duminică, 20 mai 2012

KLOSTER ZINNA - GERMANIA




***

DOUĂ EPIGRAME 
CU ŞI DESPRE FEMEI

RECUNOŞTINŢĂ    
 de Vasile Larco

I-aş dedica femeii versul,
Aş umple cupele cu vin,
I-aş dărui şi Universul,
Dar teamă mi-e… că-i prea puţin!


FEMEIA
  de Nicolae Bunduri

E un produs dumnezeiesc,
La înmulţire  consacrat,
Puterea tatălui ceresc,
Dar derivată din …..bărbat.


CÂTEVA MONEDE JUBILIARE
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Toate aceste monede sunt confecţionate din argint cu puritatea de 92,5%, greutatea de 16,5 grame fiecare, diametrul de 30 mm, marginea netedă, s-au emis în tiraj de 1000 de exemplare fiecare, la preţul oficial de vânzare de 150 ron bucata. Ele au fost turnate de către monetăria Cehiei.
Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea DOBRUŞA.

 
Mănăstirea Dobruşa, mănăstire de calugari, se afla la o distanta de 20 km de orasul Soldanesti. Este asezata intre coline acoperite de paduri si inconjurata de livezi. Cel mai probabil manastirea a fost intemeiata in anul 1772, de catre monahul Ioasaf venit de la manastirea Probota, Suceava. Acesta, a ridicat aici o biserica de lemn, impreuna cu un monahul, Eufimie din manastirea Curchi. Dar, fiind rechemat in Moldova, bisericuta n-a fost sfarsita decat in 1785 de catre Eufimie, impreuna cu alti monahi din Curchi. La 1847 s-a zidit biserica de iarna Schimbarea la Fata. Pana in 1863, slujbele se oficiau in romana, dar dupa aceea s-a impus sa se oficieze in slavona. Biblioteca manastirii cuprindea multe carti romanesti tiparite in principatele romane in sec.XVII si XVIII. Dupa 1918 o parte din averea manastirii a fost secularizata, totusi Dobrusa a ramas una din cele mai bogate manastiri.

Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea CUŞILĂUCA.

 
Mănăstirea Cuşilăuca (Cuşelăuca) este situată în raionul Şoldăneşti, lângă Rîul Negru. A fost ctitorită în anul 1786 de Maria Tocanos din satul Cotiujeni, răzeşiţă călugărită aici cu numele de Mitrodora. Biserica cu hramul - Adormirea Maicii Domnului - a fost ctitorită în 1841 de arhimandritul Nicandru, confesor la Casa arhierească din Chişinău, şi de sora acestuia, schimonahia Irina. Biserica a fost construită în stil neoclasic rusesc şi este cea reprezentată pe monedă. O altă biserică a mănăstirii are hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Mănăstirea a fost închisă din 1961 pînă după prăbuşirea URSS.


Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea CURCHI.

 
Mănăstirea Curchi este situată în satul Curchi, comuna Vatici, raionul Orhei, avînd hramul Naşterea Maicii Domnului.Conform legendei, a fost înfiinţată în anul 1765 de Iordachie Curcă (sau Iordanie Curchi), ca mănăstire de călugări. O altă legendă spune că mănăstirea a fost zidită de domnitorul Ştefan cel Mare, că a fost pustiită, şi apoi reîntemeiată. Biserica de iarnă este în stil neobizantin şi are hramul Sfâtul Dimitrie. A fost reparată şi redeschisă în 2005. Biserica de vară, ctitorită în 1810 de căpitanul Teodor Sabău, are hramul Naşterea Maicii Domnului, fiind făcută în stil clasic, cu elemente ale barocului rusesc.Închisă şi transformată de sovietici în 1958 în spital de psihiatrie, viaţa monahală este reluată la Curchi în 1994.

Pe această monedă se prezintă stema republicii şi mănăstirea FRUMOASA.

 
Mănăstirea Frumoasa, mănăstire de maici, cu hramul Sfintei Treimi, se află în satul Frumoasa de pe valea Ichelului, din raionul Călăraşi. A fost ctitorită în 1804 de Efrem Iurcu, răzeş din satul Onişcani, pe numele său de călugăr Eftimie. Pe atunci mănăstirea era numită Frumuşica. Biserica a fost construită din lemn în 1808 - 1810 de meşterul Ignat din Bravicea. În 1851 a fost refăcută din piatră. Are hramul Adormirii Maicii Domnului. Între 2003 şi 2008 biserica de vară a fost complet restaurată. În 1937 mănăstirea Frumoasa a fost transformată în mănăstire de călugăriţe. În 1946 măicuţele au plecat la mănăstirea Hirova, deoarece Frumoasa a fost închisă (pînă în 1994). Mănăstirea mai avea o biserică, cu hramul Sfintei Treimi (terminată la 1861, prima reactivată după 1989). În timpul comunismului biserica mare a fost modificată prin demolarea clopotniţei şi a cupolei. La mănăstire au funcţionat diverse instituţii: orfelinat, şcoală pentru copii surdo-muţi, penitenciar de minore. În 1994 aici s-a reînfiinţat mănăstirea, avînd ca vieţuitori călugări, transformată în 2005 în mănăstire de călugăriţe. Mănăstirea Frumoasa are site propriul pe internet. 

_________xxXxx__________

România - Titlu duplicat de acţiuni cu cupoane 
Cartea Românească S.A. - 10 x 500 lei 1944

Trei vignete de pe obligaţiuni din URSS

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: