vineri, 14 iunie 2013

IORDANIA


500 fil 1949
IORDANIA
(REGATUL HAȘEMIT 
AL IORDANIEI)

Este o țară din Orientul Apropiat care 
și-a câștigat independența la data de 25 mai 1946. 
Principala religie este islamismul sunit,
iar limba oficială este limba arabă. 
Suprafața regatului este de 92300 km.p., 
la o populație de aproximativ 6,4 milioane de locuitori, 
capitala funcționând în orașul Amman.

Deviza națională a statului este
Dumnezeu, Patria, Regele și în primul rând Iordania!

Stema națională;




Steagul național;


Mai jos admiri câteva fotografii cu locuri foarte cunoscute, 
reprezentative pentru cultura iordanină 
precum și o monedă, o medalie și un jeton.

Templul roman de la Jerasch
Moscheia Abu Darweesh
Moscheia Regele Abdullah
Podul din Amman
Aeroportul internațional Regina Alia Amman
Trezoreria statului, în stâncă, de la Petra
Monedă jubiliară din aur - 25 dinari 1977
Jubileul de argint al regelui Hussein (25 de ani pe tron)
Medalia reconcilierii și concordiei
Jeton - 12,5 cenți - Hotelul Iordania

***

MOMENT DE POEZIE
Gabriella Costescu - Sighișoara
Președinte - Asociația literară 
"CRENELURI SIGHIȘORENE"
Redactor Șef - Revista 
"CRENELURI SIGHIȘORENE"
Moderator - Radio Tv - on line - "UNIREA" 

DACĂ...

Dacă simţi cum plâng
În inima ta
Şi asculţi cum îmi curge
Lacrima ,
Pregăteşti
Loc sacru
Să-ţi răsară iubirea.

De-mi auzi respiraţia
Lângă tâmpla ta
Şi-mi  miroşi părul
De parfum liliac,
Dăruieşti
Mângâieri
Cu privire de astru.

De atingi al meu vis
Într-un timp obosit
Şi pământul ce-l calci
E fericit,
Nu te temi
Să alergi
Căutându-mă.

________xxXxx________

O INSIGNĂ ȘI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEȘTI
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI


Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Uzina de reparații auto
APC - București - România
URAC - Uzina de Reparaţii "Atelierele Centrale" din cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti a fost înfiinţată la puţin timp după constituirea în anul 1909 a Societaţii Comunale a Tramvaielor Bucureşti. Având o experienţă de de peste în secol în repararea, recondiţionarea, transformarea şi modernizarea vehiculelor de transport urban şi a utilitarelor, Uzina de Reparaţii din cadrul RATB păstrează vechile tradiţii, fiind in acelaşi timp pregatită să facă faţă noilor confruntări pe plan tehnologic.

Uniunea mondială a românilor liberi
Geneva - 19.05.1984 * București - 21.05.1994
Uniunea mondială a românilor liberi este o organizație internațională care apără intereselor tuturor românilor, oriunde ar trăi aceștia în lume. A fost fondată de către avocatul, omul de afaceri, diplomatul, jurnalistul, scriitorul și  omul politic Ion Rațiu în anul 1984.
Dep. Ion Rațiu 
Ion Augustin Nicolae Rațiu s-a născut la Turda în data de 6 iunie 1917 și a decedat la Londra în data de 17 ianuarie 2000. A fost un important politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD - Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat).

Cele zece porunci ale românului, prezentate de Ion Raţiu la primul Congres al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, desfăşurat la Geneva în anul 1984;

  1. Fii mândru că eşti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil şi vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre.
  2. Afirmă-ţi dragostea pentru Patrie ori de câte ori ai ocazia. Nu faci asta pentru că eşti şovin ci pentru că doreşti să îi serveşti pe cei rămaşi acasă.
  3. Apără drepturile poporului român, în totalitatea sa. Nu regăţeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniţi. Toţi suntem români.
  4. Ajută-ţi compatrioţii din mult-puţinul ce îl ai. Dă-ţi tainul, nu îl precupeţi.
  5. Susţine instituţiile româneşti din diaspora, oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.
  6. Nu critica niciodată, nici măcar prieteneşte, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine decât el.
  7. Nu aduce nicio critică, nici măcar „constructivă”, semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el.
  8. Fii întotdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab, care nu mai are nici ţară, nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.
  9. Opune-te numai celor care siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este o irosire de energie.
  10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.
Universitatea București - 1964 
Această medalie este confecționată din bronz
și are diametrul de 50 mm. 
Sigla-UB.jpg
Fișier:The University.JPG
Universitatea din București este o instituție de invățământ superior de stat din Bucuresti, fiind fondata in anul 1864. Sus am postat logo-ul si o poza cu sediul central al Universitatii Bucuresti.

Hotelul Athenee Palace - Restaurant - Fondat 1914
București - România
Această medalie are diametrul de 80 mm.
Athénée Palace Hilton Bucharest este un hotel din București, România, fondat în anul 1914. Este situat în centrul orașului, pe strada Episcopiei, nr. 1-3, în imediata apropiere a Ateneului Român, a Palatului Regal și a Pieței Revoluției. A fost relansat în anul 1996, având 272 de camere, un restaurant cu specific italian, o cafenea și un bar englezesc, centru de afaceri, săli de conferință, centru de fitness și zonă de shopping. Sus am postat logo-ul și o fotografie recentă a Hotelului Athenee Palace Hilton din București.

Luna prieteniei româno-sovietice
Campionatele internaționale
(de tenis de masă) București - 1951 


Primăria capitalei
Teatrul național "Ion Luca Caragiale" 
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 
Județul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de anul 1997) este un județ din România, care înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo, deși orașul însuși nu face parte din teritoriul administrat de județ. Ca subunități administrative județul are 8 orașe - Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Buftea, Bragadiru, Chitila, Otopeni, Popești-Leordeni și 32 de comune. Județul se întinde pe o suprafață de de 1583 km.p. și numără aproximativ 365000 de locuitori. Sus admiri harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Ilfov, iar dedesubt câteva clădiri inconfundabile ale Bucureștiului și deci și ale județului Ilfov.  
Prefectura județului Ilfov
Arena națională

__________ooOoo___________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
1 ryal 1977 - Arabia Saudită
Ibn Abd Faisal al-Aziz (1906 - 1975) a condus statul Arabia Saudită, ca rege, între anii 1964 - 1975.
Câteva vignete de pe acțiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.06.2013

Niciun comentariu: