vineri, 27 februarie 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 11


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea reginei belgiene Paola. Aversul monedei prezintă chipul reginei, pe când reversul prezintă monograma constituție belgiene. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 12,5 euro, data emiterii – 2012, seria – regine belgiene, forma - rotundă, diametrul – 14 milimetri, greutatea – 1,25 grame, metalul – aur și calitatea – proof.   
Regina Paola a Belgiei, nascută Paola Ruffo di Calabria, născută la data de 11 septembrie 1937) a fost soția regelui Albert al II-lea, între anii 1993 – 2013.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea reginei belgiene Fabiola. Aversul monedei prezintă chipul reginei, pe când reversul prezintă monograma constituție belgiene. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 12,5 euro, data emiterii – 17 septembrie 2013, seria – regine belgiene, forma - rotundă, diametrul – 14 milimetri, greutatea – 1,25 grame, metalul – aur, tirajul – 6000 de exemplare și calitatea – proof.   
Regina Fabiola a Belgiei, născută Fabiola de Mora y Aragón (1928 – 2014) a fost soția regelui Baudouin al Belgiei, timp de 33 de ani, din anul 1960 până la moartea sa, din anul 1993. Cuplul nu au putut avea copii, iar coroana apoi a trecut la fratele mai mic al soțului ei, Albert al II-lea.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea reginei belgiene Astrid. Aversul monedei prezintă chipul reginei, pe când reversul prezintă monograma constituție belgiene. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 12,5 euro, data emiterii – 18 septembrie 2014, seria – regine belgiene, forma - rotundă, diametrul – 14 milimetri, greutatea – 1,25 grame, metalul – aur, tirajul – 6000 de exemplare și calitatea – proof.  
Astrid Sofia Lovisa Thyra a Suediei (1905 – 1935) a fost soția regelui Leopold al III-lea, care a condus statul belgian între anii 1934 - 1951. Mariajul lor a durat din anul 1926 până în anul 1935, când regina a decedat în urma unui grav accident rutier. Deci Astrid a fost regina belgienilor pentru puțină vreme, între anii 1934 – 1935. 

*** 

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ 
de la autorul blogului

ODĂ UNEI DINASTII 

Tătucul nemuritor
are un fiu infractor
și altul plagiator.
        … Cinste lor!       

INFLAȚIE DE CORUPȚI

În fund cu pantaloni rupți
Țara geme de corupți,
Vreo opt a dat doar Buzăul
Să populeze... bulăul! 

_________xxx_________

CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Marin Preda 1922 - 1980 S.N. - C.C.A.
(Secția numismatică - Casa centrală a Armatei)
Marin Preda (născut la data de 5 august 1922 în localitatea Siliștea-Gumești, județul Teleorman și decedat la data de 16 mai 1980 în localitatea Mogoșoaia, de lângă București. A fost un scriitor, director de editură, academician, membru al Partidului Comunist Român  și deputat în Marea Adunare Națională. Enumăr în continuare operele sale semnificative; Moromeții, Delirul, Cel mai iubit dintre pământeni, Marele singuratic și Viața ca o pradă.

Confederația generală a muncii
Campionatele interasociații 1951 (atletism)
Atletismul este unul din cele mai populare sporturi din lume. Este o ramură a sportului care cuprinde diverse probe de alergări și de marș, de sărituri și aruncări, sau probe combinate, la care participă atleții. Datorită studenților români care studiau în Germania, Franţa şi Austria, atletismul pătrunde în România ca sport la sfârșitul secolului al XIX-lea. Se organizează concursuri pentru elevi și adulți, se înființează societăți („Societatea română de alergări pe jos”), apar cărți („Atletismul” - 1875). În anul 1912 este fondată Federația Română de Atletism (F.R.A.), cea care coordonează secțiile de atletism ale Cluburilor și Asociațiilor sportive din România. Primele Campionate Naționale ale României se organizează în anul 1914, la 16 probe, numai pentru bărbați. Abia în anul 1922 se organizează primele concursuri cu participare feminină. Din anul 1952 atleții români participă regulat la toate marile competiții mondiale. 
Uniunea Generală a Sin­dicatelor din România (U.G.S.R). a fost un sindicat din perioada comunistă în România, care a avut 7,5 milioane de membri și a fost desființat la data de 25 decembrie 1990. Sindicatul a fost înființat la data de 11 iunie 1945, ca unic sindicat din România, sub numele de Confederația Generală a Muncii, moștenind întregul patrimoniu al sindicatelor din perioada precedentă. Din 1966 se numește Uniunea Generală a Sindicatelor din România (U.G.S.R.). Sus am postat logo-ul U.G.S.R.. Toți membrii sindicatului dețineau un carnet de membru.
Orga­nul de presă al U.G.S.R. a fost publicația „Munca”. 
U.G.S.R. a fost reînființat la data de 9 februarie 2010 și a fost recunoscut ulterior de instanță care a dispus înregistrarea organizației în Registrul Special al Tribunalului București la data de 12 aprilie 2010.

Insigna - Ericsson
Ericsson este o companie suedeză, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi soft & servicii pentru operatorii de comunicaţii. În 2007 compania Ericsson a deschis centrul de servicii din Bucureşti, astfel că în prezent compania are patru centre de servicii la nivel global: în România, Mexic, India şi China. Astăzi centrul din România oferă servicii pentru 34 de reţele de comunicații din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi America de Nord, care au un total de peste 71 de milioane de client.
Suedia este un regat din Europa de Nord, situat în partea estică a Peninsulei Scandinave, la țărmurile Mării Baltice (Golful Botnic). Cuprinde și numeroase insule din Marea Baltică (Gotland, Olanda, etc.) Deviza națională unanim acceptată a statului este; Pentru Suedia prin timpuri! Statul suedez, cu capitala la Stockholm numără aproximativ 9,6 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 449964 kilometri pătrați. 
România este o republică semi-prezidențială, situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de Peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Statul român, cu capitala la București, și-a declarant independența națională față de Imperiul Otoman la data de 9 mai 1877. El numără aproximativ 21,5 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 238391 kilometri pătrați.

Insigna - Lupta C.F.R. 50 (Căile ferate române - 50 de ani)
Lupta C.F.R. este o gazetă a organizațiilor sindicale ale C.F.R. (Căile ferate române), din perioada comunistă a României. Pe frontispiciul ziarului era scris: “Organ săptămânal al Uniunii Sindicatelor Unite ale Salariaților C.F.R. ”  Se pare că această insignă a fost emisă în anul 1982 la al 50-lea an de existență al gazetei Lupta C.F.R., ocazie cu care a fost decorată de către Nicolae Ceaușescu cu Ordinul muncii, clasa a I-a. Rezultă că această gazetă a fost fondată încă din vremea regalității – anul 1932 !?

Insignă de Crucea Roșie
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie umanitara membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, auxiliara autoritatii publice si abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelor vulnerabile. Deasupra am postat logo-ul Societății Naționale de Cruce Roșie și un Carnet de membru al Crucii Roșii de Tineret din R.P.R. acordat în data de 15 martie 1963, elevului Marta Eduard, de la Școala medie "Mihai Sadoveanu" din Iași.   
Conform Legii nr. 139 din anul 1995 și Statutului sau, Crucea Rosie Romana este persoana juridica cu drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial. Ea isi desfasoara activitatea cu caracter umanitar, ca organizatie de ajutor umanitar, auxiliara a autoritatilor publice. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania se bucura de protectia si de sprijinul statului si are, in calitate de organizatie de utilitate publica, dreptul de a cere sprijinul tuturor autoritatilor publice, iar acestea au obligatia de a-l acorda. Deasupra am postat o Diplomă acordată Postului sanitar al clasei a V-a, clasat pe locul I cu ocazia întrecerii dintre posturile sanitare școlare care au avut loc în anul 1965, de către Comitetului orașului Iași al Crucii Roșii a R.P.R..
Insignă de Crucea Roșie
Crucea Rosie Romana asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica. Deasupra am postat o Diplomă de absolvire a cursului "Gata pentru Apărarea Sanitară", conferită de Crucea Roșie a Republicii Populare Române, tovarășei Roșioru Alexandrina. Primul preşedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876 - 1897, poza de mai jos.  
La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii ce uneste Societatile Nationale surori, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte.
Deasupra am postat un Brevet de Soră infirmieră voluntară conferit în data de 3 iunie 1942, de către Societatea națională de Cruce Roșie a României, sub înaltul patronaj și ocrotire a majestății sale regina mamă Elena, doamnei Elvira Honceru din Botoșani.  
Insignă de Crucea Roșie 
Romania a devenit parte semnatara la prima Conventie de la Geneva din 1864 si a ratificat-o in 1874. Doi ani mai tarziu, la 4 iulie 1876, a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania si si-a inceput activitatea in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti. Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. Deasupra am postat un Carnet de membru al Crucii Roșii a Republicii Populare Române, acordat în data de 24 noiembrie 1935, inginerului economist Beuran Grigore.  
 Insignă de Crucea Roșie
 
Principalele atributii ale Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania sunt;
a) sa actioneze in caz de conflict armat, iar in timp de pace sa se pregateasca si sa actioneze, ca auxiliara a autoritatilor publice, in toate domeniile prevazute de Conventiile de la Geneva din 1949 si in favoarea tuturor celor aflati in suferinta, atat persoane civile, cat si militare;
b) sa contribuie la ameliorarea starii de sanatate, la prevenirea imbolnavirilor si la alinarea suferintelor prin programe de intrajutorare in beneficiul colectivitatii;
c) sa organizeze, la nivel national sau local, dupa caz, servicii de ajutoare de urgenta in favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele si natura acestora;
d) sa recruteze, sa instruiasca si sa puna la dispozitie personalul necesar pentru realizarea misiunii sale;
e) sa promoveze participarea copiilor si a tinerilor la activitatile specifice;
f) sa autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;
g) sa organizeze si sa participe la actiuni internationale de ajutorare a victimelor, indiferent de cauzele si de natura dezastrelor;
h) sa faca cunoscut opiniei publice, in special copiilor si tineretului, actiunile sale, cat si pe cele ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, precum si Principiile fundamentale ale Crucii Rosii, idealurile pacii, respectului si intelegerii intre toti oamenii si toate popoarele;
i) sa incheie conventii de colaborare si sa alcatuiasca programe de actiune comune cu alte societati sau asociatii care desfasoara activitati umanitare, cu ministere si alte institutii de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, in vederea realizarii misiunii sale umanitare;
j) sa participe, pe baza programelor initiate de Ministerul Sanatatii, la recrutarea donatorilor de sange, la combaterea unor epidemii si la alte actiuni.
Deasupra am postat un Carnet de membru al Societății Naționale de Cruce Roșie a României, acordat în anul 1942 domnișoarei Olimpia Diaconescu.
 
Insignă de Crucea Roșie  
Exista sapte principii fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. In viziunea Crucii Rosii, un principiu este o regula de conduita obligatorie, bazata pe ratiune si pe experienta, care guverneaza activitatea tuturor componentelor Miscarii, in orice moment. Aceste principii unanim acceptate sunt: Umanitate; Impartialitate; Neutralitate; Independenta; Voluntariat; Unitate și Universalitate. Deasupra am postat un brevet (carnet) care însoțește insigna "Evidențiat în munca medico-sanitară" acordat de către Ministerul sănătății și prevederilor sociale, în anul 1960, tovarășului doctor Șerban Pavel de la Sanatoriul T.B.C. din localitatea Tulgheș, Regiunea Autonomă Maghiară. 

__________ooOoo__________ 

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN TREI LIMBI STRĂINE
EMISĂ LA BUDAPESTA - 1923
Titlu 5 acțiuni Societatea Utilaje de minerit -
Uricani, județul Hunedoara, România   
(Urikany Zsilvölgyi Magyar Kőszénbánya) 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni olandeze

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.02.2015

Niciun comentariu: