luni, 23 februarie 2015

ARDAGGER - AUSTRIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea austriacă ARDAGGER, bundeslandul
AUSTRIA INFERIOARĂ două monede locale și un logo.  
Biserica
Catedrala
Hanul Landgasthof
Reședința Kollmitzberg cu biserica Otilia
Școala
Stadionul
Monede locale - Taleri 1999 
Logo-ul clubului local de fotbal

***

DOUĂ EPIGRAME
CU SENS ADÂNC

CURIOZITATE ... LAICĂ

de Liviu Gogu

Adam și Eva în vechime,
Tot timpul goi prin Rai umblau,
Mă-ntreb: în clipele intime,…
                  Oare se-mbrăcau?

ANUNȚ MATRIMONIAL

de Gheorghe Pârlea

Doresc soţie, chiar şi slută –
Şi nu refuz, cumva de-i şchioapă.
Condiţia-i să fie mută,
Iar mamă-sa să fie-n… groapă.

___________xxx___________

O MEDALIE 
ȘI CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL BOTOȘANI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Ieremia Movilă - Domnul Moldovei 1595 - 1600 * 1600 - 1606
S.C.Passionata - Botoșani  
Flămânzi - Botoșani 1605 - 1995
390 de ani de atestare documentară 
Ieremia Movilă a fost domn al Moldovei de două ori, între august 1595 și mai 1600, respectiv între septembrie 1600 și 30 iunie 1606. Mama sa, Maria, a fost fiica lui Petru Rareș. A fost urcat pe tron cu ajutorul cancelarului polonez Zamoyski, în locul lui Ștefan Răzvan. A fost tot timpul protejatul polonezilor. Este recunoscut ca domn și de turci cărora le plătea tributul. Detronat de Mihai Viteazul,  care a luat și domnia Moldovei în mai 1600, s-a menținut în Cetatea Hotinului, de unde și-a recuperat tronul tot cu ajutorul polonezilor în septembrie 1600, când Mihai a fost învins în Transilvania la Mirăslău. Mai jos admiri blazonul familiei Movilă.
În timpul domniei sale a fost ridicată Mănăstirea Sucevița, pe locul unui lăcaș de cult mai vechi, din lemn. Ctitoria a devenit ulterior necropola familiei Movilă. 
Răscoala țărănească din 1907 a început în 21 februarie (8 februarie stil vechi) 1907 în localitatea Flămânzi, judeţul Botoşani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari. Sus este o reproducere după tabloul 1907 al pictorului Octav Băncilă.
Flămânzi este un oraș în județul Botoșani, provincia istorică Moldova, România. fiind situat în partea de sud a județului pe cursul mijlociu al râului Miletin. Orașul este atestat documentar încă din secolul al XVI-lea, pe teritoriul localității descoperindu-se vestigii arheologice datate încă din epoca primitivă. Orașul Flămâzi a fost creat în anul 2004, prin Legea 80/2004 înglobând fostele sate Flămânzi, Nicolae Bălcescu (fost Bosânceni) și Poian, care au încetat să mai fie considerate localități independente. Orașul mai administrează ca localități subordinate satele Chițoveni și Prisăcani, Localitatea este considerată punctul de plecare pentru Răscoala din anul 1907, în amintirea căreia este ridicat un monument în centrul acesteia. Sus am postat stema orașului și două poze reprezentând Primăria locală și Monumentul dedicat Răscoalei de la 1907.  

Insigna - George Enescu 1955 - 2005
Secția S.N.R. Botoșani 
(Societatea numismatică română) 
George Enescu (născut 19 august 1881 în localitatea Liveni-Vârnav, azi George Enescu, județul Botoșani și decedat la data de 4 mai 1955 la Paris)  a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român. Din creația sa amintesc; opera Oedip, Poema română, Rapsodiile române nr.1 și 2, Suitele orchestrale nr.1, 2 și 3, Simfoniile nr.1,2 și 3, Cvartetele pentru coarde nr.1 și 2, Sonatele pentru vioară nr.1, 2 și 3, Sonatele pentru violoncel nr.1 și 2, Simfonia de cameră pentru 12 instrumente, Cvintetele pentru pian nr.1 și 2, Sitele pentru pian nr. 1, 2 și 3, etc.

Set 3 insigne - Stâncești 1986
Societatea numismatică română
Secția Botoșani - 2500 ani
La Stânceşti, sat de pe raza comunei Mihai Eminescu din judeţul Botoşani, s‑au descoperit două cetăţi geto‑dace, datate secolele VI - III Î.E.N. și ridicate de strămoşii noştri pentru a proteja populaţia autohtonă împotriva invaziilor popoarelor nomade din stepele de la nordul Mării Negre. Cercetările efectuate în anul 1965 la una dintre aceste cetăţi, denumită convenţional Cetatea II, de către arheologul ieşean Adrian C. Florescu, au condus la descoperirea - sub podeaua unei locuinţe de suprafaţă din cuprinsul fortificaţiei - a uneia dintre cele mai neobişnuite piese de orfevrărie din antichitatea noastră; este lungă de 47,80 cm, cu o lăţime maximă de 9,70 cm, cântăreşte 100 grame şi are o formă ciudată, de animal fantastic - capul de mistreţ, trupul acoperit cu solzi, asemenea unui peşte, coada asemănătoare celei a păsărilor. Pornind de la cele trei reprezentări animaliere de pe piesa mare, specialiștii consideră că ar fi vorba de  însemne ale puterii sau de obiecte ce reprezintă o reflectare a credinţei despre structura Universului: capul de mistreţ ar simboliza pământul, corpul de peşte - apa, iar coada de pasăre - văzduhul.

Insigna - E.C.B. Electrocontact Botoșani 1985 - 10 ani  
Grupul Industrial “Electrocontact” Botosani  se constituie ca un important furnizor de solutii in domeniul aparatelor pentru distributie si comanda electrica, destinate atat utilizarii industriale cat si celei casnice. O activitate definitorie in cadrul domeniului de activitate principal al firmei il constituie proiectarea, producerea si comercializarea de aparate pentru distributie si comanda electrica de joasa si medie tensiune. Grupul se prezinta azi cu o oferta competitiva si diversificata pentru sectoare dinamice si importante ale economiei: echipamente si accesorii pentru industria chimica si petrochimica, aparataj electric pentru industria siderurgica, navala, constructii civile, constructii de masini-unelte, echipamente pentru masurarea si distributia energiei electrice. Gama de produse cuprinde: aparataj antiexploziv, sesizoare inductive si optoelectronice, comutatoare cu came, limitatoare, separatoare, microintrerupatoare, prize si fise industriale, transformatoare, blocuri de masura monofazate si trifazate, etc. Sus am postat logo-ul şi clădirea actuală ale Grupului industrial “Electrocontact” - Botoşani.

Insignă - Botoșani
Botoșani este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Botoşani. La 20 februarie 2009 se estima că municipiul Botoşani ar avea o populație stabilă de 116110 locuitori. Oraşul este așezat în partea de sud-vest a județului şi este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sf. Maria ce datează din anul 1350. Amplasat la intersecția principalelor drumuri comerciale, de-a lungul vremii, Botoşaniul a fost un înfloritor târg al Moldovei și un centru al producției meșteșugărești româneşti. Orașul este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sfânta Maria care datează din anul 1350. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura orașului. 
Primăria
Prefectura
Muzeul județean (vechea clădire a Prefecturii)
Casa de cultură
Judecătoria
Casa Corpului didactic 
Biserica Sf.Ilie
Mall-ul
Poșta
Casa memorială Nicolae Iorga
Calea națională cu Arcul de Triumf
Calea națională
Casa Văsescu
Cazarma Infanteriei 37
Liceul August Treboniu Laurian
Liceul Laurian
Internatul Liceului Laurian
Monumentul eroilor
Palatul de Justiție
Strada principală
Grădina publică
Trimitere poștală ilustrată

Județul Botoșani este situat în nordul regiunii Moldova din România, care face parte din regiunea de dezvoltare Nord-Est. Judeţul are suprafaţa de 4986 km.p., numără aproximativ 450000 de locuitori şi are capitala în municipiul cu acelaşi nume, Botoşani. Ca subunităţi administrative este compus din 2 municipii - Botoșani, Dorohoi, 5 oraşe - Bucecea, Darabani, Flămânzi, Săveni, Ștefănești 71 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri inconfundabile pentru arhitectura botoșeneană. 
Dorohoi - Cazarma Reg. 8 Dragoș nr.29
Mogoșești - Biserica la 1905
Dorohoi - Palatul comunal
Săvinești - Uzina de fire și fibre sintetice 
Dorohoi - Parcul Aurora
Ipotești - Casa memorială Mihai Eminescu
Dorohoi - Salutări
Mănăstirea Vorona
Dorohoi - Școala de băieți
Dorohoi - Strada Grigore Ghica
Mănăstirea Sihăstria Voronei
Dorohoi - Strada I.C.Brătianu
Mănăstirea Agafton

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Acțiune nominativă de 1000 lei 1924
BANCA MIZILULUI
Societate anonimă Mizil, județul Prahova

Câteva vignete de pe notgelduri
(bancnote locale, de necesitate) germane

Detaliu vignetă de pe o acțiune spaniolă

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.02.2015

Niciun comentariu: