marți, 29 mai 2012

FILATELIA - HOBBYUL TUTUROR VÂRSTELOR


 Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia. De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. 
Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de faptul că este flexibil faţă de necesităţile colecţionarului. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale deoarece  funcţia de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a unui serviciu poştal. De-a lungul timpului, această funcţie s-a diversificat, dar se bazează pe acelaşi principiu.
Mărcile poştale îndeplinesc trei roluri principale: chitanţă cu o anumită valoare pentru o plată în avans a unui serviciu poştal, mijloc de celebrare şi promovare a patrimoniului naţional şi piesă de colecţie. Dar mai presus de orice, marca poştală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii şi civilizaţiei umane, deoarece, forma şi funcţia sa îi conferă libertate de  mişcare şi posibilitatea de a transmite informaţii în toate colţurile lumii.
Timbrul capătă valoare în ochii privitorului fiind totodată o plăcere pentru ochi, prin frumuseţea desenului, a culorii şi a tehnicii de tipărire dar şi un studiu al istoriei, culturii şi civilizaţiei întregii lumi, deoarece îţi poate dezvălui detalii despre evenimente, persoane şi locuri, dar mai ales drumul parcurs de un plic până la destinaţie.
Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black. 
Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858 a apărut prima emisiune de mărci poştale româneşti intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova şi reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima emisiune de mărci poştale din spaţiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale.
Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact in ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul secolului al XX-lea..
Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă şi monedă unul dintre simbolurile noastre naţionale.

Studiind bancotele lumii am descoperit mareţia şi diversitatea vechiului imperiu colonial britanic. Lumea internetului mi-a oferit şi îţi oferă posibilitatea să admiri cîteva timbre din foste şi actuale state colonii britanice. 
Vizionare şi lectură plăcută ! 
Dacă ai o părere o aştept cu nerăbdare aici:  con_dorul@yahoo.com



  








 








***


DOUĂ EPIGRAME SOCIALE
DIN CREAŢIA 
CEZARINEI ADAMESCU


EDILITARĂ      

La ceruri strigi şi te închini
De indignare,
Când slalom faci printre maşini
…Pe trotuare.


ÎMPĂRŢIRE ECHITABILĂ      

Ţi se dau, de vrei, nu vrei,
Pentru viaţă, lucruri două:
Pâinea o mănâncă ei,
Circul ne rămâne ….nouă



CASA REGALĂ A ROMÂNIEI 
ŞI CARTEA POŞTALĂ
  O documentare privind Cartea poştală, în general, şi Istoria Casei Regale a României, în mod special, găseşti în articolul LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 79 

15 octombrie 1922 
Încoronarea de la Alba Iulia 
Sărbătoarea României reîntregite

Domnitorii României

Familia regală la Serbarea Bobotezei 1899

 Elena Văcărescu

____________xxXxx_____________

Antilele franceze - Acţiune nominativă - Societatea franco-colonială antileză - 1000 franci 1920

 Ornamente decorative marginale de pe bonduri şi certificate americane

con_dorul@yahoo.com





Niciun comentariu: