luni, 14 mai 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 73


INDOCHINA FRANCEZĂ

INDONEZIA

***

DOUĂ EPIGRAME DIN CREAŢIA
BUZOIENCEI ICA UNGUREANU 

VECHEA ŞI NOUA OFERTĂ

Demult, un rege disperat,
Pe-un cal regatul şi-ar fi dat;
Iar astăzi, patri(h)oţii mari
Şi-ar da regatul pe dolari.

UNUI FIU AL SATULUI

Tu, proaspăt absolvent de şcoală,
În coadă de topor cum eşti,
De cât şomer în capitală,
Mai bine-n satul tău Domn'eşti!


CÂTEVA MONEDE JUBILIARE DIN TRANSNISTRIA

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, a fost emisă în 500 de exemplare, la preţul oficial de 500 ron bucata.
Pe această monedă se prezintă stema şi steagul Transnistriei, inscripţia КОНСТИТУЦИЯ (constituţie), anii aniversari 1995 - 2005 şi inscripţia circulară 10 ЛЕТ КОНСТИТУЦИИ ПРИДНЕСТРОВСКОЙ МОЛДАВСКОЙ РЕСПУБЛИКИ (a 10-a aniversare a Constituţiei Republicii Moldoveneşti Transnistrene). Deci, constituţia transnistreană s-a adoptat în anul 1995.

 
Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, a fost emisă în 500 de exemplare, la preţul oficial de 250 ron bucata. 

 
Pe această monedă se prezintă stema transnistreană şi chipul lui Piotr Petrovici Verşigora. Acesta s-a născut la data de 3/16 mai 1905 în satul Severinovca, Transistria şi a decedat la 27 martie 1963 în satul Holercani, raionul Dubăsari. A fost un general şi scriitor sovietic, precum şi unul dintre conducătorii trupelor de partizani din Ucraina, Belarus şi Polonia care au luptat împotriva naziştilor în timpul celui de-al doilea război mondial.

 
Această monedă este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, are greutatea de 8 grame, diametrul de 21 mm, margine netedă, s-a emisă în 50 de exemplare la preţul oficial de 1500 ron bucata.

Pe această monedă se prezintă stema transnistreană şi catedrala Arhanghelul Mihail din oraşul Râbniţa.

 
Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, a fost emisă în 1000 de exemplare, la preţul oficial de 300 ron bucata.

Pe această monedă se prezintă stema transnistreană şi un Vultur pleşuv sur. Acest vultur - denumire ştiinţifică (Gyps Fulvus) – numit si ,,vultanul”, este intalnit in sudul Europei, din Sardinia pana in Urali, sudul si nordul Africii, sud-vestul Asiei. Capul mic si gatul sunt acoperite de puf alb, scurt, formand un guleras alb de unde si denumirea de ,,vultur-gulerat”. Cuiburile se afla in nise de stanci sau pesteri, in colonii mici. Cloceste in februaria-martie, unicul ou este clocit de ambii parinti, puiul are nevoie de o perioada de trei luni pentru a putea zbura. Este cel mai raspandit in tara noastra, intalnit in Carpati, in Dobrogea, isi face cuib pe stanci si pe copaci.

 
Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, a fost emisă în 1000 de exemplare, la preţul oficial de 300 ron bucata.

  Pe această monedă se prezintă stema transnistreană şi fluturele Coada rândunicii. Acest fluture - denumire ştiinţifică Papillo Machaon poate fi găsit în grădini, pe pajişti şi în zone de pădure. Anvergura aripilor este cuprinsă între 6,4 şi 7,6 cm. Poate fi întâlnit din aprilie până în august şi poate urca până la o altitudine de 2000 m. Hibernează sub formă de crisalidă. Are o prelungire în formă de coadă pe aripile posterioare.
________xxXxx_______

 
România - Societatea anonimă - Fabrica de zahăr din Arad - Acţiune la purtător - 500 lei 1925

 
Câteva vignete de pe bonduri englezeşti





Niciun comentariu: