joi, 6 iunie 2013

INFO NUMIS MONDO - 27


1.  În data de 30 aprilie 2013 Beatrix, suverana Regatului Țărilor de Jos, a abdicat de la tron în favoarea fiului său Willem-Alexander.  Cu această ocazie autoritatea monetară a statului a emis două monede euro de colecție ce prezintă chipurile clor două personaje cu sânge albastru.   
Willem-Alexander (nume real Willem-Alexander Claus George Ferdinand, născut 27 aprilie 1967), este, începând cu data de 30 aprilie 2013, actualul suveran al Regatului Țărilor de Jos, care cuprinde: Olanda, Curaçao, Aruba și Saint Maarten. Este Șeful Casei de Amsberg și fiul cel mare al fostei regine Beatrix. A servit în marina regală olandeză și a studiat istoria la Universitatea Leiden. Regele Willem-Alexander este interesat în probleme internaționale de management al apei și de sport. Este căsătorit din anul 2002 și are trei fiice. Prin urcarea sa pe tron, a devenit primul rege al Țărilor de Jos de la moartea stră-străbunicului său, Wilhelm al III-lea, în anul 1890. 
Beatrix Wilhelmina Armgard de Orania-Nassau, născută la data de 31 ianuarie 1938 este fiica cea mare a fostei regine Juliana și a soțului acesteia, Prințul Bernhard. A fost regină a Regatului Țărilor de Jos din anul 1980 până în anul 2013. În urma abdicării are demnitatea regală de prințesă.

2.  Autoritatea monetară a statului israelian continuă acțiunea de înlocuire a designului bancnotelor naționale. Aici îți prezint noua bancnotă de 200 șekeli noi (deasupra) și cea veche (dedesubt).
Dacă bancnota veche îți prezenta chipul poetului și omului politic Zalman Shazar (1889- 1974) cea nouă îți prezintă chipul poetului, dramaturgului, jurnalistului și traducătorului israelian de origine poloneză Natan Alterman (1910 - 1970). 
Natan Alterman
Zalman Shazar

3.  Autoritatea monetară a statului australian a emis un set de monede jubiliare pentru a celebra trecerea a 100 de ani de la emiterea primelor monede ale statului independent Australia.   
Aversul monedelor prezintă chipul Elisabetei a II-a, iar reversul aspecte ale unor activități concrete, după fotografii executate în urmă cu 100 de ani.
Elisabeta a II-a, nume real Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a 16 state, membre ale commonwealthului britanic, deci și al auytraliei, născută în anul 1926 , conduce din anul 1952. 
Deasupra am postat una dintre primele monede emise de tânărul stat Australia, acum 100 de ani, cu chipul lui  George V.
George V, nume real George Frederick Ernest Albert (1865 - 1936) a fost suveranul Regatului Unit al Marii Britanii și al dominioanelor britanice, precum și împăratul Indiei între anii 1910 - 1936.

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

Doi scoțieni ies de la Operă:
  • Măi tâmpitule, spune unul dintre ei, nu ești normal! Să-i dai tu un bacșiș atât de gras garderobierei?
  • Da, dar nu vezi ce haină grozavă mi-a dat!? 
  • Câţi iubiţi ai avut?
  • Trei… Stai, de fapt 10, mi-am adus aminte de o seară specială…

________xxXxx_________

CÂTEVA INSIGNE 
DIN MUNCIPIUL BUCUREȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Spitalul clinic al muncipiului București 
1978 - 1988
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
Câteva repere cronologice în existența Spitalului universitar de urgență din București; 
  • 1978 – Deschiderea Spitalului Clinic al Municipiului Bucureşti (SCMB);
  • 1992-1993 – Spitalul Clinic al Municipiului Bucureşti şi-a schimbat structura şi şi-a redimensionat activitatea, devenind Spitalul Universitar;
  • 1994 – A început consolidarea Spitalului;
  • 1997 – Policlinica Spitalului a devenit structura separată sub denumirea de Policlinica Sectorului 6, ulterior fiind mutată într-o altă locaţie;
  • 2000 – Spitalul Universitar a devenit Spitalul Universitar de Urgenţă, ceea ce a determinat modificări în structura organizatorică şi funcţională;
  • 2010 – Din luna noiembrie spitalul este acreditat ISO 9001;
  • 2011 – Spitalul Universitar de Urgenţă a fost încadrat ca Spital Regional de Urgenţă de categoria 1 – nivelul de competenţă foarte înalt;
  • 2011 – August – Unitatea de Primiri Urgenţe va avea în componenţă Serviciul Mobil de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare (SMURD);
  • 2011 – S-au finalizat lucrările celui mai modern UPU din ţară.
La inaugurare cuprindea următoarele specialităţi: Medicină Internă, Chirurgie, Neurologie, Oftalmologie, Obstetrică-Ginecologie, Ortopedie, A.T.I., Laborator analize, Laborator Anatomie Patologică, Radiologie, Explorări funcţionale. Modificările ulterioare (1984-2005) au dus la diversificarea serviciilor medicale în cadrul unor secţii şi compartimente nou înfiinţate, dar au existat şi secţii care au fost transferate în alte spitale. Sus am postat logo-ul și o poză cu clădirea Spitalului universitar de urgență din București. 

Școala generală nr. 3 "Nicoale Titulescu" - București 
Şcoala nr. 3 Nicolae Titulescu Bucureşti
Școala gimnazială "Nicolae Titulescu" este situată pe strada cu același nume, la nr. 50-52, în sectorul 1 din municipiul București. Sus am postat logo-ul și o poză cu clădirea Școlii gimnaziale "Nicolae Titulescu" din București. 
laura-stoican-olt
Nicolae Titulescu (născut la data de 4/16 martie 1882 la Craiova şi decedat la 17 martie 1941 la Cannes, în Franţa)  a fost un cunoscut diplomat, jurist şi om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, de două ori  președinte al Ligii Naţiunilor, precursoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de astăzi. Provine dintr-o familie de moşieri, părinţii săi fiind avocaţi.

Simpozionul internațional de criminalistică
București - 1970 

A VI-a săptămână medicală balcanică 
12 - 19 mai 1962 - București

Salonul internațional de chimie
Ciech - București - 1977

Primăria capitalei
Hotelul "Intercontinental"
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 
Județul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de anul 1997) este un județ din România, care înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo, deși orașul însuși nu face parte din teritoriul administrat de județ. Ca subunități administrative județul are 8 orașe - Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Buftea, Bragadiru, Chitila, Otopeni, Popești-Leordeni și 32 de comune. Județul se întinde pe o suprafață de de 1583 km.p. și numără aproximativ 365000 de locuitori. Sus admiri harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Ilfov, iar dedesubt câteva clădiri inconfundabile ale Bucureștiului și deci și ale județului Ilfov.  
Prefectura județului Ilfov
Arena națională

__________ooOoo___________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII 
20 escudos 1956 - Angola
António Francisco Ferreira da Silva Porto (1817-1890) a fost un explorator și navigator portughez.

Câteva vignete de pe acțiuni austro ungare

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.06.2013

Niciun comentariu: