miercuri, 10 septembrie 2014

ALBALATE LUCHADOR - SPANIA


Mai jos admiri și alte fotografii cu monumente de arhitectură și cultură
precum și câteva vederi generale din localitatea spaniolă 
ALBALATE LUCHADOR (denumire actuală ALBALATE DEL ARZOBISPO)
provincia TERUEL, comunitatea autonomă ARAGON.   
Biserica ASUNCION
Fortăreața
Biserica fortificată
Vederi generale

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
NICOLAE IORGA (1871 - 1940)
istoric, scriitor, enciclopedist,
 om politic, profesor și academician român 
  • Sunt succese care te înjosesc și înfrângeri care te înalță. 
  • Dacă ataci replica unui prost, riști să te trezești cu tot prostul în discuție.
  • Pentru fiecare om e un drum către fericire: acela pe care e chemat să meargă. Cei mai mulți nu-l găsesc niciodată, cei cuminți încearcă până la moarte, iar cei mai proști se trântesc la pământ si plâng că sunt nenorociți.


_______________xxx_______________

CÂTEVA 
MEDALII ȘI O INSIGNĂ
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Ordinul Republicii
“Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova, care se conferă pentru merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii. "Ordinul Republicii" este confecționat din argint, reprezentând o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colțuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sunt intercalate raze subțiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu email de culoare roșie și albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm. Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecționat din alpaca, poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din șase steme ale Republicii Moldova, având înălțimea de 18 mm și lățimea de 14 mm, opt stele cu opt raze, având diametrul de 15 mm, și șaisprezece ramuri de laur cu lungimea de 16 mm și lățimea de 8 mm. Stemele, stelele și ramurile de laur sunt în relief. Ele alternează și se prind cu inele. Închiderea colanului se face printr-o carabinieră.

Ordinul de onoare
“Ordinul de Onoare” a fost instituit de către Parlamentul Republicii Moldova în anul 2002, fiind o înaltă distincție de stat, care se decernează prin decret prezidential pentru contribuție meritorie la consolidarea statalității, la promovarea reformelor și a transformărilor democratice; pentru activitate deosebit de rodnică în organele de stat și pe tărâm social; pentru merite deosebite în promovarea imaginii țării în lume și integrarea republicii în structurile internaționale; pentru sucese remarcabile în diverse domenii de activitate economică, socială, politică, culturală, literară; pentru activitate intensă de pacificare; precum și în semn de apreciere pentru activitatea de binefacere şi sponsorizare, pentru susţinerea în permanenţă a acţiunilor social-umanitare.Ca valoare distinctivă civilă, este situat pe poziția următoare “Ordinului Republicii” - cea mai înaltă distincție statală din Republica Moldova. Cu „Ordinul de Onoare” pot fi distinse nu numai persoane fizice, ci și organizații, instituții, colective de muncă. Ordinul de Onoare" este confecţionat din tombac, reprezentând o stea puţin convexă, poleită cu aur, cu opt colţuri, formată din fascicule din cinci raze divergente şlefuite. Peste steaua de bază este amplasată o altă stea, constând din fascicule din trei raze în relief, suflate cu argint, raza din centru fiind decorată cu granule. În centrul ordinului, în câmp emailat albastru, se află imaginea în relief, poleită cu aur, a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Stema este înconjurată de o cunună din două ramuri de palmier, suflate cu argint. Diametrul ordinului este de 45 mm. Ordinul are pe revers un ac de siguranţă prin care se prinde la reverul hainei. 

Meritul civic
Meritul Civic este o medalie de stat în Republica Moldova, care se acordă prin Decret prezidențial pentru merite deosebite în toate domeniile de activitate social-economică începând cu anul 1992. Temeiul legal al constituirii și acordării acestui ordin se găsește în Legea Nr.1123 din anul 1992, care a fost ulterior modificată de mai multe ori. Medalia "Meritul Civic" este confecţionată din tombac în formă de cerc cu diametrul de 30 mm. Pe aversul medaliei este reprezentată imaginea în relief a unei roţi zimţate, care încadrează un spic. În partea inferioară a cercului se află imprimată inscripţia în relief "Meritul Civic", pe partea superioară sînt amplasate simetric ramuri de laur. Medalia se fixează  de baretă cu un inel. Bareta este acoperită cu o panglică  de moar, lată de 25 mm, cu dungi simetrice de culoare  aurie, albă, aurie, roşie şi cu o dungă galbenă la mijloc.

Ordinul "Credință patriei" - clasa I
 Ordinul  "Credinţă Patriei" se conferă: pentru organizarea excelentă a serviciului militar, de frontieră şi interior, asigurarea capacităţii de apărare şi a securităţii statului, consolidarea legalităţii şi asigurarea ordinii publice; pentru succese importante la conducerea trupelor, menţinerea unui grad înalt al pregătirii de luptă a subunităţilor, unităţilor şi marilor unităţi, la însuşirea, exploatarea şi întreţinerea tehnicii noi, precum şi pentru manifestarea deosebită în cadrul aplicaţiilor şi manevrelor; pentru vitejia şi spiritul de sacrificiu manifestate la apărarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor în condiţii ce comportă risc pentru viaţă; pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei ostăşeşti, de serviciu şi cetăţeneşti, pentru acţiuni ce denotă curaj şi spirit de iniţiativă, întreprinse în vederea combaterii criminalităţii; pentru  curajul  şi  dîrzenia manifestate la salvarea oamenilor,  a valorilor materiale şi  spirituale în timpul  calamităţilor naturale şi  în alte situaţii excepţionale; pentru contribuţie meritorie la dezvoltarea colaborării dintre Republica Moldova şi alte state şi organizaţii internaţionale în domeniile apărării, securităţii statului şi asigurării ordinii  publice.

Ordinul "Credință patriei" - clasa II
La conferirea Ordinului  "Credinţă  Patriei" se va ţine seama, de asemenea, de vechimea în serviciu: cel puţin 15 ani - pentru conferirea Ordinului "Credinţă  Patriei" clasa I; cel puţin 10 ani - pentru conferirea Ordinului "Credinţă  Patriei" clasa II; cel puţin 5 ani - pentru conferirea Ordinului "Credinţă  Patriei" clasa III. Pentru merite excepţionale, ordinul  poate fi conferit fără a se ţine seama de vechimea în serviciu.

Ordinul "Credință patriei" - clasa III

Ordinul "Credinţă  Patriei" se confecţionează din tombac şi reprezintă o stea convexă  cu opt colţuri, formată din fascicule de raze divergente. Între raze sînt aplicate două  spade încrucişate cu vîrful în jos şi patru raze scurte. În centru, ordinul este prevăzut cu un cerc emailat roşu, încadrat într-o bordură. În centrul cercului este amplasat un scut albastru cu contur aurit. Pe scut este aplicată imaginea aurită a Stemei de Stat a Republicii  Moldova. În partea superioară, emailată alb, a bordurii este scris cu litere aurite, în relief, "Credinţă  Patriei". În partea inferioară a bordurii, marginal, este amplasată o cunună din două  ramuri de stejar argintate. În  însemnul  ordinului  clasa I,  razele divergente sînt aurite, iar spadele şi  razele scurte - argintate. În  însemnul  ordinului  clasa II,  razele divergente sînt argintate, iar spadele şi  razele scurte - aurite. În însemnul ordinului  clasa III,  razele divergente sînt patinate, iar spadele şi  razele scurte - argintate. Diametrul  ordinului este de 45 mm. Pe revers,  ordinul  este prevăzut cu  un ac de siguranţă cu  care se prinde de îmbrăcăminte.

Insigna Meșter faur
Titlul onorific și insigna “Meșter faur” se conferă pentru merite deosebite şi succese considerabile în domeniul concret al activității practice. Insigna este confecționată din tombac şi are formă rotundă cu diametrul de 25 mm, în al cărui centru se află simbolul – Stema de stat a Republicii Moldova.

________________ooOoo________________

O MEDALIE ROMÂNEASCĂ
ȘI BREVETUL SĂU
Medalia "A XXV-a aniversare a eliberării Patriei" și
Brevetul acesteia, conferite prin Decretul Consiliului de Stat
al Republicii Socialiste România, nr.560 din anul 1969, 
locotenent-colonelului Stelian D.Chifu, de la 
Ministerul Afacerilor Externe, pentru merite deosebite în opera de
construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la
eliberarea României de sub jugul fascist. 
Brevetul este semnat de către Președintele Consiliului de Stat 
al Republicii Socialiste România - Nicolae Ceaușescu.

VIGNETE ȘI SLOGANURI
DE PE CUPOANELE DE 
RAȚIONALIZARE A BUNURILOR 
DE LARG CONSUM DIN TIMPUL
RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL
Setmana de l'infant 1 a 7 de enero de 1937
Alivia la ausencia del padre con tus donativas 
Fascismo ...
Săptămâna copilului 1 - 7 ianuarie 1937
Ameliorați lipsa tatălui prin donația voastră!
C.N.T. - partid politic spaniol
 Confederación Nacional del Trabajo 
(Confederația Națională a Muncii)
Fascismul...la gunoi!

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 10.09.2014

Niciun comentariu: