duminică, 20 mai 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 76


INSULA HERM (GUERNSEY)

INSULA JAPTAN (MARSHALL)

***

DOUĂ EPIGRAME DIN CREAŢIA
LUI ION DIVIZA (Republica Moldova)

 EVRIKA!     

Când Arhimede sta în cadă,
O jună goală-a apărut
Şi el, masculul, ce să vadă:
Nivelul apei a …. crescut.!

UNIRE, ROMÂNI!

Cu lozinci şi cu tam-tamuri,
Se unesc numaidecât,
Mai întâi se strâng ca neamuri,
Iar apoi se strâng ….de gât

CÂTEVA MONEDE JUBILIARE 
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Toate aceste monede sunt confecţionate din argint cu puritatea de 92,5%, greutatea de 16,5 grame fiecare, diametrul de 30 mm, marginea netedă, s-au emis în tiraj de 1000 de exemplare fiecare, la preţul oficial de vânzare de 150 ron bucata. Ele au fost turnate de către monetăria Cehiei.
Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea HÎNCU.

 
Mănăstirea Hîncu este o mănăstire de călugăriţe, situată în raionul Nisporeni, fondată în anul 1678. Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, Mihalcea Hîncu. În urma invaziei tătare în Moldova, a fost incendiată şi distrusă biserica şi clădirile aferente, maicile fiind nevoite să părăsească schitul. În anul 1784 stareţul mănăstirii Varlaam al II-lea construieşte câteva chilii pentru călugări şi o biserică din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnul”. Cel mai destoinic stareţ al mănăstirii este considerat a fi Dorotei. Acesta a condus mănăstirea de la 8 iunie 1832 pînă în anul 1843. După aproape 200 de ani de existenţă paşnică a început prigoana asupra obştii monahale. În aprilie 1944 o parte din călugării mănăstirii Hâncu au fost evacuaţi în mănăstirea Balaciu jud. Ialomiţa, România, dar cea mai mare parte din ei au fost arestaţi şi duşi în sudul României la închisoarea din oraşul Brăila. O dată cu aceasta, peste Prut , în anul 1944 a fost dusă şi averea mănăstirii. În luna septembrie a anului 1949 Mănăstirea Hâncu a fost închisă. În perioada anilor ’60 – ’80 ai secolului XX pe teritoriul complexului monastic Hâncu s-a construit sanatoriul de boli pulmonare “Codrii”. În acest timp, Biserica de vară a fost transformată în club de distracţii pentru studenţi, iar biserica de iarnă – în depozit, au fost dezgropate mormintele călugărilor înmormîntaţi pe teritoriul mănăstirii, au fost furate lucruri de preţ - în deosebi toate crucile preoţilor. În anul 1992, după o perioadă de 43 de ani în care a fost închisă, Mănăstirea Hâncu îşi reîncepe activitatea. La 10 septembrie 1992 s-a reînfiinţat obştea monahală a Mănăstirii Hâncu. 

Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea HÎRBOVĂŢ.

Mănăstirea Hârbovăţ este situata pe valea raului Ichel, la aproximat 10 kilometri de or. Calarasi. In partea de nord se invecineaza cu satul Harbovat, iar spre est si spre sud poate fi admirata pitoreasca vale a raului Ichel. In manastire vietuieste o obste de calugari. Manastirea Harbovat a fost intemeiata in anul 1730 de catre boierul Constantin Carpuz. Insa dupa parearea unor istorici, manastirea a fost intemeiata in veacul al XVII-lea de catre cativa calugari fugari, veniti din manastirea Bersan - Polonia, iar numele ei ar proveni de la unul din cei dintai calugari - Ioanichie.

Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea HÎRJĂUCA.

 
Mănăstirea Hârjăuca este situata pe malul paraului Harjauca, in judetul Ungheni, la o distanta de aproximativ 60 de kilometri de Chisinau. Lacasul de cult a avut parte de o istorie dramatica din cauza navalirilor repetate ale tatarilor si a autoritatilor comuniste care au impus asa-numitul "ateism stiintific".  Data de intemeiere a manastirii variaza, iar, in privinta ctitorilor, nu se cunoaste cu exactitate cine a fost. 

 Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea HIROVA.

 
Mănăstirea Hirova este situată în satul Niculaeuca, comuna Isacova, judeţul Orhei, la 60 km nord faţă de de Chişinău şi 15 km nord faţă de Orhei. Ea a fost intemeiata ca manastire de calugarite in anul 1805, de către mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit de calugari parasit, despre care nu se stie decat ca a ars in 1803. Aici sosesc calugarite de la schitul Hartop, care construiesc o biserica de lemn in cinstea Marelui Ierarh Nicolae. In anul 1836 in locul bisericii din lemn este construita actuala biserica din piatra. Printre ctitori se numara si monahia Pelaghia, sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi. Aceasta se afla inmormantata in pridvorul bisericii. In anul 1865, Ioan Botezat, om cu dare de mana de pe aceste locuri zideste biserica de iarna, in cinstea Intampinarii Domnului.

_________xxXxx_________

România -  Societatea anonimă Cărămidăria Recaş - 25 acţiuni x 1000 lei1920

Două vignete de pe obligaţiuni URSS

con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: