miercuri, 23 mai 2012

HEM - FRANŢA




***

DOUĂ EPIGRAME SOCIALE 
 
DIN CREAŢIA FLORINEI DINESCU

RECORDURI   

Un nou record s-a stabilit
Şi face cinste ţării:
La noi cu mult s-a depăşit
Şi limita răbdării.


ROMÂNI FERICIŢI !?   

Românii de invidiat,
Cu traiul bun şi-asigurat,
Sunt doar acei din puşcărie
Şi cei ce-ar trebui să fie.

CÂTEVA MONEDE JUBILIARE
DIN REPUBLICA MOLDOVA

 
Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de16,5 grame, diametrul de 30 mm, marginea netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 150 ron.
Pe ea se prezintă stema republicii şi chipul poetului Alexandru Donici. 
 
Alexandru Donici (Alecu Donici) (născut 19 ianuarie 1806 la Bezin, astăzi Donici, Orhei şi decedat la 21 ianurie 1865 la Iaşi) a fost un poet fabulist basarabean.

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 31,103 grame, diametrul de 37 mm, marginea netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 200 ron.
Pe ea se prezintă stema si harta Republicii Moldova.
 
Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei, între România (vest) şi Ucraina(est). Graniţa cu România urmează aproape în întregime râul Prut şi pe o distanţă de 340 metri Dunărea, la extremitatea sa sudică (Giurgiuleşti)

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de13,5 grame, diametrul de 24,5 mm, marginea netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 100 ron.
Pe ea se prezintă stema republicii şi un popândău comun.. 
 
Popândăul comun (Citellus citellus) traieste in stepele din Europa Centrala si de Est si in Asia Centrala. La noi in tara, este intalnit in regiunea de campie si deal (mai putin in Transilvania). Este cunoscut sub mai multe denumiri (populare), in functie de regiuni: suita (in Oltenia), chiuta (Baragan), parusel (Targu-Mures), ciocanita (in zona Banatului), poponete (in Prahova), popandau (Muntenia), hornosar (zona Radauti), tistar (in Moldova). Face parte din familia veveritelor Sciuridae. Sunt rozatoare extrem de vioaie, miscarea lor este intrerupta des de un moment de repaus – inaltate pe membrele dinapoi, intr-o atitudine specifica lor (de observare), drept si nemiscat (ca un popandau). Are corpul lung de 19-22 cm, coada de 5,5-7,5 cm, greutatea intre 230-340 g. Botul scurt, cu vibrize lungi, urechile scurte (urechea interna ii permite sa capteze ultrasunete), si buza superioara crestata adanc. Membrele posterioare au 5 degete cu unghii lungi (ajuta la sapat) si membrele anterioare doar cu cate 4 degete (prevazute cu unghii). Ochii sunt mari, distantati intre ei, permitandu-i sa vada intinderile din jur, fara a scoate capul din galerie.

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de16,5 grame, diametrul de 30 mm, marginea netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de vânzare de 150 ron.
Pe ea se prezintă stema republicii şi chipul mitropolitului Varlaam. 
 
Varlaam pe numele de mirean Vasile Moţoc (născut 1580 sau 1585 la Boloteşti, Putna şi decedat în data de 18 august 1657 la mănăstirea Secu) a fost mitropolit al Moldovei între anii 1632 - 1653, pe timpul domniei lui Vasile Lupu. Este recunoscut ca însemnat scriitor şi om de cultură.

_________xxXxx_________

România - Acţiune - 2500 lei 1937 
 Banca Agricolă Unită S.A. 
 Hălchiu (Helsdorf) - judeţul Braşov

Două vignete de pe bancnotele statelor americane 
de dinainte de proclamarea independenţei SUA

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe bonduri americane

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: