duminică, 25 iunie 2017

MINUNI ALE ARHITECTURII MONDIALE - 4


Crama Ysios din Alava, Spania este locul unde se produce și păstrează vinurile produse din strugurii podgoriilor din împrejurimi. 
Aceste podgorii se întind la poalele Muntelui Cantabria, regiunea Rioja Alavesa, pe raza principalelor localități Laguardia și Elvillar. Inspirat de peisaj și probabil gândindu-se și la destinația clădirii, arhitectul Santiago Calatrava a realizat planurile de construcție ale neconvenționalei construcții. Azi construcția înseamnă un reper arhitectural spaniol, fiind concepută ca un element complet integrat în peisajul înconjurător și, în același timp, ca o sculptură autonomă specifică locului. Încă din stadiul de proiectare s-a dorit o clădire-icoană pentru renumele vinului La Roja Alavesa”, care să conțină spații necesare și suficiente pentru producerea, depozitarea și vânzarea vinului. Arhitectul a adoptat strategia de acordare a unui tratament volumetric acoperișului și a acoperișului, pereții constituindu-se în limite fizice ale peisajului exterior și a vinăriei din interior - astfel încât continuitatea între cele două spații să se realizeze prin "mișcarea statică" a incintelor. Pereții portanți sunt amplasați la o distanță de 26 de metri și au o formă sinusoidală atât în ​​plan cât și în înălțime. Fațada de sud a cramei este îmbrăcată cu șipci de cedru așezate orizontal care, reflectate în piscine, seamănă cu un șir de butoaie de vin. Piscinele sunt acoperite cu ceramică spartă albă. Panoul de acoperiș este din aluminiu, creând un contrast substanțial cu lemnul cald al fațadei. Efectul luminii solare accentuează volumul acoperișului creând un efect cinetic în contrast cu fundalul calm al vieții. Fațada spre nord constă în panouri cu puține deschideri, și acestea înguste. Fațadele de est și de vest sunt acoperite cu plăci de aluminiu fret. Acoperișul, compus dintr-o serie de grinzi din lemn stratificat, susținut pe cornișe sinusoidale eșalonate ale pereților laterali, este tratat ca o continuare a fațadelor. Rezultatul este o undă de suprafață dominată, care combină suprafețele concave și convexe în timp ce evoluează de-a lungul axei longitudinale. În centrul clădirii, acoperișul se ridică într-un volum continuu deasupra camerei vizitatorilor, el fiind conceput ca o terasă cu vedere spre podgorie
Muzeul Rock and Roll Hall of Fame este situat în orașul Cleveland, statul Ohio, Statele Unite ale Americii. 
El este dedicat industriei muzicii și istoriei unor artiști, producători sau formații foarte cunoscute sau care au avut o influență deosebită asupra industriei muzicii, în special din domeniul rock and roll. O serie de artiști sunt introduși în panoplia muzeului, prin intermediu unei ceremonii anuale desfășurată la New York. Grupurile și personalitățile nominalizate trebuie să aibă o influență și o importanță deosebită în istoria rock and roll, ele fiind împărțite în patru categorii: Artiști, Non-Artiști, Influențe timpurii și Oameni din culise. Categoria Artiști include cântăreți și instrumentiști. Un comitet de nominalizare compus din istorici ai muzicii selectează numele pentru categoria Artiști, care sunt mai apoi votate de aproximativ 1000 de experți, incluzând academicieni, jurnaliști, producători, și alte persoane care au experiență în industria muzicală. Artiști care strâng cele mai multe voturi sunt selectați pentru a fi introduși; anual făcându-se între cinci și șapte nominalizări. Un singur nume din muzica rock-and-roll a fost introdus de 2 ori – Michael Jackson. Categoria Non-Artiști include compozitori, producători, DJ-ei, directori din industria muzicală, jurnaliști de muzică și alte profesii. Un comitet separat de selecție face nominalizările pentru categoriile Non-Artiști și Influențe timpurii. Influențe timpurii include artiști din domenii mai vechi, în deosebi country, folk și blues a căror muzică a inspirat și a influențat artiștii rock and roll. Categoria Oameni din culise include veterani ai sesiunilor muzicale, ei fiind nominalizați de către un comitet compus în special din producători. Acest muzeu se constituie într-o organizație non-profit care s-a fondat pentru educarea vizitatorilor, fanilor și elevilor din întreaga lume despre istoria și semnificația continuă a muzicii rock and roll. Prin arhitectura sa, semnată de I.M.Pei din Cleveland, se duce mai departe misiunea muzeului prin păstrarea, colecționarea, expunerea și interpretarea acestei forme de artă, dar și prin librăria, arhiva internă și programele educaționale. Pentru mai multe informații se poatea accesa siteul rockhall.com. În fapt The Rock and Roll Hall of Fame” este o asociație fondată de legendarul producător de muzică Ahmet Ertegun și un grup de producători din industrie pentru a onora artiștii care au definit muzica rock and roll și care au continuat și continuă să inspire o generație.  
Muzeul culturii pop (MoPOP) este situat în orașul american Seatle, fiind un muzeu nonprofit dedicat promovării culturii populare contemporane. 
El a fost fondat în anul 2000 de către co-fondatorul Microsoft – Paul Allen. Muzeul a lansat numeroase programe publice dedicate tuturor categoriilor de vârstă, expoziții de toate genurile și adunări anuale ale academicienilor, criticilor și muzicienilor din toate domeniile. Anual în cadru muzeului are loc Festivalul de film de Știință și Fantezie. În cadrul muzeului vizitatorii pot folosi instrumente muzicale și interpreta muzica rock and roll în fața unei audiențe virtuale. Aici se desfășoară activități de formarea a studenților în domeniul artistic, tabere de creativitate pentru copii, concursuri științifice și fanteziste, anual, pentru elevii din clasele a III-a - a XII-a. Clădirea, cu suprafața desfășurată de de 140000 metri pătrați, a fost proiectată de către renumitul arhitect Frank O. Gehry. Antreprenorul general a construcției a fost compania Hoffman din Portland, Oregon, iar inginerii de structură sunt de la Asociația Magnusson Klemencic din Seatle. Clădirea este construită din peste 21000 de plăcuțe de aluminiu și oțel inoxidabil și 280 planșee de otel, ceea ce cumulat înseamnă în jur de  400 de tone de oțel structural. Edificiul găzduiește mai multe galerii și Biserica Sky (omagiu lui Jimi Hendrix), care dispune de un ecran cu LED-uri negre, unul dintre cele mai mari ecrane LED de interior din lume. Biserica este de fapt o sală de concert unde pot încăpea lejer 800 de invitați, are o înălțime interioară de 70 picioare și instalați de sunet și lumină excepționale. Exteriorul clădirii, care prezintă o combinație de texturi și culori, auriu, argintiu, roșu închis, albastru și purpuriu a fost declarată "o reprezentare aptă a experienței rock americane". Clădirea adesea comparată cu o chitară distrusă a fost primită de locuitori cu aprecieri dar uneori luată și în derizoriu. Finisajele individuale exterioare răspund la diferite condiții de lumină și par să se schimbe atunci când sunt văzute din diferite unghiuri, amintindu-le publicului că muzica și cultura sunt în continuă evoluție.
***

O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O PASTILĂ DE UMOR

____________xxx___________

CÂTEVA MEDALII
ȘI INSIGNE DIN JUDEȚUL IAȘI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".


INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Ținta mea este stâlpul de hotar din Carpați 
Carol principele moștenitor - elev al Școlii militare - Iași
Societatea ocrotită de regii Carol I și Ferdinand I
a sărbătorit jubileul de 75 de ani 
în domnia regelui Carol II
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern -Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.
În anul 1857, înainte ca marele domnitor Alexandru Ioan Cuza să înfăptuiască cele mai importante reforme pentru modernizarea fundamentala a Moldovei și Țării Românești, în Dealul Copoului se inaugura prima instituție de învățământ militar din cele două provincii. Practic, primii ofițeri și militari profesioniști s-au format aici. În această clădire s-au petrecut momente de o valoare remarcabila pentru societatea autohtonă. Personaje ale elitei militare s-au format în interiorul acestei clădiri considerate pe drept cuvânt o "bijuterie" a arhitecturii românești din secolul al XIX-lea. Faima acestei institutii a marcat generații intregi de români. 
În această clădire a funcționat Liceul Militar «General de Divizie G. V. Macarovici» Iași, prima instituție de învățământ militar din  Țările Române care prin eminenții săi comandanți și profesori a crescut și educat caractere integre de patrioți, de eroi și martiri care și-au dat viața pentru independența României Mari, precum și mari personalități spirituale militare și științifice. Prima instituție de învățământ militar românesc a fost fondată în vremea domnitorului Mihail Sturdza, în casele vornicului Ștefăniță Sturdza pentru a le oferi tinerilor o carieră în armată. Totuși, conform datelor documentare, o altă ipoteză îl desemnează drept proprietar pe Costache Sturdza. Inițial a purtat titulatura de Școala de Cadeți, pentru ca în anul 1857, în urma unor reevaluări interne, să primească denumirea de Școala Militară. Între anii 1862-1866, prestigioasa instituție didactică a fost mutată la București. În deceniile următoare îi vor fi atribuite, succesiv, titulaturile de Școala Fiilor de Militari, în 1872, o altă versiune specificând în anul 1875 și mai apoi de Liceul Militar - 1909. 
În prezent, în această clădire funcționează Spitalul Militar din Iași. Printre absolvenții de marcă ai liceului pot fi amintiți: Henri Coandă, Jean Bart sau poetul Emil Gârleanu. Inclusiv regele Carol I a avut o mare implicare în dezvoltarea acestei importante unități de învățământ militar din Moldova. Prin contribuția sa, școala a crescut în prestigiu și a căpătat un statut deosebit. Școala Fiilor de Militari din Iași a fost o instituție de învățământ militar, de nivel liceal. Acest organism educațional de o simbolistică militară extrem de importantă a fost prima de acest tip din Armata României. Ea a fost înființată (cu această titulatură) prin Înaltului Decret Regal nr. 1283 din 19 iulie 1872, și avea obiectivul «de a da creștere și educație completă fiilor de militari de orice grad, al căror serviciu îndelungat și nepătat le constituie un drept la recunoștința țării». 
În 28 martie 1908 s-a transformat în Liceul Militar Iasi. Din păcate, în anul 1948, din ordin al autorităților comuniste instalate în țară, a fost desființat odată cu celelalte licee militare existente la acea vreme. Peste toate, important de arătat că întregul ansamblu al clădirilor care au aparținut Școlii Fiilor de Militari, construcții în care funcționează acum Spitalul Clinic Militar de Urgenta "Dr. I. Czihac" din Iași a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, chiar și foarte târziu - anul 2004. 
E un imobil de o importanță istorica și de o valoare arhitecturală aparte pentru oraș, el fiind situat în Copou și păstrându-se într-o stare foarte bună. 
Combinatul de utilaj greu - Fortus Iași
Institutul politehnic - Iași
FORTUS Iași (fostă Combinatul de Utilaj Greu Iași) este o  companie producătoare de utilaj greu din România. Combinatul are următorii acționari: AVAS - 60,03%, METALEXPORT - 26,23%, SIF II Moldova - 13,57% și micii actionari - 0,17%. Oferta de produse a combinatului este variată, putând produce de la axuri pentru mori de ciment până la chile de navă. Până în 1989 în fabrică se produceau și blindaje pentru tancuri. Sus am postat logo-ul şi sediul central al combinatului Fortus din Iaşi. Platforma industrială FORTUS, structurată în doua mari capacități productive - fabrica metalurgica si cea constructoare de masini, ocupa o suprafata de 150 ha, detine dotari complexe pentru asigurarea fluidelor energetice, capacitatii pentru intretinere si reparatii, ateliere pentru scule si dispozitive speciale. Mai jos ai câteva repere în devenirea acestei unități economice; 1976 -  inceperea lucrarilor de investitii, 1977 -  intrarea in functiune a sectiei mecano-sudura, 1978 -  elaborarea primei sarje de fonta, 1981 - elaborarea primei sarje de otel, 1982 - inregistrarea marcii FORTUS la OSIM, 1991 - inregistrarea in Registrul Comertului, 2002 - implementarea sistemului de asigurare a calitatii și 2003 - inceperea procesului de privatizare. Calitatea produselor Fortus este verificata in laboratoare de analiza chimica, incercari mecanice si control nedestructiv. Performantele ansamblelor sunt incercate pe standuri de echilibrare dinamica, presiune hidrostatica si de anduranta. Oferta de produse a combinatului este variată, putând produce de la axuri pentru mori de ciment până la chile de navă. Până în 1989 în fabrică se produceau și blindaje pentru tancuri. Sus am postat logo-ul şi sediul central al combinatului Fortus din Iaşi. 
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este o instituție de învățământ superior din România. În anul 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație. Universitatea tehnică ieșeană este moștenitoarea spirituală a tradițiilor învățământului tehnic superior românesc, ale cărui origini se leagă de prima școală de inginerie de pe teritoriul actual al României, Școala de ingineri hotarnici și civili, creată în Moldova,  la începutul secolului al XIX-lea, de către marele cărturar Gheorghe Asachi. În continuare, școala se dezvoltă în cadrul  Academiei Mihăilene (1835) și, ulterior, în cadrul Universității din Iași, înființată în anul 1860. Pe 7 noiembrie 1912, în urma aprobării noului regulament al Facultății de Științe, se înființează învățământul superior electrotehnic, chimic aplicat și agronomic, eveniment care poate fi considerat actul de naștere a ceea ce va fi, ulterior, Școala Politehnică. În luna martie a anului 1937, învățământul superior tehnic este scos de sub egida Universității din Iași, prin înființarea Școlii Politehnice Iași. Instituția nou creată a luat de la bun început numele lui Gheorghe Asachi, întemeietorul învățământului superior tehnic românesc, iar primul său rector a fost profesorul universitar Cristea Otin. În anul 1948, Școlii Politehnică "Gheorghe Asachi" devine  Institutul Politehnic "Gh. Asachi". La 17 Mai 1993, în cadrul reformei învățământului superior din România, Institutul Politehnic iși schimbă numele în Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi". Sus am postat două logo-uri și o poză cu sediul central al Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași.  
Insigna - Tot înainte 
Întreprinderea Tehnoton  13.X.1986
Organizația Pionierilor a fost o organizație comunistă a copiilor români de vârstă școlară (8-14 ani). Era precedată de apartenența la organizația Şoimilor Patriei și succedată de apartenența la Uniunea Tineretului Comunist. La sfârșitul celui de al doilea război mondial ia naștere organizația „Pionierii României”, pentru care a fost creată în 1945 revista „Înainte”. Doi ani mai târziu, în 1947, pionierii au fost încadrați în UAER - Uniunea asociațiilor de elevi din România. Pe 30 aprilie 1949, într-o ședință festivă la care a participat toată conducerea de partid și stat, 500 de copii au rostit, în incinta Teatrului Giuleşti (pe atunci Palatul cultural Gheorghe  Gheorghiu-Dej), angajamentul de pionier. În perioada 1949-1966 mișcarea pionierească a fost subordonată Uniunii Tineretului Comunist. C.C. al P.C.R. va adopta, la plenara din aprilie 1966, hotărârea: „Cu privire la îmbunătățirea activității Organizației Pionierilor”, prin care se stabilea ca aceasta să aibă organe de conducere proprii (consilii pionierești la diferite nivele, în frunte cu Consiliul Național al organizației). 
În luna noiembrie a aceluiași an, a avut loc prima conferință națională a Organizației Pionierilor, la care au fost adoptate principalele documente statutare: „Statutul unităților și detașamentelor de pionieri din Republica Socialistă România” și „Regulamentul Consiliilor Organizației Pionierilor din Republica Socialistă România”. În 1984, la aniversarea a 35 de la crearea organizației, aceasta avea 2695000 membri. În Statutul Organizației Pionierilor  din Republica Socialistă România era foarte clar stipulat faptul că este o organizație revoluționară de masă a copiilor, uniunea tuturor detașamentelor și unităților de pionieri din Republica Socialistă România, care îi ajută pe pionieri să cunoască și să înțeleagă politica Partidului Comunist Român, îi mobilizează să participe, după puterile lor, la înfăptuirea acesteia. "Organizația Pionierilor educă școlarii în spiritul patriotismului socialist, al dragostei și devotamentului nemărginit față de poporul nostru, față de Republica Socialistă România, față de Partidul Comunist Român, ajută pe toți copiii să cunoască tradițiile și trecutul glorios de luptă ale poporului și ale clasei muncitoare pentru eliberare națională și socială, să îndrăgească frumusețile și bogățiile țării, le cultivă mândria patriotică pentru realizările obținute în construcția socialismului." Intrarea în cadrul organizației se făcea într-un cadru festiv, prin rostirea următorului angajament: „Eu, ...(numele si prenumele), intrând în rândurile Organizației Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învăț bine, să fiu harnic și disciplinat, să cinstesc cravata roșie cu tricolor."  Imnul (neoficial al) organizației era "Am cravata mea, sînt pionier".  
Tehnoton Iași este o întreprindere românească fondată în 1972, producând în principal electrocasnice și mașini industriale. Până în anul 1989 a devenit unul dintre principalii producători de aparate de radio (cum ar fi renumitele modele "Gloria" și "Cosmos"), casetofoane și magnetofoane,exportând chiar și în țări cum ar fi Franța, Japonia și SUA. De asemenea la Tehnoton se produceau sisteme de televiziune  în circuit închis și echipamente de radiocomunicație maritimă pentru România și alte țări din Europa de Est. Tehnoton a fost privatizată în anul 2000 și este acum partea principală a Grupului Omega-Tehnoton. În acest moment este specializată în prelucrarea metalelor și a materialelor plastice, precum și în producerea de dispozitive electronice. Compania produce aparatură electrocasnică (aragazuri și mașini de spălat). În anul 2005 Tehnoton avea 559 angajați și o cifră de afaceri de 7,7 milioane de euro). 
Crucea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Mitropolia Moldovei și Bucovinei este o unitate administrativă a Bisericii Ortodoxe Române. Ea este condusă în prezent (2017) de către Teofan Savu, care poartă titlul de arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Mitropolia Moldovei a fost înființată între anii 1381-1386 și recunoscută de Patriarhia Constantinopolului, în anul 1401, când era condusă de mitropolitul Iosif Mușat. Sediul mitropolitan a fost inițial la Rădăuți, fiind mutat din 1402 la Suceava, iar la mijlocul secolului al XVII-lea, la Iași, unde se află și astăzi. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este astfel organizată: Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (Jurisdicția acestei arhiepiscopii se întinde asupra teritoriilor revenite României din fosta Mitropolie a Bucovinei.), Arhiepiscopia Romanului și Bacăului precum și Episcopia Hușilor.

Insignă - (Centrul de librării Iași)

1955 - 1975 Iași XX


Centrele de librării erau unități ierarhic superioare oricăror librării din județ și aveau ca misiune aprovizionarea sistematică a tuturor librăriilor din județul respectiv cu cele mai diverse titluri de carte. Centrele de librării erau structuri organizatorice implicate direct în munca de culturalizare a maselor, de formare a “omului nou – constructor și apărător conștient a societății socialiste multilateral dezvoltate”.  
Municipiul Iași este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Orașul a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 - 1862 și capitala României între 1916 - 1918. Conform datelor recensământului din anul 2011 municipiul Iași număra 263410 locuitori și era astfel al patrulea oraș ca mărime din România. Orașul este centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Peste 60000 de studenti trec pragul universităților din oraș. Aici a fost fondată și funcționează prima universitate din România,  Universitatea Al.I. Cuza, astăzi una dintre cele mai prestigioase instituții academice din țară, precum și alte patru universități publice și șapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Totuși, deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa Biserică armeană construită în anul 1395), se crede că orașul este mult mai vechi, cel puțin cu câteva decenii înainte de această dată. Sus am postat stemele interbelică, comunistă, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din municipiul Iași, din vremuri diferite.
Prefectura
Primăria
Fundația Regele Ferdinand
Grădina botanică 
Parcul Copou
Turnul Mănăstirii Golia
Academia Belle Arte
Palatul Braunstein
Administrația financiară
Ateneul popular Tătărași
Banca Dacia
Banca Moldova
Banca Națională
Berăria Bragadiru
Turnul Bisericii Bărboi
Biserica Barnovschi
Biserica Golia
Biserica Lipovenească
Biserica Sfântul Andrei
Biserica Sfântul Neculai
Biserica Sfântul Sava
Biserica Sfântul Spiridon
Casa A.C.Cuza
Casa Panaitescu - Bardasare
Casa Șuțu
Hanul Trei sarmale
Hotel Continental și Piața Cuza Vodă
Hotelul Europa
Hotelul Traian
Institutul de anatomie
Liceul Humpel
Liceul Internat
Monumentul eroilor Galata
Teatrul național Vasile Alecsandri
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Piața Unirii
Școala femeilor române
Școala normală de fete Mihai Sturdza
Școala normală Vasile Lupu
Spitalul izraelit
Statuia lui Gheorghe Asachi

Iași este un județ în Moldova, cu reședința în orașul cu același nume. Orașul Iași își trage numele de la vechiul trib al iașilor. Județul Iași se întinde pe suprafața de 5476 kilometri pătrați și numără aproximativ 826000 de locuitori. Județul are următoarele subdiviziuni administrative; 2 municipii - Iași și Pașcani, 3 orașe - Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei și 92 de comune. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală, harta județului Iași, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din județul Iași, dar și alte locuri de vizitat în acest județ.  
Castelul Sturdza - Miclăușeni
Palatul Alexandru Ioan Cuza - Ruginoasa
Mănăstirea Hadâmbu - Mironeasa
Podgoria Cotnari
Primăria - Târgu Frumos
Muzeul arheologic Cucuteni
Biserica baptistă Pașcani
Biserica romano catolică Pașcani
Conacul Negruzzi - Voinești
Mănăstirea Dobrovăț
Primăria - Hârlău
Primăria - Pașcani
Mănăstirea Frumoasa

__________ooOoo_________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Mohammad Husni Thamrin a fost un om politic indonezian și erou național, care s-a născut la data de 16 februarie 1894 și a decedat la data de 11 ianuarie 1941.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

Două detalii vignetă de pe bilete spaniole de loterie

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 25.06.2017

Niciun comentariu: