miercuri, 23 mai 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 78


INSULA PRINŢ EDUARD 
(CANADA)

INSULA SAINT JOHN
(CANADA)

***

DOUĂ EPIGRAME SOCIALE


LEGEA E LEGE
 
de Laurenţiu Ghiţă

Îmi confirmă şi colegii,
Ţară ca a noastră nu-i,
Toţi suntem sub semnul legii,
Fiecare-n …legea lui!


ŢARĂ DE VIS
de Florina Dinescu

Suntem răsfăţaţi de soartă
Şi de harnicii cârmaci:
Munţii noştri aur poartă,
Străzile …aurolaci.

 CÂTEVA MONEDE JUBILIARE
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 13,5 grame, diametrul de 24,5 mm, marginea netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 100 ron bucata.
Pe ea se prezintă stema republicii şi un nufăr alb. 
 
Nufărul alb (Nymphaea alba) este o planta ierboasa perena, cu dimensiuni intre 1-2 m, intalnita mai ales in apele statatoare sau lin curgatoare. Are frunze mari, ovale, cu nervuri dorsale proeminente, petiol foarte lung, pieloase, plutitoare. Frunzele pot atinge dimensiuni de pana la 40 cm in diametru. Radacina este viguroasa si ramificata, puternic ancorata in mal. Florile au diametru de pana la 15 cm, sunt solitare, cu petale dispuse spiralat de culoare alba (14 - 40 bucati), staminele si pistilul fiind galbene. Florile de nufar alb apar la inceputul lunii iunie pana in luna septembrie.
Autorul are bucuria să îţi prezinte aici, şi personal Nufărul alb, cu ocazia unei excursii efectuate în septembrie 2011 în paradisul Deltei Dunării. Această fotografie să se constituie ca şi o invitaţie adresată ţie, de a vizita musai acest colţ de rai. Sigur nu vei regreta. 

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 16,5 grame, diametrul de 30 mm, marginea netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 120 ron bucata.
Pe ea se prezintă stema republicii şi stejarul lui Ştefan cel Mare.
 
Satul Cobâlea din raionul Şoldăneşti (denumirea veche – Cobâlnea) este amintit pentru prima oară în documentele din anul 1456. Fiind situat în zona stepei Sorocii din nord-estul Republicii Moldova, el este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale – o biserică veche de aproximativ 700-800 de ani, cu un specific arhitectural nemaiîntâlnit pe teritoriul Moldovei, şi renumitul stejar al lui Ştefan cel Mare, a cărui vârsta se  estimează la 700 de ani. 
 
Ne mândrim cu un stejar al lui Ştefan cel Mare şi aici, în România, la Borzeşti.

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 16,5 grame, diametrul de 30 mm, marginea netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 120 ron bucata.
Pe ea se prezintă stema republicii, un barbat şi un butoi. 

Această monedă este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9%, are greutatea de 24,9 grame, diametrul de 37 mm, marginea zimţată, s-a emis în tiraj de 1000 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 2500 ron bucata.
Pe ea se prezintă stema republicii şi cetatea Soroca.
 
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, întemeiată de Ştefan cel Mare, în faţa vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortăreţe genoveze, Alciona. Cetatea a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş, care a reconstruit zidurile în piatră.

________xxXxx_________

România - Acţiune - Societate anonimă - Bancă şi casa de economii "COMLOŞANA" - Comloşul Bănăţan - 100 lei 1924 

Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: