joi, 6 iunie 2013

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 3


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra Coroana Sfântului Imperiu Roman și personalitatea lui Otto I. Ea are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, data emiterii – 4 noiembrie 2008, calitate – proof, designer – Thomas Pesendorfer, diametrul – 30 mm, metal – aur, puritate – 98,6%, greutatea – 16 grame, tiraj – 30000 de exemplare, preț oficial unitar de vânzare – 663,38 euro. 


Coroana Sfântului Imperiu Roman s-a realizat pentru incoronarea lui Otto cel Mare (Otto I) si se pastrează în vistieria Hofburg din Viena. Are o forma neobisnuita, octogonala si nu rotunda, fiind realizata in sec. X sau XI, în Germania. O sursă indica; anul fabricarii - 962, locul - atelierul manastirii din Reichenau. Coroana este confecționată din plăci de aur cu inalta puritate (cca. 22 carate), ornate cu email in stil bizantin si 144 pietre pretioase (safire, smaralde, ametiste, perle). 

Otto I (cel Mare) (912 - 973) a fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al Sfântului Imperiu Roman. A domnit între anii 936 – 973.

 
Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra Coroana imperială a Austriei și personalitatea lui Franz Joseph I. Ea are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, data emiterii – 14 noiembrie 2012, calitate – proof, designeri  – Thomas Pesendorfer și Helmut Andexlinger, diametrul – 30 mm, metal – aur, puritate – 98,6%, greutatea – 16 grame, tiraj – 30000 de exemplare, preț oficial unitar de vânzare – 842 euro. 

Coroana imperiala a Austriei a fost realizata pentru Rudolf II, rege al Ungariei si Boemiei, dupa ce a devenit imparat al Sfantului Imperiu Roman în anul 1576. Are forma unui cerc din aur cu un singur arc, in varful caruia se afla un safir netaiat, de dimensiuni mari. Coroana este bogat impodobita cu pietre pretioase si perle, fiind creatia aurarului Jan Vermeyen, din Anvers, în anul 1602, in atelierul din Hradschi, Praga. Desi a fost purtata de succesorii sai, nici un imparat nu a fost incoronata cu aceasta. Este pastrata in Viena, vistieria Hofburg. 

Franz Joseph al Austriei (1830 – 1916) a fost împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia, etc, din anul 1848 până în anul 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă în onoarea Anului 2013 – Anul international ONU, de cooperare în domeniul apei. Ea are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 euro, data emiterii – 5 iunie 2013, calitate – specială, designer  – Thomas Pesendorfer și Helmut Andexlinger, diametrul – 28,5 mm, metal – argint, puritate – 80%, greutatea – 8 grame, preț oficial unitar de vânzare – 14,2 euro. Pe avers sunt prezentate stemele celor 9 subdiviziuni administrativ teritoriale - Bundeslander (state) iar pe revers sunt prezentați un bâtlan, un șarpe și un banc de pești, într-un decor floristic bogat
Anul international ONU, de cooperare în domeniul apei are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a provocărilor cu care se confruntă gestionarea apei, a apei nepoluate. Austria, paradisul apelor curate, al florei și al faunei, abundă de vârfuri montane semețe, acoperite de zăpadă, și văi abrupte, foarte spectaculoase, străbătute de râuri repezi și limpezi precum cristalul dar si multe lacuri cu apă curată.   

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ
(creație proprie)

CELOR DIN CONDUCREA LICEULUI LUCIAN BLAGA DIN BUCURESTI 
CARE AU CONFUNDAT NUMELE POETULUI CU CEL  
AL POLITICIANULUI VASILE BLAGA PE EȘARFELE DE LA 
FESTIVITATEA DE ABSOLVIRE A CLS. A XII-A

Zic, mare rușine să vă fie!
Căci voi, acuma la sfarsit de an,
Pe un creator de poezie
L-ați rebotezat… politician.

DIRECTORULUI LICEULUI LUCIAN BLAGA DIN BUCURESTI, 
DIN ACEIASI CAUZĂ

De erai băiat deștept,
Puteai ascunde eșarfa.
Astfel nu pot să te iert,
Căci doar tu …ai comis gafa.

După cum reiese și din titlul epigramelor, anul acesta, la festivitatea de absolvirea a clasei a XII-a, elevii Liceului "Lucian Blaga" din București, au sărbătorit îmbrăcați în robe, conform tradiției, dar și cu eșarfe pe care fusese brodat greșit numele instituției școlare. În loc de Lucian Blaga a fost scris Vasile Blaga?!?!?! 

Nimeni nu a văzut, nimeni nu a verificat. nimeni nu a controlat, nimeni nu a luat vreo măsură pentru a ascunde greșeala. La noi ca la nimeni! E de râsu' plânsu'! 

Asta m-a intrigat și m-a inspirat să scriu catrenele de mai sus. Inițial 
cuvintele au fost mai dure dar apoi le-am mai îmblânzit.

Să mai și rădem dacă avem forța!

_________xxXxx_________


CÂTEVA INSIGNE

DIN JUDEȚUL TIMIȘ

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Întreprinderea de autoturisme Timișoara
La data de 1 ianuarie 1985 întreprinderea ,,Tehnometal” din municipiul Timişoara, aflată în subordonarea Centralei industriale de tractoare şi autovehicule Braşov s-a reorganizat şi astfel a luat fiinţă Întreprinderea de autoturisme Timişoara. Noul obiectul de activitate al întreprinderii a devenit fabricarea de autoturisme de foarte mic litraj, cabluri de comandă pentru autovehicule, tablă perforată, produse din sârmă, precum şi piese de schimb aferente produselor din profilul de fabricaţie. 
Aici s-a fabricat miniautomobilul Dacia 500 sau Lăstun. Deasupara am postat  câteva fotografii cu celebrul autoturism românesc. 

"Tehnometal" Timișoara

UCMT 
(Uzina de construcții mașini - Timișoara)
UCMT - Uzina de construcții mașini din Timișoara - a fost fondată în anul 1879. Odată cu trecerea vremii s-a transformat în Tehnometal și mai apoi în Întreprinderea de autoturisme Timișoara. 

ETM - Asociația sportivă "Electromotor" Timișoara
Bega Electromotor este cel mai mare producator de motoare electrice de putere medie in Romania. In prezent, activitatea principala este reprezentata de productia si reparatia de motoare electrice de uz general in cea mai larga gama de puteri din Romania. S.C. Bega Electromotor S.A. infiintata in anul 1900, are o experienta indelungata in constructia motoarelor electrice, fiind la ora actuala cel mai mare producator de motoare electrice de medie putere in Romania. In anul 2000 firma a fost complet privatizata si a devenit parte din grupul de firme Bega. In prezent, activitatea principala este reprezentata de productia  motoarelor trifazate si monofazate de uz general in cea mai larga gama de puteri din Romania. Sus am postat 2 logo-uri ale Întreprinderii Electromotor Timișoara.

Sideful Jimbolia
Jimbolia este un oraș în județul Timiș, România, provincia Banat. Are o populație de aproximativ 11000 de locuitori. Orașul Jimbolia este situat în Câmpia Banatului, la contactul dintre Câmpia Timișului și Câmpia Mureșului. Prima atestare documentară este din anul 1333, sub numele de Chumbul in dijmele papale. Deasupra am postat stema localității și dedesubt câteva fotografii cu monumente reprezentative ale orașului. 
Biserica romano catolică
Statuia Sf.Florian 
- simbol local și protector al pompierului orașului -
Gara Jimbolia

Sc.sp. (Școala sportivă) "Viitorul" Timișoara

Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Темишвар/Temišvar, în limba bulgarilor bănățeni Timišvár; în traducere (lb. maghiară): „Cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010, având 303708 locuitori, era al treilea oraș, ca număr de locuitori, din România. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau TibiscusÎncepând din anul 553 teritoriul actual al Timișoarei a fost timp de două secole sub dominație avara. Aceștia au construit pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara o nouă așezare cu numele de Beguey, poziționată strategic intre râurile Timiș si Bega (Tisa). După avari teritoriul a fost invadat de pecenegi, cumani, bulgari, valahi și apoi maghiari. Fortăreața Timișoara a fost foarte probabil construita în sec. X, în stil avar, înconjurată de un canal cu apă, fiind situata pe locul actual al Operei. După invaziile tătare și distrugerea completă din 1241, regele maghiar Bèla al IV-lea a colonizat zona cu germani, care au reclădit cetatea. Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în anii 1212 sau 1266. În anul 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. Deasupra am postat stemele veche, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Timișoara, iar dedesubt pozele câtorva inconfundabile monumente de arhitectură din frumosul oraș de pe Bega.
Primăria
Castelul "Huniade" 
cea mai veche clădire a orașului
Fabrica de bere "Timișoreana" - 1718
cea mai veche fabrică de bere din România 

   
Județul Timiș este situat în vestul țării, în regiunea istorică Banat, România. Numele său provine de la râul Timiș care îl traversează. Județul se întinde pe o suprafață de 8697 km.p,, fiind cel mai mare din țară, numără aproximativ 660000 de locuitori și are reședința în municipiul Timișoara.Din punct de vedere administrativ județul se compune din 2 municipii - Timișoara și Lugoj, 8 orașe - Sânnicolaul Mare, Jimbolia, Buziaș, Făget, Deta, Gătaia,  Recaș, Ceacova și 89 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Timiș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice reprezentative ale județului.  
Prefectura
Domul și Monumentul Sf.Treimi
Piața "Traian"

_________ooOoo_________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
20 angolares 1944 - Angola (colonie portugheză) 
Jan Van Riebeeck (1619 - 1677), olandez, a fost administrator de coloniei în sudul Africii și este întemeietorul orașul sud-african Cape Town. 
Salvador Correa De Sa E Benevides (1602 - 1681) a fost guvernator și administrator al coloniei portugheze Angola.

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.06.2013

Niciun comentariu: