duminică, 23 iunie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 169


TERITORIILE 
FRANCEZE
AFARS ȘI ISSAS

TEXAS

***

DOUĂ PASTILE 
DE UMOR ROMÂNESC

Întrebare la Radio Erevan :
  • Și totuși, ce părere aveți despre bărbați ? 
  • Toți sunt la fel, doar salariile lor diferă.
După consult, scoțianul pune pe masa medicului o monedă de 2 cenți. Medicul, simțindu-se jignit, îl întreabă:
  • Este pentru mine sau pentru asistentă?
  • Pentru amândoi...

__________xxx__________

O PLACHETĂ 
ȘI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     

Placheta - Universiada '81
F.I.S.U. - (Federația Internațională a Sportului Universitar) 
U.A.S.C.R. - (Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști din România)
București - România * 19 - 30 iulie
Această plachetă are dimensiunile de 80 x 65 mm.
Jocurile sportive Universiada de Vara din anul 1981, cunoscută şi sub numele A XI-a ediţie a Universiadei de vară, a avut loc în România, la Bucureşti, pe Stadionul Lia Manoliu. Evenimentele au fost vizionate de 200000 de spectatori. Au particpat 2912 sportivi din 86 de ţări ale lumii, în 10 sporturi distincte, iar clasamentul final pe total medalii a arătat astfel; locul I - URSS cu 109 medalii, locul II - România cu 67 medalii şi locul III SUA cu 56 medalii. Sus am postat logo-ul competiţiei. 

Primul congres național de medicină legală
București - noiembrie 1984
Medicina dux auxiliu move justitiae 
(Medicina în sprijinul justiției)
Această medalie este confecționată din bronz,
cântărește 109,2 grame și are diametrul de 6 cm.
Medicina legală este o specialitate medicală care aplică principiile și metodologia științelor medicale la domeniul juridic, fiind o specialitate interdisciplinară, situată la granița între științele biologice și cele social-juridice. În interesul justiției, medicina legală urmărește să obiectiveze și să evalueze, la solicitarea organelor de justiție sau a părților implicate, aspectele medicale conținute în spețele juridice cu privire la omul în viață sau cel decedat, oferind un suport probatoriu științific expertal, denumit probațiune biologică.
(Uzinele) "Republica" București 
Peste 30 de ani în muncă
Uzina Republica din București a fost o companie de stat din România, producătoare de țevi petroliere. Aceasta se întindea pe o suprafață de mai mult de 180 de hectare și era amplasată în sud-estul capitalei. A făcut parte din grupul uzinelor construite de Nicolae Malaxa între anii 1929 - 1938. Uzina a fost vândută în martie 2003 unui consorțiu de patru firme rusești. În data de 22 noiembrie 2003, s-a decis anularea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale de către cumpărător. În 2008, o companie indiană a câștigat licitația pentru vânzarea utilajelor care alcătuiesc linia de fabricație a țevilor petroliere a uzinei Republica, aflată în procedură de faliment. Sus am postat o poza cu sediul fostei uzine Republica din București.

Societatea "Concordia Română"
Expoziția de arte și industrii română - 1880
Onoare și încurajarea muncii 

Romanian open tennis championships 
(Campionatele open de tenis ale României)
București * 1991 - 1995  

Primăria capitalei
Teatrul național "Ion Luca Caragiale" 
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 
Județul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de anul 1997) este un județ din România, care înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo, deși orașul însuși nu face parte din teritoriul administrat de județ. Ca subunități administrative județul are 8 orașe - Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Buftea, Bragadiru, Chitila, Otopeni, Popești-Leordeni și 32 de comune. Județul se întinde pe o suprafață de de 1583 km.p. și numără aproximativ 365000 de locuitori. Sus admiri harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Ilfov, iar dedesubt câteva clădiri inconfundabile ale Bucureștiului și deci și ale județului Ilfov.  
Prefectura județului Ilfov
Arcul de Triumf

____________ooOoo____________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
200 pesos puternici 1869 - Argentina

Manuel José Joaquín del Corazón de Jesús Belgrano (1770 – 1820) a fost un om politic, lider militar, economist și avocat argentinian.

Două vignete de pe bancnote emise
de către statul american independent Pennsylvania

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.06.2013

Niciun comentariu: