joi, 8 iunie 2017

OBERAMMERGAU - GERMANIA


Mai jos admiri și alte fotografii reprezentând monumente de
 cultură și arhitectură din localitatea germană OBERAMMERGAU, 
landul BAVARIA, regiunea BAYERNUL SUPERIOR, 
districtul GARMISCH - PARTENKIRCHEN, o trimitere
poștală, două insigne, două medalii și o monedă locale.
Biserica Ettal
Hotel
Arhitectură locală
Trimitere poștală
Set 2 insigne locale
Set 2 medalii locale
Monedă locală

***

O PASTILĂ DE UMOR
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
UN DIALOG EPIGRAMATIC

__________xxx__________

O INSIGNĂ ȘI
CÂTEVA MEDALII
RELIGIOASE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, asociație, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Insigna - A.G.R.U. - Pentru neam și lege
(Asociaţia Generală a Românilor Uniţi)
Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici, este o asociaţie ce funcţionează în cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. La 23 noiembrie 1929, se deschidea la Blaj congresul de constituire al Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi (AGRU), patronatul de Mitropolitul Vasile Suciu. Între această dată şi reînfiinţarea din 1990 s-a intercalat un lung şi trist hiat (1948-1989). Primul preşedinte al asociației a fost ales Valeriu Pop, un tânăr avocat din Bistriţa, preşedintele comitetului de iniţiativă, iar secretar general Augustin Popa, profesor la Academia teologică din Blaj (nu era preot). Alți membri marcanţi au fost: prof. Iuliu Haţieganu, Nicolae Drăgan, Romul Boilă, Alexandru Borza. Când preşedintele Valer Pop s-a angajat în viaţa politică militantă, conform angajamentului iniţial, şi-a prezentat demisia (prof. dr. Iuliu Haţieganu specificase că în AGRU singura politică este cea a Crucii). În anii comunismului nu se poate vorbi de o activitate AGRU colectivă; singuratecii membri îşi trăiau credinţa şi, cu toată discreţia, o comunicau altora. Iar participarea la servicii religioase din bisericile catolice de rit latin era nu numai o profesiune de credinţă, ci şi o deschisă acţiune de protest. Mulţi au suferit pentru protejarea preoţilor ascunşi.
A.G.R.U. - Asociaţiunea Generală a Românilor Uniţi
După anul 1989, spontan, în diferite centre, s-au născut organizaţii de laici; unii le-au numit de-a dreptul AGRU, cu gândul la cele dinainte de 1948. Aşa şi la Cluj, unde vechiul AGRU îşi avusese sediul central. Membrii comitetului de iniţiativă au înţeles că, înainte de a modifica vechiul statut, conform necesităţilor anului 1990, trebuie să se facă doar uşoare retuşări şi după o perioadă de activitate şi verificări, să se aducă la zi. Ceea ce este însă foarte schimbat, este omul: cu toţii am fost marcaţi de cele pătimite. Teroarea trăită ne-a făcut inerţi, închişi în noi, fără simţul acut al răspunderii; toate bazate pe lipsa educaţiei religioase, slăbirea familiei, egocentrism. Asociația și-a stabilit ca obiective prioritare educația copiilor și tinerilor și formarea de cadre conștient creștine, capabile să formeze generaţiile care se ridică. În afara graniţelor s-a legătura cu fraţii din diaspora; apelul din 1996 a găsit mai mare ecou decât cele precedente şi chiar ajutor financiar pentru proiectele AGRU.
Asociația creștină ortodoxă "Patriarhul Miron"
Asociatia crestina ortodoxa "Patriarhul Miron" s-a înființat la București în anul 1926, prin stradania arhimandritului Teofil Ionescu (născut la data de 14 octombrie 1894 și decedat în anul 1975) și ea urmărea întărirea sentimentului religios în rândul credincioșilor și instruirea tineretului în spirit creștin. Asociația a funcționat în Muntenia având un program care se adresa tuturor categoriilor sociale, însă  succesul cel mai mare l-a avut la nivel popular. Asociația era predominant laică. Adunările aveau loc duminică după masa, pe strada Sfinții Apostoli din București, într-o clădire proprie, cu sală de conferințe, spații de cazare pentru tinerii săraci, o cantină cu program zilnic pentru sărmani și curte. Broșurile care au apărut și revista asociației „Cuvânt bun”  au fost tipărite de către Institutul Biblic și de Misiune al B.O.R. Succesul acestei asociații s-a datorat și faptului că programul de catehizare era dublat de cel filantropic. Mulți oameni și-au schimbat viața, iar destui evrei și chiar arabi s-au botezat.Corul asociatiei era condus de Nicolae Lungu și ulterior a fost  preluat de către Constantin Sârbu. Sufletul asociatiei a fost presedintele ei, arhimandritul Teofil Ionescu, care a putut obține sprijinul patriarhului Miron, al vicarilor patriarhali, al Arhiepiscopiei Bucureștiului și al unor laici evlavioși, avocați, medici, juriști și scriitori. După plecarea sa în străinătate, către sfârșitul celui de-al II-lea război mondial, conducerea a fost preluată de laici, care au asigurat continuitatea la nivel inferior, dar au reușit să-și mențină existența până la sfârșitul anului 1947, când s-a instaurat Republica Populară Română  și au fost desființate toate asociațiile misionare.
Asociația creștină ortodoxă "Patriarhul Miron"
Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (născut 20 iulie 1868 la Topliţa şi decedat 6 martie 1939 la Cannes, Franţa) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939). În perioada 1 februarie 1938 - 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Sfinții Metodiu și Chiril
Sfinții Metodiu și Chiril, frați buni, au creat alfabetul chirilic și au răspândit creștinismul începand din anul 863 în Moravia și Panonia. Împreună au tradus Biblia și textele liturgice în limba slavonă, scrise în alfabetul care mai târziu a fost  numit  chirilic. Sfântul Metodiu a fost un călugăr misionar care s-a născut la Salonic în anul 845 și a decedat la 6 aprilie 885 în Moravia, iar sfântul Chiril a fost tot călugăr misionar, născut tot la Salonic dar în anul 826 și a decedat la data de 14 februarie 859 la Roma. Pentru a onora personalitățile lui Chiril și Metodiu, asteroidul descoperit pe data de 9 august 1978 de către astronomii sovietici L.I. Cernîh și N.C. Cernîh la Observatorul Astronomic Naucinîi din Crimeea a fost denumit 2609 Kiril-MetodiMedalionul este confecționat din alamă și are dimensiunile de 32 x 45 milimetri. Pe avers este aplicată inscripția în limba slavonă ” Preaslavitii cuvintelor Sf. Metodiu și Sf Chiril, iar pe revers apare, în aceiași limbă, inscripția Înaintasi preslăviți. Ei ne-au dat nouă cuvântul Domnului și au binecuvântat limba în care ne-am născut.
____________ooOoo____________

CÂTEVA
PROVERBE CHINEZEȘTI
  1. Cine-și vinde evantaiul își face vânt cu mâna.
  2. Cine nu știe pe unde a intrat, nu va ști pe unde să iasă.
  3. Pentru a ști drumul care urmează, întreabă-i pe cei care vin înapoi!
Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independeței SUA

Câteva ornamente decorative periferice 
de pe acțiuni italienești

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.06.2017

Niciun comentariu: