joi, 17 mai 2012

CIAD


10000 franci 1971
 
 CIAD
 Este un stat democratie parlamentara, condus de un presedinte, situat in centrul Africii care si-a castigat independenta la data 11 august 1960 fata de Franta. Suprafata statului este de 1 284 000 km.p., populatia numara 10,15 milioane de locuitori iar, capitala functioneaza in orasul N’Djamena.
Deviza nationala unanim acceptata este: 
Unitate, muncă, progres

Stema oficială a statului:

 

 Steagul oficial al statului:

Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat preşedintele Francois Tombalbaye care a trăit in perioada anilor 1918 -1975 si a condus statul Ciad in perioada anilor 1960 -1975, fiind primul presedinte ales democratic.



***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN CREAŢIA 
BUZOIENCEI 
ICA UNGUREANU
 

GUVERNANŢILOR

În conjuctura actuală,
Ar fi mai bine pentru voi,
Să fiţi în pensie de boală;
Că mare boală-aveţi pe noi.

SURDITATE

Spun unii cum că banii sună bine,
Eu, unul sunt îngrijorat şi trist,
Că sunetul n-ajunge pân' la mine...
Deci musai .....să consult un orelist.


CÂTEVA 
MONEDE JUBILIARE 
DIN TRANSNSITRIA

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5% suflată cu 0,1255 grame aur, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, s-a emis în tiraj de 100 de exemplare, la preţul oficial de 400 ron bucata.

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 14,14 grame, diametrul de 32 mm, margine netedă, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de 200 ron bucata. 
 
Pe monedele de mai sus se prezintă stema transnistreană şi semnele zodiacale, iar în mijloc cel al vărsatorului. Aici admiri câteva simboluri ale semnului zodiacal - vărsător.   


Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 33,85 grame, diametrul de 39 mm, margine zimţată, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de 400 ron bucata.  
Pe ea se prezintă stema transnistreană, imaginea cerbului gigant şi inscripţiile ЗАПОВЕДНИК КОЛКОТОВА БАЛКА (rezervaţia paleontologică de la Colcot), БОЛЬШЕРОГИЙ ОЛЕНЬ (cerb gigant). Cerbul uriaş, pe numele său ştiinţific Megaloceros giganteus, a trăit în Europa şi în Asia în perioada pleistocenului mijlociu şi târziu. Specia a dispărut acum aproximativ 12.000 de ani. Cerbul uriaş putea atinge 2,1 metri înălţime la greabăn. Coarnele masculului erau cu adevărat gigantice, avînd 3-3,5 metri anvergură.
Vâlceaua Colcot este o carieră de nisip şi pietriş aflată lângă Nistru, în marginea oraşului Tiraspol. Aici s-au găsit fosile de urşi, mamuţi, elefanţi, bizoni, cerbi, rinoceri, cămile, lei şi antilope. Admiri aici o imagine cu cerbul gigant.

Această monedă este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5%, are greutatea de 33,85 grame, diametrul de 39 mm, margine zimţată, s-a emis în tiraj de 500 de exemplare, la preţul oficial de 400 ron bucata.  
Pe ea se prezintă stema transnistreană, imaginea mamutului de stepă şi inscripţiile ЗАПОВЕДНИК КОЛКОТОВА БАЛКА (rezervaţia paleontologică de la Colcot), ТРОГОНТЕРИЕВЫЙ СЛОН (mamut de stepă).  Mamutul de stepă, pe numele său ştiinţific Mammuthus trogontherii, a trăit în Europa şi în Asia în perioada pleistocenului mijlociu, acum aproximativ o jumătate de milion de ani. Vâlceaua Colcot este o carieră de nisip şi pietriş aflată lângă Nistru, în marginea oraşului Tiraspol. Aici s-au găsit fosile de urşi, mamuţi, elefanţi, bizoni, cerbi, rinoceri, cămile, lei şi antilope. Imaginea de pe reversul monedei este reproducerea unui desen alb-negru, operă a paleontologului rus Alexei Petrovici Bâstrov (1899-1959), care  se găseşte la Institutul Paleontologic din Moscova. Admiri aici o imagine cu mamutul de stepă.

 ____________xxXxx___________

 România - Fabrica de bere din Azuga - Acţiune nominativă - 1000 lei 1923 

 O vignetă de pe un bilet de loterie din URSS

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: