1. Autoritatea monetară a Iranului a anunțat că intenționează să emită bancnote de valoare mai mare "în viitorul apropiat" (sfârșitul anului curent calendaristic iranian = 21 martie 2014), de îndată ce se va primi acordul Ministerului Afacerilor Economice și Finanțelor. S-a prezentat publicului doar bancnota de 5000 riali ce va fi tipărită în viitorul apropiat (imaginea de sus). Dedesubt este prezentată bancnota de 5000 riali, în circulație din anul 2009. Pe aversul ambelor bancnote este prezentat chipulayatolahului Ruhollah Khomeini.
Ayatolahul Ruhollah Musavi Khomeini (1902 - 1989) a fost un lider politic și religios iranian. El a fost cel care a condus revoluția iraniană din anul 1979, în urma căreia a devenit lider suprem al Iranului, țară pe care a condus-o până la moartea sa.
2. Continui să îți prezint monede euro test, probă sau de încercare emise în state, colonii sau provincii ale unor state, membre sau nu ale spațiului unic al monedei euro, aici din Polinezia franceză.
Polinezia Franceză este un arhipelag de insule, situat în Oceanul Pacific, având un statut special în cadrul colectivităților franceze de peste mări. Este organizată ca o democrație parlamentară reprezentativă, cu parlament și guvern propriu. Din anul 2004 poartă titlul special de țară de peste mări pentru a sublinia statutul larg de autonomie de care se bucură. Acest stat se întinde pe 4167 km.p. de uscat, răsfirat pe o întindere de ocean de 2,5 milioane km.p., are o populație de aproximativ 275000 de locuitori, iar capitala funcționează în orașul Papeete. Dedesubt am postat fotografiile a două clădiri oficiale ale statului.
Clădirea Guvernului
Clădirea Parlamentului
Prin emiterea monedelor de mai sus s-a dorit celebrarea celui care a fost cpt. James Cook.
James Cook (1728 - 1779) a fost un explorator, navigator și cartograf englez care a deținut rangul de căpitan în Marina Regală. Cook a fost primul european care vizitat coasta estică a Australiei, Noua Zeelandă și Insulele Hawaii.
3. Autoritatea monetară a statului Kazahstan a decis schimbarea designului bancnotelor aflate în circulație. Sus este prezentată noua bancnotă de 5000 de tenghe, iar jos cea aflată în circulație din anul 2006.
Dacă reversul bancnotelor este aproape identic (Hotelul Kazahstan din capitala Astana și Monumentul Independenței din orașul Almaty), aversul diferă. Aversul bancnotei noi prezintă Monumentul Kazak Eli pe când aversul celei vechi Monumentul Baiterek.
Hotelul Kazahstan din Astana este cel mai mare și mai luxos hotel din Kazahtan, fiind situat chiar în centrul orașului. Acesta oferă clienților săi condiții de locuit la nivel mondial fiind dotat cu toate facilitățile necesare.
Monumentul Independenței situat în Piața Republicii din orașul Almaty reprezintă un falnic războinic având un leopard la picioare. Monumentul este realizat în anul 1969 după modelul unui statuiete denumite "Omul de aur", datate secolul V - IV ÎEN, descoperite în localitatea Kurgan Issyk, la 50 km distanță de orașul Almaty.
Monumentul Bayterek este reprezentarea modernă a unui basm mitolgic local. În tradiţia turcă plopul - pomul vieţii - reprezintă un simbol central. Există percepţia că pasărea magică a fericirii - Samruk - a depus un ou între ramurile acestui plop. Monumentul are o înălţime de 105 metri iar diametrul sferei este de 22 de metri, fiind prevăzut cu două lifturi de acces pentru vizitatori. Casele de bilete şi cabinele de acces în lift sunt situate sub nivelul solului. Cu liftul se ajunge doar până la cota 97 de metri, legată simbolic de anul 1997, anul în care statului kazah i s-a recunoscut independenţa naţională. Accesul de aici şi până la punctul maxim de observaţie al monumentului se face cu ajutorul unor scări în formă de spirală.
Kazak Eli este primul monument memorial din istoria statului kazah inaugurat în cinstea aniversării a 10 ani de capitalism și dedicat destinului istoric al poporului kazah. El are o înălţime de 91 de metri, legată simbolic de anul 1991, anul în care statul şi-a declarat independenţa faţă de imperiul sovietic. Realizatorii monumentului sunt arhitectul Samatbek Bokebaj și artistul Sembigali Smagulov. Baza de marmură reprezintă curățenia de gânduri și durabilitatea relațiilor de prietenie între oamenii Kazahstanului. Impunătorul monument central este înconjurat de mai multe statui reprezentative pentru istoria kazahă.
***
DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPOARELOR LUMII
Proverb lituanian:
Oferă-i leneşului un ou şi îţi va cere
să i-l şi cojeşti.
Proverb luxemburghez:
Totul e bine când se termină cu
bine.
Proverb maltez:
Farmecul este mai puternic decât
frumuseţea.
_________xxXxx_________
O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI
Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei
de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul
"Le Havre - Franţa".
INSIGNA
este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din
materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie
sau bască şi care indică, prin imagini
reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o
organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si
apartenenţa la un club, de identificare
localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup,
organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de
participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură,
etc.
Bank of Uganda - 2000 șilingi 2006
Hall of Fame of Football
2006 - România - 1980
(fotbalistul Gheorghe Hagi)
Gheorghe Hagi (născut la data de 5 februarie 1965 în localitatea Săcele, judeţul Constanţa) este un fost mare fotbalist român, supranumit Regele fotbalului românesc sau Maradona din Carpați. Este cel mai bun marcator din istoria naţionalei României cu 35 de goluri înscrise. Gheorghe Hagi a început să joace fotbal la vârsta de 10 ani, la Farul Constanţa, echipă la care a și debutat în Divizia A, la 17 ani. În cariera sa, Hagi a mai evoluat la Sportul Studenţesc, Steaua Bucureşti (cu care a câștigat trei titluri de campion al României, două Cupe și Supercupa Europei, în perioada 1987-1990), Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray (patru titluri de campion al Turciei, o Cupă UEFA și o Supercupă a Europei). La echipa națională, Hagi a reușit să bifeze 125 de prezențe, cu 35 de goluri marcate.
Insignă - R.P.R. (Republica Populară Română)
Sportiv Categoria II
Insignă - P.C.R. (Partidul Comunsit Român)
S (Scânteia - ziar)
Scînteia a fost organul de presă al Partidului Comunist Român până în decembrie 1989. Urmașul ziarului Scînteia este ziarul Adevărul. Ziarul Scânteia (după ortografia vremii, devenit Scînteia în urma reformei ortografice din 1953) a apărut ilegal între 15 august 1931 și octombrie 1940 în condițiile regimului burghezo-moșieresc. Începând din 21 septembrie 1944 activitatea acestui tip de presă a fost acceptată, prin „Scînteia” înțelegându-se acel „factor mobilizator în lupta oamenilor muncii pentru înfăptuirea hotărîrilor guvernului, pentru victoria socialismului în patria noastră”. Sus am postat antetul numărului din 21 decembrie 1989 al ziarului Scînteia.
Insignă - UTC 50 (ani) - (Uniunea Tineretului Comunist)
Concursul formațiilor artistice ale elevilor
din licee și școli profesionale
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România. În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României.
Mai sus admiri steagul şi carnetul de membru UTC.
Insignă - Uniunea Tineretului Comunist - Comitetul Central
Șantierul național al tineretului
Canalul Dunăre - Marea Neagră * 1976 - 1984
Canalul Dunăre-Marea Neagră este un canal navigabil în judeţul Constanţa, România, ce leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre şi porturile Constanţa Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanţa cu aproximativ 400 km. Canalul, cu lungime totală de 95,6 km, este format din ramura principală, în lungime de 64,4 km şi ramura de nord (cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă Midia Năvodari, în lungime de 31,2 km. Canalul Dunăre-Marea Neagră este parte componentă a importantei căi navigabile europene dintre Marea Neagră şi Marea Nordului şi Marea Nordului (prin Canalul Rin Main Dunăre). Folosind această rută, mărfurile din Australia şi Orientul Îndepartat, destinate Europei Centrale, îşi scurtează drumul cu 4.000 kilometri. Construcţia canalului a început în anul 1949, mulţi dintre muncitori fiind deţinuţi politici din închisorile comuniste şi din rândurile minorităţilor etnice şi religioase. Lucrările au fost sistate în anul 1955 şi reluate, după un nou proiect, în anul 1976. Canalul a fost inaugurat sâmbătă, 26 mai 1984 de către Nicolae Ceauşescu. S-au excavat 294 milioane m.c. la canalul principal, plus 87 milioane m.c. la ramura nordică, Poarta Albă - Midia - Năvodari (mai mult cu 25 milioane faţă de Canalul Suez şi cu 140 milioane decât la Canalul Panama şi s-au turnat 5 milioane m.c. de betoane. Cu o lungime a canalului principal de 64,4 km. o adâncime de 7 m, o lăţime la bază de 70 m şi la suprafaţă de 90 -120 m, este al treilea canal navigabil din lume, ca lungime, după Suez şi Panama şi are o capacitate anuală maximă de transport de 80 -100 de milioane tone, iar pentru ramura nordică de 15-25 de milioane tone de marfă. Pescajul maxim admis este de 5,5 m permiţând astfel accesul navelor fluviale şi a celor maritime mici. La fiecare capăt există câte două ecluze care permit traficul în ambele sensuri.
Mai sus admiri imagini reprezentative cu ecluzele de la Cernavodă (sus), Agigea (la mijloc) şi Năvodari (jos), porţile de acces, de la cele trei extremităţi ale canalului.
__________ooOoo__________
LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
10 rupii 1970 - Arabia Saudită (ocupație pakistaneză)
Mohammad Ali Jinah (1877 - 1948) a fost un politic pakistanez și primul guvernator al statului Pakistan.
Câteva vignete de pe acțiuni spaniole
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 15.06.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu