luni, 29 septembrie 2014

MADAGASCAR


5000 ariary = 5000 franci 1998
MADAGASCAR
(REPUBLICA MALGAŞĂ) 
Este un stat insular situat în Oceanul Indian,
cu forma de guvernământ – republică, situat 
în estul continentului african, la sud de Ecuator.
Statul Madagascar se întinde pe o suprafață de
587040 kilometri pătrați, are o populație de aproximativ
17,5 milioane de locuitori, are capitala în orașul Antananarivo.
Și-a obținut independența față de Franța la data de 26 iunie 1960. 
Deviza națională unanim acceptată a statului este:
Pământul strămoşilor, libertate, progres.

 Stema oficială a statului:
Steagul oficial adoptat la 21 oct.1958:
Alte steaguri oficiale de-a lungul timpului:
1817 – 1881
1881 – 1896
1896 – 1958 (Franţa)
Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din capitala statului Madagascar - Antananarivo, 
precum și două monede naționale, o medalie, un ecuson și o acțiune.
Palatul prezidențial
Clădirea Senatului
 Gara
Universitatea
Palatul ANDAFIAVARATRA
Catedrala
Vedere generală
Set două monede naționale
Medalie 
Ecuson
Acțiune

***

DOUĂ EPIGRAME CU REFERIRE 
LA "COADA DE PEȘTE"
DE LA DOI AMICI BUZOIENI

VIZIUNEA LA ROMÂNI
de Liviu Gogu

La noi, ştie tot poporul,
- Nu ştiu cum se nimereşte –
De când lumea, viitorul,
Se vede-n… coadă de peşte.

CULTURA MANELELOR
de la autorul blogului

Trăiesc viaţa-n coadă de peşte,
Nu-s nici pe jos, nici în căruţă,
Nimic pe lume nu-mi prieşte,
Ascult doar… Nicolae Guţă!

______________xxx______________

O INSIGNĂ ȘI
CÂTEVA MEDALII

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Spre amintirea festivității deschiderii Porții de Fer
În ziua de 15 / 27 septembrie 1896  
(Regele Carol I al României, Împăratul Franz Josef al 
Austro-Ungariei și Regele Alexandru I al Serbiei)
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

Spre amintirea festivității deschiderii Porților de Fer
În ziua de 15 / 27 septembrie 1896  
(Regele Carol I al României, Împăratul Franz Josef al 
Austro-Ungariei și Regele Alexandru I al Serbiei)
Franz Joseph al Austriei (1830 – 1916) a fost împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al voievodatului Serbia, etc, din anul 1848 până în anul 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului. 

Alexandru I al Serbiei, nume real Alexandru Obrenović (1876 – 1903) a fost rege al Serbiei din anul 1889 până în anul 1903, în Belle-Epoque. A fost asasinat de gruparea teroristă panslavistă Mâna Neagră, care i-a reproșat o atitudine provestică. Atentatul a fost organizat de un grup de tineri ofițeri coordonați de către Dragutin Dimitrievici. Deoarece ofițerii implicați în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele "Regimentul Regele Carol al României", Carol I al României a telegrafiat la Belgrad anunțând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv. 
Portile de Fier (limba sarba: Гвоздена врата / Gvozdena vrata, croata: Željezna vrata, maghiara: Vaskapu, turca: Demirkapi, germana: Eisernes Tor, bulgara: Железни врата) este numele unui defileu pe fluviul Dunărea. Face parte din granite dintre Serbia și România granita dintre Serbia si Romania. In sensul larg, reprezinta 134 km din cursul Dunarii, in sensul mai ingust doar barajul hidroelectric din apropierea orasului romanesc Orsova. Defileul se afla intre Romania in nord si Serbia in sud. In acest punct, fluviul separa Muntii Carpati de Balcani. Numele maghiar, Vaskapu, inseamna tot "Portile de Fier", si este folosit, impreuna cu cel romanesc, pentru a denumi intreg lantul de defileuri. Un nume alternativ romanesc pentru ultima parte este Clisura Dunarii. In Serbia defileul este cunoscut sub numele de Đerdap fiind un parc national, ultima sectiune numindu-se Đerdapska klisura. Defileul este uneori denumit "Defileul Dunarii", denumire gresita deoarece cursul fluviului mai are si alte defilee, ca de exemplu Defileul de la Visegrád. Dunarea se ingusteaza pentru prima oara dincolo de insula (romaneasca) Moldova Veche, cunoscuta sub numele de Defileul Golubac. Are 14,5 km lungime si 230 m latime in cel mai ingust punct. La inceputul defileului se afla un fort medieval la Golubac, pe malul sarbesc. Prin valea Ljupovska se ajunge la cel de-al doilea defileu, Gospodin Vir, care are 15 km lungime si se ingusteaza pana la 220 m. Culmile urca pana la 500 m si sunt cel mai greu de ajuns de pe pamant. 
Valea Orsova este ultima sectiune mai larga inainte ca fluviul sa ajunga la campiile Valahiei si la ultimul defileu, Defileul Sip. Cazanele Mari este cel mai cunoscut si mai ingust defileu: aici Dunarea se ingusteaza la 150 m si ajunge la o adancime de pana la 53 m. Pentru a face navigabila Dunarea intre Bazias si Turnu-Severin, in aceasta regiune a Clisurilor, unde cursul fluviului e numai cataracte, bancuri si valtori, guvernul ungar din initiativa contelui maghiar István Szechenyi inca in anul 1834 incepe indepartarea stancilor din cataractele Clisurii-de-sus si continua lucrarile pana la 1846. Ulterior, la 15 septembrie 1890, in urma contractului incheiat intre guvernul ungar, pe de-o parte, si ing. Hajdu, fabricantul H. Luther din Braunschweig si Societatea de Discont din Berlin, pe dealta parte, au fost incepute lucrarile de canalizare in mod sistematic. Acestea nu au fost finalizate in 1895, cum fusese prevazut initial in contract, ci abia in 1898 sub mandatul ministrului transporturilor Gábor Baross, care a primit dupa aceasta data porecla de "ministrul de fier". A fost o lucrare grandioasa, care a necesitat cheltueli enorme din partea statului maghiar (aproximativ 20 milioane de florin si multa munca. La data de 15 (27 septembrie 1896) are loc însă festivitatea deschiderii oficiale a canalului navigabil pe Dunăre, în zona Porților de fier, în prezența șefilor de stat ale celor trei țări riverane; Carol I – Regele României, Franz Josef I – Împăratul Austro-Ungariei și Alexandru I – Regele Serbiei.Foloasele au fost in raport cu efortul depus depus, deoarece prin deschiderea Clisurilor s-a dat o dezvoltare extraordinara navigatiei dunarene, ceea ce a atras dupa sine si o serioasa intensificare a comertului tuturor statelor riverane, care au de atunci au drum deschis spre mare. Limitele canalului deschis in albia Dunarii sunt marcate prin geamanduri, iar pentru o mai mare siguranta a navigatiei prin aceste locuri primejdioase, s-a infiintat un corp de piloti speciali, de stat, care conduc toate vapoarele pe aceasta portiune. Pe malul romanesc, la Cazanele Mici, între anii 1994 – 2004 s-a sculptat în piatra unei stânci vizibile Chipul lui Decebal. 
Executia proiectului romano-iugoslav a inceput in 1964. In 1972 barajul a fost deschis, impreuna cu doua centrale hidroelectrice. Pentru a permite navigatia au fost realizate ecluze, cate una pe fiecare mal.Prin constructia barajului, valea Dunarii mai jos de Belgrad a fost transformata in lac de acumulare, iar nivelul apei in amonte de baraj a crescut cu 35 m. Vechea Orsova, insula Ada Kaleh (vezi mai jos) si cel putin alte cinci sate, cu o populatie totala de 17000 de oameni, au fost evacuate. Oamenii au fost relocati, insa asezarile au fost pierdute pentru totdeauna in fata Dunarii.

Constructia barajului a avut de asemenea un impact major asupra mediului, spre exemplu traseele de inmultire a mai multor specii de sturioni au fost blocate definitv.In afara de asta, flora si fauna, precum si comorile geomorfologice, arheologice si culturale au fost protejate de ambele tari de la constructia barajului prin crearea Parcului National Đerdap (incepand cu 1974 - 6368 km²) in Serbia si a Parcului National Portile de Fier (din 2001- 1156 kmm²) in Romania.

Carol I - Rege al României
Nihil sine Deo - (Nimic fără Dumnezeu) 1860 - 2010
Decoratia Carol I - "Nihil Sine Deo" s-a instituit de către Casa regală aRomâniei la data de 30 decembrie 2009 la castelul regal Săvârşin. Decoratia poate fi acordata personalitatilor marcante din domeniul social, stiintific, educational, cultural, spiritual, economic, politic si militar care au ajuns la un respectabil numar de ani in profesie sau au realizat o performanta de inalt nivel, au avut o initiativa iesita din comun, au dat dovada de generozitate si spirit de raspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a imbogati prezentul romanesc. Decoratia poate fi acordata şi ambasadorilor sau fostilor ambasadori romani sau straini care au adus un aport incontestabil relatiilor Romaniei cu lumea. precum şi  unor institutii sau organizatii, daca activitatea lor este in mod unitar circumscrisa criteriilor de mai sus.  Decoratia poate fi acordată unui numar de maximum 200 de personalitati in viata, cetateni romani si straini. In numarul de 200 se includ si institutiile sau organizatiile distinse. Decoratia regala "Nihil Sine Deo" respecta cu fidelitate distinctiile create de fondatorul Casei Regale si Statului roman modern, Carol I. Totodata, ea este un simbol al trainiciei, continuitatii, traditiei si legitimitatii istorice a Casei Regale. Posesorii decoratiei regale "Nihil Sine Deo" vor sarbatori ziua Decoratiei in fiecare an la 20 aprilie, ziua de nastere a Regelui Carol I (1839) si ziua in care a fost ales Domnitor al Principatelor Romane Unite (1866).  Posesorii pot purta această distinctive  in ocazii speciale, la un costum inchis, smoking sau frac. Femeile distinse cu aceasta decoratie o pot purta la un taior cu sau fara palarie si la rochii de zi sau de seara. In cazul in care decoratia a fost conferita unei institutii sau organizatii, ea nu poate fi purtata, ci doar expusa. Medalia nu poate fi purtata la tinute sport sau de zi cu zi.  Decoratia  este lucrata in bronz si in email alb. Ea este formata dintr-un oval cu lungimea de 45 mm si are in partea de sus coroana regala cu un anou. Pe avers se afla efigia Regelui Carol I, cu inscriptia circulara "CAROL I, REGE AL ROMÂNIEI", incadrata cu o bordura de email alb pe care apare jos inscriptia circulara "NIHIL SINE DEO".- Pe revers se afla stema regala a Romaniei cu inscriptia "1866-2010". Atunci cand, in anii viitori, se va bate o noua serie de decoratii, ele vor purta inscriptia cu anul respectiv, dupa "1866".  Panglica este de culoare rosie, cu doua dungi subtiri galben-aurii pe margine si cu dungi albastre, albe si negre pe mijloc. La decoratia pentru barbati, panglica este de forma dreptunghiulara, iar la cea pentru femei, de forma unei funde cu nod. Decoratia se prinde cu ac, precum brosa, la piept, in partea stanga.

Patriarhul Nicodim Munteanu 1939 - 1948
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române 2001
Nicodim Munteanu, nume de mirean Nicolae Munteanu, (născut la 6 decembrie 1864 în localitatea Pipirig, judeţul Neamţ şi decedat la 27 februarie 1948 în Bucureşti) a fost al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1939 - 1948 și membru de onoare al Academiei Române.
Mecanizarea agriculturii este o ramură a ştiinţelor tehnice despre legităţile proiectării, perfecţionării si funcţionarii sistemelor si mijloacelor de mecanizare a producţiei agricole si tehnologiilor mecanizate care asigură sporirea eficacităţii obţinerii produselor vegetale si animaliere. Importanta problemelor tehnico-ştiinţifice ale specialităţii pentru economia naţională consta in mărirea productivităţii muncii, ameliorarea condiţiilor de munca, îmbunătăţirea calităţii producţiei, ocrotirea mediului înconjurător. Sus am postat logo-ul Patriarhiei Române. 

Internațional security assistance force 
Afganistan August 12 - Februarie 13
Forța Internațională de Asistență pentru Securitate
Romanian armed forces - Forțele armate române
Presented for Excelence - Oferită pentru excelență 
 
Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (International Security Assistance Force - ISAF) este o misiune de securitate condusă de către NATO, stabilită prin Rezoluția 1386 a Consiliului de securitate al ONU la data de 20 decembrie 2001, în urma Acordului de la Bonn. Misiunea este angajată în Războiul din Afganistan. La început ISAF a avut misiunea de a asigura orașul afgan Kabul și zonele înconjurătoare, înlăturând prezența talibanilor al Qaeda și a fracțiunilor în conflict, pentru a permite instalarea și funcționarea Administrației afgane de tranziție condusă de președintele ales. În octombrie 2003, Consiliul de Securitate al ONU a autorizat extinderea misiunii ISAF în tot Afganistanul, iar ISAF a acționat în patru etape pentru a asigura întreg teritoriul țării. Din 2006, ISAF a fost implicată în operațiuni de luptă mai intense în sudul Afganistanului, tendință ce a continuat în 2007 și 2008. Soldații provin din mai multe state ale lumii printre care și România. Sus am postat logo-ul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din Afganistan.
Aici militarii români au câștigat aprecierea populației afgane, a militarilor celorlate țări, cât și comandanților NATO. În acest conflict armat, departe de țară, sub conducere NATO, Armata Română a pierdut până în prezent 25 de militari iar peste 100 au fost răniți?!?!?! Se merită? Dumnezeu să-i odihnească pe cei căzuți pe câmpul de onoare! 

Insignă - În slujba mecanizării agriculturii - XX * 1948 - 1968
Mecanizarea agriculturii este o ramură a ştiinţelor tehnice despre legităţile proiectării, perfecţionării si funcţionarii sistemelor si mijloacelor de mecanizare a producţiei agricole si tehnologiilor mecanizate care asigură sporirea eficacităţii obţinerii produselor vegetale si animaliere. Importanta problemelor tehnico-ştiinţifice ale specialităţii pentru economia naţională consta in mărirea productivităţii muncii, ameliorarea condiţiilor de munca, îmbunătăţirea calităţii producţiei, ocrotirea mediului înconjurător.

_______________ooOoo_______________

O DECORAȚIE ROMÂNEASCĂ
ȘI BREVETUL SĂU 
Ordinul "Coroana României în grad de comandor" 
și Brevetul său, conferite în data de 30 decembrie 1922, 
de către Cancelaria ordinelor din Ministerul Afacerilor Streine 
al Regatului României, domnului Adamescu Gheorghe, 
profesor la Liceul Sfântul Sava din București  

Câteva vignete de pe acțiuni englezești

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.09.2014

Niciun comentariu: