marți, 8 mai 2012

Ro-M-oN 14


Aceasta este o Monedă de 4 aşi - Filip al II-lea şi zeul Serapis / zeiţa Artemis - Tomis, din bronz, de formă aproximativ rotundă cu diametrul de 25 mm şi greutatea de 10,1 grame. Pe aversul acesteia se prezintă Filip II spre dreapta, bust cuirasat şi drapat, textul MIOVΛΦIΛIΠΠOCKAICAP şi cerc perlat exterio, iar pe revers Homonoia spre stânga, purtând chiton şi himation, cu pateră în mâna dreaptă întinsă şi cu cornul abundenţei în mâna dreaptă, în câmp cifra 4 (litera grecească Δ, marcând valoarea de 4 assaria), textul MHTPOΠΠONT OVTOMEΩC şi cerc perlat exterior. Textul care însoţeşte bustul împăratului Filip al II-lea este M IOVΛ ΦIΛIΠΠOC KAICAP, reprezintă traducerea în limba greacă a textului latin  MARCUS IULIUS FILIPPUS CAESAR.Textul de pe revers MHTPOΠ (prescurtare de la MHTPOΠOΛEOC) arată că oraşul era metropolă, capitală a Confederaţiei oraşelor pontice; probabil că o bună traducere a textului MHTPOΠ ΠONTOY TOMEΩC ar fi Tomis, metropola Pontului. Marcus Iulius Philippus Severus s-a născut în anul 238. A fost ridicat la rangul de cezar - moştenitor desemnat al tronului - în anul 244. În anul 247 a căpătat rangul de augustus. După ce tatăl său, împăratul Filip Arabul, a fost învins de Traianus Decius, micul Filip a fost asasinat. Homonoia (Concordia la romani) era personificarea ordinei, unanimităţii, armoniei, concordiei şi unităţii. Grecii antici apreciau în mod deosebit absenţa tensiunilor şi unitatea de gândire şi de acţiune a cetăţenilor oraşelor lor. 

 Aceasta este o Monedă de 4,5 aşi - Filip al II-lea şi zeul Serapis / zeiţa Artemis - Tomis, din bronz, de formă aproximativ rotundă cu diametrul de 28 mm şi greutatea de 13,49 grame. Pe aversul acesteia se prezintă Filip II spre dreapta, bust cuirasat şi drapat, Serapis purtând kalathos, bust drapat spre stânga - cele două busturi sunt aşezate faţă în faţă - textul MAP IOVΛIOC [ΦIΛIΠΠOC KAICAP] şi cerc perlat exterior, iar pe revers Artemis mergând spre dreapta, purtând tunică largă dublă şi cizme, cu arcul în mâna stângă întinsă şi cu dreapta scoţând o săgeată din tolbă, cu un ogar sărind spre dreapta la picioare, textul [MHTPO] ΠON T OVTOMEΩC şi cerc perlat exterior.Textul care însoţeşte busturile împăratului Filip al II-lea şi al zeului Serapis este MAP IOVΛIOC [ΦIΛIΠΠOC KAICAP] şi reprezintă traducerea în limba greacă a textului latin MARCUS IULIUS FILIPPUS CAESAR. Marcus Iulius Philippus Severus s-a născut în anul 238. A fost ridicat la rangul de cezar - moştenitor desemnat al tronului - în anul 244. În anul 247 a căpătat rangul de augustus. După ce tatăl său, împăratul Filip Arabul, a fost învins de Traianus Decius, micul Filip a fost asasinat. Serapis sau Sarapis a fost un zeu greco-egiptean, asemănător cu Hades. Cultul său era răspândit în special în partea răsăriteană a Imperiului Roman. Pe monede Serapis poartă adesea kalathos - o pălărie înaltă de forma unui coş pentru cereale, simbolizând prosperitatea. Artemis (Diana la romani) era fiica lui Zeus, fiind soră cu Apolo. Ca zeiţă a vânătorii, este adesea reprezentată cu arc şi săgeţi. Apare în legendele lui Acteon, Adonis şi Orion. Cultul său era răspîndit în întreaga lume grecească, dar templul zeiţei din Efes este cel mai impozant şi mai cunoscut. 

Aceasta este o Monedă de 4,5 aşi - Gordian III şi Tranquillina / Asclepios - Tomis, din bronz, de formă aproximativ rotundă cu diametrul de 28,6 mm şi greutatea de 14,25 grame. Pe aversul acesteia se prezintă Gordian III laureat spre dreapta, bust cuirasat şi drapat, Tranquillina purtând coroană (de tip „stephane”), bust drapat spre stânga - cele două busturi sunt aşezate faţă în faţă - textul  AVTKM·ANTΩNIΓOPΔIANOC TPANKVΛI NA şi cerc perlat exterio, iar pe revers Asclepios în picioare, cu capul spre stânga, îmbrăcat cu himation, cu un toiag pe care este încolăcit un şarpe în mâna dreaptă, în câmp valoarea monetară D< (Δ<, semnele fiind unite), textul MHTP[OΠ]ONTOVTOMEΩC şi  cerc perlat exterior.Valoarea nominală apare sub forma literei Δ şi a semnului <, valoare plasată în câmpul din stânga zeului Asclepios. Litera Δ fiind a patra literă din alfabetul grecesc, are valoarea 4. Jumătatea de assarion era marcată cu <, deci piesa valora 4.5 aşi. Monedele de 4 assaria şi jumătate sunt specifice Tomisului. Dar desenul cu busturi faţă în faţă este specific pieselor provinciale mari de 5 assaria. Textul care însoţeşte busturile împăratului Gordian al III-lea şi al soţiei sale este AVT K M · ANTΩNI ΓOPΔIANOC TPANKVΛINA, reprezintă traducerea în limba greacă a textelor latine IMPERATOR CAESAR MARCUS ANTONIUS GORDIANUS şi TRANQUILLINA. Asclepios (Esculap la romani) era zeul medicinei. Era fiul lui Apolo şi al unei fiice de rege, şi se născuse în Epidaur, în Peloponez, unde de altfel era un mare altar al lui Asclepios. Asclepios a fost crescut de centaurul Chiron, de la care a învăţat arta vindecării. Fiindcă reuşise să învie şi morţii, a fost trăsnit de Zeus. După moarte a fost transformat într-o constelaţie. Medicii grecilor din timpul Războiului Troian, Podaliriu şi Mahaon, erau fiii lui Asclepios. Avea şi o fiică, Higeea, personificare a Sănătăţii, care apare pe unele monede tomitane.

Aceasta este o Monedă de 4,5 aşi - Gordian III şi Tranquillina / Tyche - Tomis, din bronz, de formă aproximativ rotundă cu diametrul de 27 mm şi greutatea de 11,45 grame. Pe aversul acesteia se prezintă zeiţa Tyche în picioare, cu capul spre stânga, purtând kalathos (pălărie), chiton şi himation, ţinând cârma în mâna dreapta (cârma se termină cu un glob în partea de sus) şi cornul abundenţei în mâna sângă, textul MHTPOΠONT OVTOMEΩC şi cerc perlat exterior, iar pe revers Gordian III laureat spre dreapta, bust cuirasat şi drapat, Tranquillina purtând coroană (de tip „stephane”), bust drapat spre stânga - cele două busturi sunt aşezate faţă în faţă - textul [AV]TKMANTΓOPΔIANOC AVΓ CE TPANKVΛ ΛEINA şi cerc perlat exterior. Asul este numit pe greceşte assarion, la plural assaria. Denumirea assarion este folosită pentru valoarea unor monede de bronz bătute de numeroase oraşe greceşti din vestul şi din nordul Mării Negre (Tomis, Callatis, Chersones, Tyras, Olbia dar şi numeroase altele). Aici s-au bătut monede de 1, 2, 3, 4 şi 5 aşi, purtând ca semn al valorii literele Α, Β, Γ, Δ şi Ε. Monedele de 4 assaria şi jumătate sunt specifice Tomisului. Dar desenul cu busturi faţă în faţă este specific pieselor provinciale mari de 5 assaria. Aceste monede erau monede locale. Deşi un denar valora oficial 16 aşi, e posibil ca în bani locali un denar să fi valorat mai mult. Dacă 1 denar roman era egal cu 18 aşi de Tomis, atunci el putea fi schimbat pe patru piese de 4.5 aşi. În acest caz emiterea de piese cu un nominal atât de ciudat ar fi fost justificată de nevoia de monedă măruntă care să uşureze schimbarea banilor. Textul care însoţeşte busturile împăratului Gordian al III-lea şi al soţiei sale este AVT K M ANT ΓOPΔIANOC AVΓ · CE TPANKVΛΛEINA, reprezintă traducerea în limba greacă a textelor latine IMPERATOR CAESAR MARCUS ANTONIUS GORDIANUS AUGUSTUS şi TRANQUILLINA AUGUSTA. Cuvâtul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuşi), IMP fiind înlocuit de AVT. CAESAR a fost redat prin KAISAR. Trebuie observat că termenul latinesc augusta a fost tradus sevaste, ca pe multe alte monede provinciale. Informaţii suplimentare despre zeii, zeiţele, împăraţii, împărăteseleşi oraşul Tomis găseşti în alte articole ale prezentului capitol de blog - Ro-M-oN. 
 
***

TREI EPIGRAME DIN CREAŢIA BUZOIANULUI NICUŞOR ALECU - MURGEŞTI 

FLORILE RĂULUI

Am strâns cu grijă floare lângă floare
Punându-le în suflet la păstrare,
Şi-acum când am cincizeci de ghiocei
Femeile nu dau un ban pe ei.

VIZIUNE S.F.

Oamenii vor fi de-a pururi controlaţi de microcipuri
Supradezvoltându-şi viaţa într-un infinit de chipuri.
Vor stăpâni foamea, plânsul, dar şi somnul hibernal.
Numai dragostea, sărmana, se va face... manual!

LUMINI ŞI UMBRE

Şi Infernul şi Divinul
Stau pe bietul om, săracu'!
De la Dumnezeu e vinul,
Băutura-i de la dracu'.

CÂTEVA JETOANE INTEESANTE
 
 
Cazinoul Sinaia - metale diferite

 
Cercul militar Bucureşti - valori şi metale diferite
___________xxXxx__________
 
România - Sibiu (Hermannstadt) - Corporaţia germană Verlags din Transilvania - 10 acţiuni = 1500 lei 1935 

 Câteva vignete de pe bonduri englezeşti

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: