joi, 1 decembrie 2016

AUROLZMUNSTER - AUSTRIA


Mai jos am postat și alte fotografii reprezentând monumente de
cultură și arhitectură din localitatea austriacă AUROLZMUNSTER,
bundeslandul AUSTRIA SUPERIOARĂ, din vremuri diferite,
dar și câteva vederi generale vechi.  
Castelul
Biserica
Casa parohială
Cazarma PSI
Moara
Piața Dachstuhl
Vederi
Arhitectură locală

***

O PASTILĂ DE UMOR
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
UN DIALOG EPIGRAMATIC

__________xxx_________

CÂTEVA 
MEDALII ȘI INSIGNE 
DIN JUDEȚUL BIHOR

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Insigna - Mihai Eminescu
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie 
1850 - 15 ianuarie - 2010 - Beiuș
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, care s-a născut la data de 15 ianuarie 1850 la Ipotești în județul Botoșani și a decedat la data de 15 iunie 1889 la București. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din data de 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. La data de 28 octombrie 1948 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.  
Beiuș (în maghiară Belényes, în germană Binsch) este un municipiu situat în estul județului Bihor, regiunea istorică Crișana, România, în depresiunea cu același nume, la poalele  Munților Apuseni. Orașul se află la 62 kilometri depărtare Oradea, reședința județului. Municipiul este compus din orașul propriu-zis și din localitatea Deleni. La recensământul din 2002, populația totală a orașului era de 10996 locuitori pe o suprafață de 24,66 kilometri pătrați. Prima atestare a localității datează din anul 1096. Sus am postat stema actuală a orașului și poza Colegiului Național Samuil Vulcan din Beiuș. 
Universitatea din Oradea - România
Învățământ academic orădean 35 ani
1793 - 1963 - 1998
Universitatea din Oradea este considerată printre universitățile de nivel mediu din România, fiind plasată pe locul întâi într-un studiu de dezvoltare dinamică a universităților. Universitatea are 18 facultăți, 2003 de angajați, dintre care 1237 sunt cadre didactice, și 35000 de studenți. În atmosfera iluministă a sfârșitului secolului al XVIII-lea ia ființă la Oradea, la 17 martie 1780, Academia Regala Catolica de Drept din Oradea. Academia a functionat continuu pana in luna martie 1919, cand cu ocazia unirii Transilvaniei cu Romania, noua putere instaurata i-a obligat pe dascali sa accepte noua lege a învățământului.  În anul 1921 Facultatea de Drept a fost obligata sa treca de la limba de predare maghiara la cea romana, sub sanctiunea interzicerii funcționării instituției. În 1923 prin infiintarea a două Academii Teologice viața universitară orădeană va primi noi dimensiuni, dar în anul 1934 învățământul superior orădean este desființat. După aproape trei decenii, la 1 octombrie 1963 se înființează la Oradea un Institut Pedagogic de 3 ani, menit să completeze penuria de cadre didactice din învățământul de cultură generală. În anul 1983 la Oradea mai funcționa doar un Institut de subingineri afiliat Institutului Politehnic din Cluj. În anul 1990 s-a înființat Universitatea Tehnică, denumită apoi Universitatea din Oradea, pe temelia puternică a unor prestigioase tradiții universitare orădene din secolul al XVIII-lea. sus am postat logo-ul și sediul central al Universității Oradea. 
Mariomatic Trade Oradea - 1994 - 2005
Mariomatic Trade SRL Oradea 1994 - 11 ani - 2005
Mariomatic Trade SRL Oradea este o reprezentață a concernului nord-american EPILOG, cel mai important producator mondial de mașini de gravat cu laser și are sediul în comuna bihoreană Sânmartin. Mariomatic Trade este primul producător românesc de gravură computerizată. Dintre produsele societății amintesc: mașini de gravat cu laser, plachete, brelocuri, medalii, personalizare obiecte de promoționale și de protocol, gravură pe lemn, etc. Ca materiale de gravură societatea folosește: ABS, acrylic, transplex, folie laser și laser acrylic.

Stăruința - 1938 (popice)
Stăruința Oradea a fost un club sportiv care a ființat între anii 1912 și 1958. Din documentele scrise reiese că la acest club se practica doar fotbalul dar eu am găsit și insigne din care reieșea că în acest club se practicau și alte sporturi precum popice și lupte.
R.G.M. Stăruința M.T.E. Oradea (lupte greco romane)

Luptele greco-romane sunt un sport, un stil de lupte practicat la nivel global. Acesta a fost contestat la primele ediții ale jocurilor olimpice, dar începând cu ediția din anul 1908 a fost inclus în programul tuturor edițiilor jocurilor olimpice care au urmat. Doi sportivi asistați de un juriu se luptă timp de trei reprize a câte două minute fiecare până victorie. Câștigă acela care a fost mai bun timp de două reprize sau  prioritar cel care își pune adversarul cu spatele pe podea (atunci se spune că a realizat tuș). Acest stil de lupte interzice ținutul de sub talie, aceasta fiind diferența majoră între el și luptele libere, altă forma de lupte admisă la Jocurile Olimpice.
Popice este un sport în care jucătorii încearcă să doboare nouă jaloane de lemn fasonate la strung în formă cilindrică, așezate în forma de romb cu unul dintre vârfuri către zona de aruncare. Denumirea jocului provine de la numele jaloanelor (sg. popic, pl. popice). Jocul constă în aruncarea unei bile pe o pistă pe care aceasta se rostogolește cu scopul de a dărâma cât mai multe dintre jaloane. Bila este fabricată din poliuretan, plastic și diferite rășine (mai demult din lemn). 
Insigna - Cupa Bihorului - Trântă 
Trânta este un sport din categoria luptelor corp la corp între doi sportivi care caută să se doboare unul pe altul la pământ. În Republica Moldova trânta este considerată sportul național. Aria de răspândire a trântei este largă, aceasta îmbrăcând pe alocuri caracteristici specifice zonei de practicare. Cele mai cunoscute forme de practicare ale trântei sunt: lupta ciobănească; lupta oltenească sau de curea (cu sau fără piedică); lupta dreaptă cu apucare în cruce; lupta cu fixarea brâului; lupta cu piedică; etc. În diferite variații, trânta include procedee simple precum apucături de brațe, de brâu, de corp, de gât sau picioare, aruncături peste umăr, șold sau spate etc., precum și procedee combinate, cu excluderea celor dureroase. Lupta durează 4 minute pentru juniori și 6 minute pentru adulți sau se oprește la 12 puncte diferență între trântaci. Este interzisă lovirea inamicului căzut, fiind oprită continuarea luptei până la revenirea adversarului.
Oradea, mai demult Oradea Mare, (în maghiară Nagyvárad, în germană  Großwardein, în latină Magnovaradinum, în slovacă Vel'ký Varadín, în turcă Varat, în italiană Gran Varadino) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Bihor, situat în vestul României, pe râul Crişul Repede, în imediata apropiere a graniței cu Ungaria. Oraşul este menţionat pentru prima dată la 1113, având în prezent o populaţie de aproximativ 206000 de locuitori. Sus am postat steagul si stema actuală a municipiului Oradea precum și câteva monumente de cultură și arhitectură orădene din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale. 
Sinagoga israelită
Prefectura
Baroul de avocați
Primăria Oradea
Biserica reformată
Podul îngust de fier peste Criș
Palatul de justiție
Palatul episcopal greco catolic
Palatul episcopiei unite
Pârticea Crișului
Bazilica și Palatul episcopal romano catolic
Biserica Premonstratensă
Cafeneaua Royal 
Vedere aeriană
Filiala BNR
Castelul Degenfeld Schomburg
Castelul Zichy
Societatea comercială UAMT
Biserica evanghelică
Colegiul național Mihai Eminescu
Hotelul Panonia și Teatrul
Hotelul Vulturul negru
Cazinoul ofițerilor - Școala specială de Jandarmi
Gara
Școala de cadeți
Ștrandul municipal
Teatrul de stat
Trimiteri poștale

Județul Bihor este situate în provincia istorică Crișana, în nord-vestul României și are reședința în orașul Oradea. Județul se întinde pe o suprafață de 7544 kilometri pătrați și numără aproximativ 575000 de locuitori. Din punct de vedere administrativ-teritorial județul este format din; 4 municpii – Oradea, Beiuș, Marghita și Salonta; 6 orașe – Aleșd, Nucet, Săcuieni, Ștei (fost Dr.Petru Groza), Valea lui Mihai, Vașcău  precum și 90 de comune. Sus am postat stemele actuale și comuniste ale județului iar jos câteva fotografii reprezentând monumente de arhitectură bihorene, din vremuri diferite, câteva frumoase locuri de vizitat pe aceste meleaguri dar și unele cărți poștale ilustrate.
Peștera Ghețarul Focul viu
Stațiunea Băile Felix
Peștera Gălășeni
Stațiunea Băile 1 Mai 
Cascada Iadolina
Complexul turistic UGSR - Băile Felix
Cascada Vălul miresei
Hotelul Nufărul - Băile Felix
Izbucul Ponor
Colegiul din Salonta
Cascada Miss
Peștera din Valea Rea
Cascada Bohodei
Peștera Vântului
Cheile Cuților
Cheile Sighiștelului
Cheile Galbenei
Cheile Someșului cald 
Peștera Vadul Crișului
Groapa ruginoasă
Peștera urșilor
Cascada Moara Dracului
Cascada Oșelul
Peștera Cetățile rădeșei
 Cascada Bulbuci
Peștera Meziad
Vedere Beiuș
Trimiteri poștale 

__________ooOoo_________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Ahmed Sékou Touré a fost un om politic și de stat din Guineea, care s-a născut la data de 9 ianuarie 1922 și a decedat la data de 26 martie 1984. A condus statul Guineea ca președinte dictator din anul 1958 și până la moarte.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

Câteva vignete de pe bilete de loterie spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.12.2016

Niciun comentariu: