miercuri, 5 iunie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 167


TANNU TUVA

TANZANIA

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Grigore Moisil (1906 - 1973) 
matematician român

  • Idealul de fericire? Să trăiesc printre oameni care judecă corect.
  • Nu e de părerea ta cel ce te apreciază, ci cel ce te imită.
  • Fiecare bărbat are nevoie de o amantă! Nevasta crede că el e la amantă, amanta crede că e la nevastă, şi aşa, el poate să şadă liniştit în bibliotecă să citească!
__________xxXxx_________

CÂTEVA INSIGNE
DIN JUDEȚUL TIMIȘ

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

50 ani * 1920 - 1970
Institutul politehnic - Timșoara

Institutul politehnic "Traian Vuia"

Institutul politehnic "Traian Vuia"

Universitatea "Politehnica" din Timisoara este o institutie de invatamant superior de stat, fondata in anul 1920 sub denumirea "Scoala Politehnica din Timisoara". Pe parcursul existentei si functionarii sale neintrerupte, Universitatea "Politehnica" a purtat urmatoarele denumiri: Scoala Politehnica din Timisoara (1920- 1948); Institutul Politehnic Timisoara (1948 - 1970); Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara (1970 - 1991); Universitatea Tehnica din Timisoara (1991 - 1995) şi numele actual începând cu anul 1995. Universitatea "Politehnica" se preocupa de adaptarea programelor sale de invatamant si cercetare la tendintele de progres ale stiintei, tehnologiei si culturii, la nevoile societatii romanesti, precum si de compatibilizarea acestora cu programele altor universitati si organisme academice si profesionale abilitate din tara sau din strainatate. Mai sus ti-am sigla şi sediul central al universităţii timişorene. 

Poli T.
FC Politehnica Timișoara (cunoscut anterior și sub alte nume, printre care FC Politehnica AEK TimișoaraFCU Politehnica TimișoaraPoli Timisoara și FC Politehnica 1921 Știința Timișoara) este un club de fotbal din Romania, fondat in anul 1921, care evoluează în a doua divizie a fotbalului românesc, în urma deciziei Comisiei de Licențiere a Ligii Profesioniste de Fotbal din mai 2011. Sus am postat siglele clubului de fotbal Poli Timisoara, de-a lungul timpului.

Liceul 2 Timișoara

Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Темишвар/Temišvar, în limba bulgarilor bănățeni Timišvár; în traducere (lb. maghiară): „Cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010, având 303708 locuitori, era al treilea oraș, ca număr de locuitori, din România. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau TibiscusÎncepând din anul 553 teritoriul actual al Timișoarei a fost timp de două secole sub dominație avara. Aceștia au construit pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara o nouă așezare cu numele de Beguey, poziționată strategic intre râurile Timiș si Bega (Tisa). După avari teritoriul a fost invadat de pecenegi, cumani, bulgari, valahi și apoi maghiari. Fortăreața Timișoara a fost foarte probabil construita în sec. X, în stil avar, înconjurată de un canal cu apă, fiind situata pe locul actual al Operei. După invaziile tătare și distrugerea completă din 1241, regele maghiar Bèla al IV-lea a colonizat zona cu germani, care au reclădit cetatea. Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în anii 1212 sau 1266. În anul 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. Deasupra am postat stemele veche, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Timișoara, iar dedesubt pozele câtorva inconfundabile monumente de arhitectură din frumosul oraș de pe Bega.
Primăria
Opera
Fabrica de bere "Timișoreana" - 1718
cea mai veche fabrică de bere din România 

   
Județul Timiș este situat în vestul țării, în regiunea istorică Banat, România. Numele său provine de la râul Timiș care îl traversează. Județul se întinde pe o suprafață de 8697 km.p,, fiind cel mai mare din țară, numără aproximativ 660000 de locuitori și are reședința în municipiul Timișoara.Din punct de vedere administrativ județul se compune din 2 municipii - Timișoara și Lugoj, 8 orașe - Sânnicolaul Mare, Jimbolia, Buziaș, Făget, Deta, Gătaia,  Recaș, Ceacova și 89 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Timiș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice reprezentative ale județului.  
Prefectura
Muzeul de artă
Domul și Monumentul Sf.Treimi

____________ooOoo_____________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
1000 escudos 1970 - Angola
Americo Tomas (1894 - 1987) a fost un militar și om politic portughez.

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.06.2013

Niciun comentariu: