miercuri, 12 august 2015

PALMANOVA - ITALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea italiană PALMANOVA, regiunea 
FRIULI, VENEZIA, GIULIA, provincia UDINE, câteva trimiteri
poștale ilustrate, din vremuri diferite, dar și o monedă locală. 
Catedrala
Piața mare
Muzeul de istorie militară
Poarta Aquilea
Poarta Udine
Gara
Strada Cividale și Palatul Poștei
Piața Domului
Piața mare - Memorialul de război
Borgo Udine
Strada Udine
Via Udine
Cazarma de artilerie
Arhitectură locală
Vedere aeriană
Trimiteri poștale
O monedă locală din anul 1814

***

DOUĂ CARICATURI - GHICITORI
Vei avea răspunsul exact și complet
în următorul articol de blog;
(CALDAS DE RAINHA - PORTUGALIA)
Cucuveaua a inspirat pe mai mulți versificatori, apărând astfel interesante catrene-epigrame din care îți prezint două;
TOVĂRĂȘEȘTE – Vasile Til Blidaru - Buzău
Gândesc că scump plătim, Ioane,
Să rezistăm cu glorie,
Tu-n cartea de istorie,
Iar eu în cea de telefoane.
 
COMUNICAT RADIO - subsemnatul
Începând cu baba Ion, comunistă,
S-a dat la Radio Şanţ,
Bucurii și speranţe nu mai există
Şi-n buzunar niciun… şfanţ.


___________xxx___________

UN JETON, 
CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI 

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

M.S. (Majestatea Sa) regele Carol II al României
Ministerul Instrucțiunii - Premiul II
Carol al II-lea, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria. 
Viitorul rege Carol II şi-a petrecut primii ani ai copilăriei la castelul Peleş, sub atenta supraveghere a monarhului României independente. Carol I şi-a asumat responsabilitatea educării micului vlăstar regal, ignorând adesea opiniile părinţilor. Împreună cu soţia sa, regina Elisabeta îşi va răsfrânge dragostea de bunic asupra principelui, răsfăţându-l peste măsură.  Cele două guvernante, Miss Winter din Anglia şi Miss Folliet din Irlanda, angajate de către rege au dezvoltat abilitatea micului principe în deprinderea limbilor străine. Vorbea curent româna, germana, engleza, franceza şi rusa. Pregătirea sa a fost încredinţată profesorilor particulari Constantin Litzica-limba latină şi filozofie, Gheorghe Adamescu- limba română, M. Blumel- limba germană, Marin Dumitrescu- istorie, E. Escauffier- limba franceză, B. Ionescu- matematică, Ghe. Murgoci- chimie şi fizică, Nicolae Iorga, renumitul om de cultură român, cel care  aprofundează cunoştinţele prinţului Carol despre limba, literatura, istoria şi geografia ţării. Inteligenţa vlăstarului regal nu l-a lăsat indiferent pe istoric, care remarca entuziasmat: „chiar dacă nu ceteşte mult, el ştie să asculte şi să reţie – şi cu spirit critic!- ce auzise”. La vârsta de nouă ani, Arnold Mohrlen, pedagog elveţian, devine educatorul prinţului Carol. Din adolescenţă, prinţul era preocupat de lectură, botanică (realiza ierbare, urmând pasiunea de o viaţă a tatălui său), dar şi de instrucţia şi uniformele militare. Ca şi Ferdinand, începând din ianuarie 1914, urmează Academia Militară de la Potsdam, din Germania. La 20 de ani, la moartea lui Carol I, principele era un tânăr cultivat, cu o personalitate puternică. În timpul celui de-al doilea Război Balcanic, din 1913, ca de altfel şi în timpul Primului Război Mondial (1916-1918), principele îşi însoţeşte mama, în vizitele serviciului de Cruce Roşie Română şi participă la inspecţiile armatei, atrăgându-şi simpatia soldaţilor români. Sus am postat poza unei Diplome de Bacalaureat din vremea regelui Carol II.

Atletica România - Bulgaria Sofia - 1951
Insignă - R (România)
România este o republică semi-prezidențială, situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de Peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Statul român, cu capitala la București, și-a declarant independența națională față de Imperiul Otoman la data de 9 mai 1877. El numără aproximativ 21,5 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 238391 kilometri pătrați. 
Bulgaria este o țară din Europa de Sud-Est, cu un teritoriu de 110994 kilometri pătrați, a 14-a țară ca mărime din Europa, vecina României din sud, dincolo de fluviul Dunărea. Statul bulgar și-a câștigat independența față de Turcia în anul 1908, are capitala la Sofia și numără aproximativ 7,4 milioane de locuitori.
 
Atletismul apare in Romania la sfarsitul secolului XIX, la initiativa studentilor care studiau in tarile occidentale. In timpul vacantelor, acestia promovau atletismul organizand competitii de alergari, sarituri si aruncari. Primul concurs organizat de atletism are loc in 1882 la Bucuresti, cu participarea elevilor de la liceele Sf. Sava si Matei Basarab. Treptat, creste interesul pentru activitatea sportiva, in general, si atletism, in particular. Se organizeaza curse care atrag un numar mare de concurenti, se contureaza o literatura de specialitate si sunt organizate competitii pe criterii de varsta. Mai mult, cu prilejul serbarilor scolare sunt introduse intreceri la alergari si sarituri la mai multe licee din diverse orase. In 1912, se infiinteaza Comisia de atletism, alergari pe jos si concursuri, parte din Federatia Romana a Societatilor Sportive. Acea comisie este de fapt precursoarea Federatiei Romane de Atletism (F.R.A.), a 19-a federatie pe lista mondiala, care in 1923 se afiliaza la I.A.A.F.(Federația international de atletism amator).  
Primele campionate naționale ale Romaniei sunt organizate in 1914, la 16 probe, si se adreseaza doar barbatilor. Un an mai tarziu, in 1915, se inaugureaza la Bucuresti primul teren de atletism, pe locul care devine ulterior Stadionul Tineretului. Abia din 1922, femeile vor avea propriile competitii, iar trei ani mai tarziu vor fi organizate primele Campionate Nationale feminine, precum si primele Campionate pentru juniori. In 1928, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam, o delegatie a Romaniei formata din 10 atleti si 2 atlete participa pentru prima data la o astfel de competitie, iar in acelasi an debuteaza Campionatele Universitare din Romania. In 1930, la Atena, atletii romani se claseaza pe locul al doilea, la prima editie oficiala a Jocurilor Balcanice, iar in 1934, la editia inaugurala a Campionatelor Europene, participa 4 atleti romani. In 1937, F.R.A. organizeaza, pentru prima data in Romania, Jocurile Balcanice, iar in 1948 debuteaza seria Campionatelor Internationale ale Romaniei, nelipsite din Calendarele Anuale ale F.R.A.. Incepand cu anul 1952, atletii romani participa cu regularitate la toate marile competitii mondiale si europene si scriu, cu fiecare medalie, istoria atletismului românesc. 

Jeton - Halbă - Restaurantul de Stat "Steaua Roșie"
Imagini pentru halba
Jetoanele sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

Insigna - B.S.O.C. (Cursul postuniversitar 
de perfecționare pentru ofițeri de stat major 
nivel brigadă multinațională)
Cursul postuniversitar de perfecționare pentru ofițeri de stat major nivel brigadă multinațională (B.S.O.C.) are ca scop instruirea ofițerilor în abordarea compatibil - N.A.T.O. la comandă, personal, operațional și proceduri logistice până la nivelul Brigada. Cursul durează 10 săptămâni și este structurat pe două etape; etapa I (o săptămână) – perfecționare limbă engleză, conversație și terminologie N.A.T.O.; etapa II (9 săptămâni) – instruire privind doctrina N.A.T.O. pentru operațiunile și activitatea personalului care se desfășoară la nivel tactic".

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA EXTRACTIVĂ,
EMISĂ LA PARIS - FRANȚA
Acțiune de 100 de franci la purtător, complet liberă, 
Societatea Franco - română de PETROL ȘI MINE

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe o bancnotă a unui stat american
de dinainte de declararea independenței 
de stat de către S.U.A.

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.08.2015

Niciun comentariu: