miercuri, 25 februarie 2015

BEJA - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de 
cultură și arhitectură din localitatea portugheză BEJA, 
regiunea ALENTEJO, câteva vederi generale, 
o plachetă și o medalie locale.
Biserica Sao Amaro
Castelul Lidia
Turnul castelului și Arcul roman
Arcul roman
Catedrala Sao Tiago
Monumentul
Muzeul Rainha Lenor
Piața Republicii
Seminarul
Spitalul
Arhitectură locală
Vederi generale
Plachetă locală
Medalie locală

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
de la autorul blogului  

UNUI ȘEF DE SERVICIU SECRET 
CU MULTE SUBORDONATE

Domn’ Director, nu din viciu,
Le-nsărcinează-ntr-o doară
Să nu secrete afară
Secretele de serviciu.

UNUI IMPOTENT

“Lucru bun – la nouă luni”
Zice-o vorbă din străbuni,
Iar altul nu poate, frate,
Nici chiar…  în două mandate! 

____________xxx____________

CÂTEVA
MEDALII ȘI INSIGNE

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne
Conform Ordinului nr.49 din anul 2014 al Ministrului Afacerilor Interne, Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne este confecţionată din tombac auriu sau argintiu, în funcţie de metalul elementelor din câmp, este de formă circulară, are diametrul de aproximativ 45 mm şi grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblema are la bază şi poziţionat pe avers însemnul heraldic al Ministerului Afacerilor Interne, compus dintr-o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde, purtând pe piept un scut despicat de o linie şi tăiat de două, cuprinzând în cele 6 cartiere simboluri care desemnează cele mai importante structuri ale instituţiei, după cum urmează: 1. Inspectoratul General al Poliţiei Române - câmp albastru, încărcat în partea superioară cu o balanţă de aur cu talgerele în echilibru, iar în cea inferioară cu două securi consulare romane, naturale, încrucişate în săritoare; 2. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă - câmp purpuriu, încărcat cu două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil; dedesubt se află o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint; 3. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - câmp verde, încărcat cu o bornă de hotar de argint, având în partea de sus două spade albastre, încrucişate în săritoare, iar în cea de jos o ancoră neagră; borna are ca suporţi 2 lei de aur, limbaţi roşu, afrontaţi; 4. Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - în câmp, pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună formată din 3 frunze de stejar de aur, având în centru litera "J" stilizată cu negru; 5. Administraţia - câmp albastru încărcat cu un leu de aur născând dintr-o coroană deschisă, cu 5 fleuroane, ţinând cu labele anterioare un baston de acelaşi metal, încărcat cu 5 flori de crin roşii; 6. Arhivele Naţionale - câmp roşu, încărcat cu o făclie neagră, cu flacără de aur, poziţionată în bară, peste care broşează un pergament desfăşurat, natural, dispus în bandă şi validat cu sigiliu ataşat roşu, cu bordură neagră, prins de suport cu şnur albastru. Aceasta se conferă de către viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, din proprie consideraţie sau la propunerea şefilor structurilor subordonate, personalului Ministerului Afacerilor Interne, precum şi persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor şi asociaţiilor din ţară şi din străinătate, care au colaborat sau au desfăşurat acţiuni în comun cu personalul Ministerului Afacerilor Interne, pentru servicii şi fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Ministerului Afacerilor Interne. Emblema poate fi conferită de către viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, din proprie consideraţie, şi omologilor străini.

Dinu Lipatti 1917 - 1950 Aniversări UNESCO
C.N.R. UNESCO - Ministerul Culturii 
Dinu Lipatti 75 de ani de la naștere 1992

Dinu (Constantin) Lipatti (născut la data de 19 martie 1917 la București și decedat la data de 2 decembrie 1950, la Geneva, în Elveția) a fost un apreciat pedagog, pianist și compozitor de muzică clasică. Pentru meritele sale a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Insignă (drapele naționale Franța și România) 
Franța este o republică constituțională unitară având un regim semi-prezidențial, mare parte din teritoriul său și din populație fiind situată în Europa de Vest, dar care cuprinde și mai multe regiuni și teritorii răspândite în toată lumea. Capitala sa este orașul Paris, limba oficială este franceza, iar moneda este euro.Deviza națională unanim acceptată în stat este „Libertate, Egalitate, Fraternitate)”. Statul francez se întinde pe o suprafață de 674843 kilometri pătrați și numără aproximativ 66,6 milioane de locuitori. Enumăr aici teritoriile franceze, cu statute politice diferite, din afara frontierelor europene; insulele Guadelupa și Martinica în Antile, Guyana franceză în America de Sud, insula africană Mayotte revendicată de statul Comore, insulele Reunion din Oceanul Indian, insulele Saint Pierre et Miquelonne din estul Canadei, insulele Noua Caledonie, Polinezia franceză, Wallis și Futuna din Pacificul de Sud. Alte teritorii franceze mai din afara frontierei europene, însă nelocuite sunt; insulele Crozet, Kerguelen, Saint Paul și Amsterdam din sudul Oceanul Indian, teritoriile Adelie  
din Antarctica (432000 kilometri pătrați). 
România este o republică semi-prezidențială, situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de Peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Statul român, cu capitala la București, și-a declarant independența națională față de Imperiul Otoman la data de 9 mai 1877. El numără aproximativ 21,5 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 238391 kilometri pătrați. 

Emile Zola
Émile Zola (născut la data de 2 aprilie 1840 și decedat la data de 29 septembrie 1902) a fost un prolific și apreciat romancier francez.

Insignă militară - C.T.A.- G. 
(Cercul tehnico aplicativ - geniu)
În data de 15 noiembrie 1968 s-a emis Legea 53 privind pregătirea tineretului pentru apărarea patriei care stabilea că apărarea patriei, a cuceririlor revoluționare ale poporului muncitor, este îndatorirea supremă a tuturor cetățenilor Republicii Socialiste România. Activitatea de pregătire a tineretului pentru apărarea patriei cuprinde instruirea militară generală, cunoașterea armelor de nimicire în masă și protecția împotriva lor, apărarea locală antiaeriană, pregătirea sanitară și de prim ajutor, precum și pregătirea de specialitate în cadrul unor cercuri tehnico-aplicative. Deci cercul tehnico-aplicativ era forma prin care se asigura pregătirea militară a tineretului în diferite specialități.

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
CONTEMPORANĂ 
100 acțiuni nominative a 100000 lei fiecare
în valoare totală de 10000000 lei din anul 1999
BANCA POPULARĂ FEMAS 

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze 

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 25.02.2015

Niciun comentariu: