luni, 23 februarie 2015

NOYELLES SOUS BELLONNE - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea franceză NOYELLES SOUS 
BELLONNE, departamentul PAS DE CALAIS, 
regiunea NORD PASS DE CALAIS.
Biserica
Cafeneaua
Strada Primăriei
Monumentul eroilor locali din primul război mondial
Arhitectură locală

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ
de Gheorghe Niculescu - Uricani

CUGETARE

Cugetă bărbatul:
Uite-aşa e viaţa…
Se-nnoieşte anul,
Se-nvecheşte soaţa!

DESCENDENȚE

Românii, din daci se trag,
Boii, din vaci care rag,
Vinul prost, din poame acre
Şi nevestele, din soacre,  

___________xxx___________

CÂTEVA 
MEDALII ȘI INSIGNE
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Insigna - B.N.R.- Banca Națională a României
Banca Națională a României (B.N.R.), este banca centrală a României, o instituție publică independentă, singura autorizată și responsabilă de emiterea bancnotelor și monedelor valabile pe teritoriul României. Aceasta este o instituție publică independentă, cu personalitate juridică ce are sediul central în municipiul București și poate avea sucursale și agenții atât în municipiul București, cât și în alte localități din țară. Banca Națională a fost înființată în anul 1880 cu un capital inițial de 30 milioane lei (din care 10 milioane capital de stat, iar restul de 20 milioane fiind capital privat cu precădere al familiei Brătianu). B.N.R. este a 13-a bancă centrală înființată în lume, fiind înființată înaintea băncii centrale a Japoniei sau a Sistemului Rezervei Federale a S.U.A.. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al B.N.R.. 
 
Prima bancnotă emisă de B.N.R. a fost cea de 1000 lei, care a circulat până în anul 1933. Până în anul 1948, instituția a fost una privată, controlată cu mână de fier de către acționarii care, nu o dată, au sfidat guvernul propriului partid, Partidul Național Liberal.   
Clădirea veche a Băncii Națională a României, poza de mai sus, în prezent Muzeul BNR, a fost realizată de către Albert Galleron împreună cu Cassien Bernard, amândoi foști elevi ai lui Charles Garnier, realizatorul celebrei Opere din Paris.

A IV-a reuniune a colecționarilor de insigne din România
București - 1973
Cercul numismatic Casa Centrală a Armatei (CCA)
Octombrie 1973
Prima expoziție de insigne - CCA 1968
Reuniuni; I - Petroșani 1975; II - Timișoara 1976
III - Craiova 1977; IV - CCA București 1978  
Palatul Cercul Militar Național este o clădire din Bucureşti care găzduiește instituția centrală de cultură a Armatei române, cu profil cultural-educativ, artistic, recreativ-distractiv, precum și de imagine, reprezentare și protocol. Lucrările pentru construcția Palatului Cercului Militar Național au început în anul 1911, deși terenul unde urma să se ridice edificiul fusese cedat de Ministerul Domeniilor încă din 1898. Proiectantul principal al monumentalului Palat al Cercului Militar Național a fost arhitectul român Dimitrie Maimarolu, în colaborare cu V. Ștefănescu și E. Doneaud. Beneficiarul lucrării a fost Cercul militar al ofițerilor din garnizoana București, organizație a ofițerilor români înființată în 15 decembrie 1876. Fondurile necesare au fost adunate din donații, subscripții și cotizații ale ofițerilor (circa 80%), precum și din subvenții de stat și împrumuturi rambursabile. Palatul Cercului Militar Național a fost ridicat pe locul fostei Mănăstiri Sărindar, pe un teren mlăștinos.
Deasupra am postat o poză cu placa comemorativă montată în anul 2001, cu ocazia trecerii a 125 de ani de la inaugurarea acestei instituții de cultură.  

Academia de studii economice București 
A.S.E. - fondată 1913 
Academia de Studii Economice din București, abreviat A.S.E. București, este o instituție de învățământ superior de stat, fondată în anul 1913. Sediul A.S.E. se află în Palatul Academiei Comerciale, situat în Piaţa Romană. Academia de Studii Economice din București a luat ființă în baza unei legi care a fost promulgată de către Carol I prin Decretul Regal nr. 2978 din data de 6 aprilie 1913, sub denumirea de "Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale". Actuala denumire datează din anul 1967, de-a lungul anilor instituția a pregătit zeci de generații de economiști, contribuind la afirmarea și dezvoltarea învățământului, științei și culturii economice din România. Academia de Studii Economice din București este atașată tradiției gândirii libere, libertății academice, recunoașterii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și principiului supremației legii. Sus am postat logo-ul şi o imagine cu clădirea A.S.E. București.
Denumirea Palatul A.S.Ea fost stabilită în perioada comunistă, mai exact în anul 1967. Numele inițial al instituției de învățământ, înființată prin înalt decret regal în anul 1913, a fost Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale. Clădirea din Piața Romană a fost construită între anii 1916 – 1926 (bineînțeles, cu întrerupere în timpul primului război mondial), după planurile arhitectului Grigore Cerkez. Până la finalizarea imobilului, instituția de învățământ a funcționat într-o clădire din Piata Palatului, dispărută în anul 1939, din cauza sistematizării cerute de regele Carol al II-lea.

România - Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza"
A.E.P.C. - The Association of European Police Colleges
(Asociația Colegiilor Europene de Poliție) 
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este o instituție de învățământ superior din București, înființată în anul 1991. Instituția se află în subordinea Ministerului Administrației și Internelor, având următoarele facultăți: Facultatea de Drept (specializări: Jandarmi, Poliție, Poliție de Frontieră, Penitenciare), Facultatea de Pompieri, Facultatea de Arhivistică. Academia este continuatoarea Centrului Școlar M.A.I. București, care s-a format prin unificarea Școlii M.A.I. nr.2 București cu Școala M.A.I. nr.4 Sibiu. Prin Ordinul de Front nr. 280 din 16 noiembrie 1960, s-a făcut cunoscut că noua titulatură a Centrului Şcolar M.A.I. va fi Şcoala de ofiţeri M.A.I. nr. 2 Bucureşti, în fostul sediu al Securității Regiunii București, din pădurea Băneasa, unde există astăzi Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”. Sus am postat două logo-uri ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și sediul instituției de învățământ. 

De la crearea sa, în anul 1996, Asociația Colegiilor Europene de Poliție coordonează activitatea majorității colegiilor europene de poliție. Asociația are în compunere astăzi 48 de colegii de poliție din 42 de țări europene, manifestându-se în sfera de cooperare polițienească internatională, prin cursuri, conferințe și schimb de experiență. Sus am postat logo-ul A.E.P.C..

Insigna - București 10 - România 1997
Nu dețin nicio informație despre insigna de mai sus. Dacă cineva poate să-mi ofere vreo informație despre această insignă ori despre ocazia pentru care s-a emis, i-aș fi sincer recunoscător.  

București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum, iar mai jos câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului, precum și câteva trimiteri poștale ilustrate din timpuri diferite. Unele dintre clădiri desigur au dispărut, ele rămânând doar în memoria cărții poștale. 

Primăria Capitalei
Catedrala Patriarhiei Române
Sala Palatului
Grand Hotel Continental
Hotelul El Greco
 Institutul medico militar
Institutul geologic
Aleea Carmen Sylva
Biserica Radu Vodă și Institutul teologic
Biserica grecească
Biserica Zlătari, Poșta și Calea Victoriei
Calea Victoriei
Suvenir din București - Calea Victoriei 
cu chipul reginei Elisabeta (soția regelui Carol I)
Camera de comerț
Casa Emil Lahovary (Legația americană)
- arhitect Grigore Cerkez, constructor P.Schmidts -  
Casa Scânteii
Gara Obor
Institutul Victor Babeș
Cazarma Gardei comunale
Fabrica de bere Bragadiru
Fântâna George Gr.Canatcuzino - 1906
Fântâna Sărindar
Konigs Kafee - Calea Victoriei 
Hotelul Imperial și cafeneaua Kubler
 Hotelul Luvru - Calea Victoriei
Bufetul
Bulevardul Elisabeta
Foișorul
Trimiteri poștale ilustrate

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Certificat provizoriu 10000 lei, cu cupoane,
în acțiuni a câte 500 lei 1946
Societatea anonimă română minieră "MICA" București

Câteva vignete de pe acțiuni italienești

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.02.2015

Niciun comentariu: