duminică, 27 mai 2012

TRECEREA TIMPULUI PESTE CHIPUL UNEI REGINE



         Elisabeta a II-a (nume complet Elizabeth Alexandra Mary) este regină a şaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Aceste state sunt Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de nord, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Genada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele, Antigua şi Barbuda, Belize şi Sfântul Kitts şi Newis. Este al doilea monarh în viaţă după numărul de ani de domnie, domnind din 6 februarie 1952. Primul monarh în viaţă după numărul de ani de domnie este regele Thailandei Bhumibol Adulyadej care este rege din 9 iunie 1946. În istoria Marii Britanii domnia sa de 60 de ani este a doua ca lungime; numai regina Victoria care a avut o domnie mai lungă. 
           Elisabeta s-a născut la Londra la 21 aprilie 1926, fiind primul născut al Prinţului Albert, Duce de York (viitorul rege George al VI-lea şi al Ducesei de York.
            Familia o alinta spunându-i "Lilibet".A avut o relaţie strânsă cu bunicul său, George al V-lea, pe care l-a ajutat să se refacă după boala sa din anul 1929.
           Elisabeta avea treisprezece ani, când a început cel de al doilea război mondial, iar ea şi sora ei mai mică, Prinţesa Margaret, au fost evacuate la Castelul Windsor în Berkshire. A existat o sugestie ca cele două prinţese să fie evacuate în Canada la castelul Hatley. La acestă sugestie, regina a replicat: „Copiii nu vor pleca fără mine. Eu nu-l voi părăsi pe rege. Iar regele nu va pleca niciodată.
          La vârsta de 13 ani l-a cunoscut pe viitorul său soţ, Prinţul Filip. S-a îndrăgostit de el şi a început să-i scrie, cât timp acesta era în Marina Regală.
          Elisabeta s-a căsătorit cu Filip la 20 noiembrie 1947. După căsătorie, cuplul şi-a ales ca reşedinţă Casa Clarence din Londra. Elisabeta a născut primul copil al cuplului, Prinţul Charles la 14 noiembrie 1948. În vara anului 1951, după ce se naşte al doilea lor copil, Anne (născută  15 august 1950), cei doi pornesc într-un turneu oficial în Canda şi SUA. Intenţia de a vizita Australia şi Noua Zeelandă este anulată de starea gravă a tatălui său. Regele George VI se stinge din viaţă în anul 1952, iar Elisabeta devine regină.
           Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953 iar ceremonia solemnă a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţii nobilimii britanice, alături de publicul larg, reprezentaţii străini şi cei ai Commonwealth-ului. Toţi cei prezenţi au asistat la întreaga procesiune în ciuda ploii torenţiale. Ceremonia a fost transmisă la radio în întreaga lume şi, pentru prima oară, la cererea reginei, la un astfel de eveniment este prezentă şi televiziunea. Noua regină şi Ducele de Edinburgh s-au mutat la Palatul Buckingam.
          Ca monarh constituţional, regina nu îşi exprimă propriile opinii politice în public. Ea are un profund sentiment al datoriei religioase şi civice şi ia în serios jurământul de la încoronare. Deţine rolul oficial de guvernator suprem al Bisericii Angliei.
          Elisabeta este patroana a peste 600 de organizaţii de caritate şi alte organizaţii. Principalele interese ale reginei de petrecere a timpului liber includ echitaţia şi câini. Hainele ei constau în cea mai mare parte din paltoane şi pălării decorative, care îi permit să fie văzută cu uşurinţă într-o mulţime.
În anii 1980 critica la adresa familiei regale a crescut; popularitatea Elisabetei a atins cel mai scăzut nivel în anii 1990. Sub presiunea opiniei publice, ea a început să plătească impozitul pe venit pentru prima dată şi Palatul Buckingam a fost deschis pentru public. Nemulţumirea faţă de monarhie a atins apogeul la moartea Prinţesei Diana, deşi popularitatea reginei a revenit după difuzarea discursului ei la cinci zile după moartea Dianei.
          Sondajele efectuate ulterior în Marea Britanie şi celelalte state ale Commonwelthului au demonstrat puternica simpatie de care se bucură monarhia în rândul cetăţenilor acestor state.  

          Adânc marcat de puternica personalitate a reginei Elisabeta a II-a, lunga sa domnie, scandalurile inevitabile apărute în jurul casei regale britanice şi studiind bancnotele lumii, nemailuând în calcul şi întinderea vechiului imperiu colonial britanic, am decis să aplic aici un set de poze cu monarhul britanic, poze luate în principal de pe diverse bancnote ale statelor lumii cât şi de pe internet. Am privit, am citit şi în final am remarcat cum trece timpul peste chipul unui om, fie el şi rege. Am cugetat încă odată că nimeni nu este veşnic pe acest pământ. 
         Vizionare şi lectură plăcută cititorule!

















*** 
 
DOUĂ EPIGRAME SOCIALE
DIN CREAŢIA LUI EUGEN ALBU


SOLUŢIE LA SCUMPIREA GAZULUI

M-am debranşat de la căldură,
Că nu fac faţă la factură,
Dar alţi români, când nu fac faţă,
Se debranşează de la ….viaţă.


MIE, PENSIONAR

O viaţă-ntreagă am muncit
Din răsputeri, ca sclavii-n ocnă,
Să fiu acum retribuit
C-o pensie-ngheţată ….BOC-nă


CASA REGALĂ A ROMÂNIEI 
ŞI CARTEA POŞTALĂ
  O documentare privind Cartea poştală, în general, şi Istoria Casei Regale a României, în mod special, găseşti în articolul LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 79   
 



În toate patru imaginile este reprezentată Prinţesa Maria


Abisinia - Titlu de acţiune la purtător - Bank of Abyssinia 
 
 Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri ruseşti

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: