremia Grigorescu”. Totodată, Centrul de Pregătire pentru Artilerie Terestră preia denumirea onorifică „Ioan Vodă” (aprobarea ministrului apărării naţionale nr. DR. 5087 din 24.11.2005, OZU nr. 95 din 13.12.2005 al UM. 01473 Sibiu). - 1 septembrie 2008 - În baza Ordinului ministrului apărării naţionale nr. MS 17 din 25.02.2008, „Privind desfiinţarea, transformarea, integrarea, resubordonarea, reorganizarea structurală, redislocarea şi înfiinţarea unor comandamente, mari unităţi, unităţi, subunităţi şi formaţiuni din compunerea Armatei României în perioada 01.02.- 31.12.2008”, la data de 01. 09. 2008, fostul Centru de Pregătire pentru Artilerie Terestră „Ioan Vodă”, s-a reorganizat în Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană, prin comasarea vechii structuri cu Centrul de Pregătire pentru Artilerie Antiaeriană. - 27 iulie 2009 – Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană menţine denumirea onorifică „Ioan Vodă”. (aprobarea ministrului apărării naţionale nr. CP2. 6237 din 27.07 2009).
Deasupra am postat două imagini cu artileria antiaeriană si terestră românească la început de drum.

Insigna - A.S.(Asociația sportivă) Carpați Mârșa
A.S. Mârșa a fost o echipă de fotbal care reprezenta marea uzină – Întreprinderea mecanică Mârșa. 
Înfiintata in anul 1939 ca sucursala a Skoda uzina a functionat pana in anul 1959 doar cu profil militar. In anii '80 aici se produceau utilaje pentru industria extractiva. Dupa anul 1989 productia s-a diminuat, iar uzina a acumulat datorii imense. In anul 2003 partea "civila" a uzinei s-a vandut angajatilor, rămânând funcționale următoarele domenii de activitate: productie, montaj si service pentru autostatii pt. decontaminarea apei, masini de lupta ale infanteriei, blindate transport de valori, remorci, carosari, containere, alte produse de tehnica militara si constructii de masini. Sus admiri un fanion, un afiș de prezentare și o poză recentă cu intrarea în întreprindere.
Mârșa este acum o localitate, fostă colonie muncitorească, ce face parte din orașul Avrig, județul Sibiu. Avrig este un oraș al județului Sibiu cu o populație de aproximativ 14500 de locuitori, atestat documentar din anul 1364. Sus am postat poza Primăriei din Avrig.  

Set 2 insigne - C.S.M. Sibiu
(Clubul Sportiv Muncitoresc)
C.S.M. Sibiu a fost înfiinţat în anul 1959 sub denumirea de Clubul Sportiv Muncitoresc Sibiu prin hotărârea nr.512 din 16.11.1959 al Uniunii de Cultură Fizică şi Sport a Republicii Populare Române. Obiectivul principal atât la momentul înfiinţării, cât şi în prezent, este promovarea sportului de înaltă performanţă. Primele secţii sportive au fost cele de atletism, judo, box, rugby și haltere, de-a lungul timpului,  alăturându-se călăria, săriturile în apă, schiul, tenisul, handbalul, voleiul etc. În prezent, CSM SIBIU are un număr de 184 de sportivi legitimaţi, 11 antrenori şi 10 sportivi componenţi ai loturilor naţionale. Sus am postat logo-ul CSM Sibiu. 

Insigna sportivă - C.S.M. Mediaș
(Clubul sportiv muncitoresc)
Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaș este clubul de fotbal al orașului Mediaș, cu echipă în Liga I a Campionatului național de fotbal. Echipa a fost înființată în anul 1945 sub denumirea Karres Mediaș. A promovat în Divizia A în 1947, iar în primul sezon, disputat sub denumirea C.S.M. Mediaș, s-a clasat pe locul 11, jucând într-un turneu play-out pentru evitarea retrogradării.Echipa este poreclită Lupii negri, în istorie purtând și alte denumiri; Municipal Mediaș, Zorile Roșii Mediaș și Flacără Mediaș.
 
Mediaș este un municipiu și al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Este situat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare și are o populație de aproximativ 63000 de locuitori. Ca distanțe este situat la 55 km de Sibiu, 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj. În perioada romană pe teritoriul localității a existat castrul roman Media. Sus am postat stemele comunistă și actuală precum și o poză cu sediul Primăriei Mediaș.     

Sibiu, arhaic Sibiiu, popular Sâghii, (în germană Hermannstadt, în maghiară Szeben, Nagyszeben, în latină Cibinium) este reședința de județ și cel mai mare municipiu al județului Sibiu, România. Sibiu este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei, cu o populație de aproximativ 155000 de locuitori. În vremea romană, zona Sibiului era cunoscută sub denumirea de Cibiniensis sau Cibinium, de aici derivând numele râului ce trece prin oraș (Cibin) și denumirea românească a orașului. În zona actualului cartier Gușterița a existat o așezare romană numită Cedonia. Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, imediat după mijlocul secolului al XII-lea de către coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela. Prima mențiune a cetății este făcută în anul 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1223. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Sibiu, iar jos pozele câtorva dintre cele mai frumoase și mai reprezentative monumente de cultură și arhitectură sibiană, din vremuri diferite. 
Prefectura
Primăria
Biserica romano catolică
Turnul Sfatului
Catedrala ortodoxă mitropolitană
Cercul militar
Muzeul Brukenthal 
Muzeul civilizației populare tradiționale
Biserica evanghelică
Sinagoga
Piața Mică cu Turnul
Hotelul Bulevard
Pavilionul de muzică
Școala de cadeți
Școala de cadeți infanterie

Cazarma de cavalerie
Cazarma "Regele Ferdinand"
Seminarul
Școala militară
Poarta Cisnădie, 
zidită 1577 - 1582, demolată 1838 - 1839
Poarta Gușteriței, 
zidită secolul al XVI-lea, demolată 1865
Poarta Ocnei, 
zidită secolul al XVI-lea am XVI-lea, demolată 1856
Poarta Turnului, 
zidită 1457, demolată 1858
Teatrul de Stat

Județul Sibiu este situat în sudul provinciei istorice Transilvania, în podișul cu același nume, la nord de Carpații Meridionali, în România. Reședința de județ este municipiul Sibiu. Județul se întinde pe suprafața de 5432 kilometri pătrați și numără aproximativ 425000 de locuitori. Ca subunități administrative județul este compus din; 2 municipii - Sibiu și Mediaș, 9 orașe - Avrig, Agnita, Cisnădie, Dumbrăveni, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Săliște, Tălmaciu, Copșa Mică și 53 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Sibiu, iar jos pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură, din vremuri diferite, dar și alte superbe locuri de vizitat în acest județ.  
Biserica fortificată - Biertan
Cascada de pe Valea Moașei
Biserica fortificată Cisnădioara
Cascada Șerbota
Cabana Negoiul
Cascada Bâlea
Cabana Suru
Băile Bazna
Transfăgărășanul
Schitul Păltiniș
Cabana Prejba
Biserica Bob - Mediaș
Biserica Dealul Frumos
Casa natală a lui Emil Cioran - Rășinari
Biserica fortificată Cârța 
Palatul Brukenthal - Avrig
Biserica fortificată - Cisnădie
Turnul Pietrarilor Mediaș
Biserica fortificată - Valea Viilor 
Gara Mediaș
Turnul Roter - Boița
Hotelul Statului - Ocna Sibiului 
Vedere - Tălmaciu

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE 
ROMÂNEASCĂ BILINGVĂ
DIN INDUSTRIA UȘOARĂ
Titlu de două zeci acțiuni la purtător simple - 500 lei
Societatea anonimă română pe acțiuni 
ȚESĂTORIA ROMÂNĂ

Două vignete de pe bancnote americane 
de dinainte de proclamarea independenței S.U.A.

Detaliu vignetă de pe o acțiune olandeză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS -16.08.2015

Niciun comentariu: