luni, 5 decembrie 2016

NEWFOUNDLAND

1 Pound 18XX
NEUFOUNDLAND
 A fost o colonie britanică (astăzi provincie canadiană),
situată în estul Canadei, teritoriul de azi al Peninsulei Labrador
și insulei Newfoundland (Terra Nova în limba portugheză).
Această provincie are capitala la St. Johns, se întinde
pe o suprafață de uscat de 405212 kilometri pătrați
și numără aproximativ 0,5 milioane de locuitori. 
Stema actuală: 
Steagul oficial actual: 
Steaguri neoficiale:
Mai jos admiri trei inconfundabile 
monumente de arhitectură din această  provincie,
dar și o insignă, un jeton, o medalie, o monedă și
o obligațiune emise de provincia Newfoundland.
Clădirea Parlamentului provincial
Colegiul St.Bonventure
Turnul Cabot
Insignă din Newfoundland
Jeton din Newfoundland
Medalie din Newfoundland
Monedă 1 cent 1885 - Newfoundland
O obligațiune emisă în Newfoundland 

***

O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

___________xxx___________

O PLACHETĂ
ȘI CÂTEVA MEDALII
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).
Placheta - (Palatul Ministerului Lucrărilor Publice)
București - România
Clădirea reprezentată pe plachetă este fostul sediul al Palatului Ministerului Lucrărilor Publice din București. Clădirea a fost construită între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu, pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cișmigiului, numit “Maidanul lui Duca”. Construcția a fost realizată de Elie Radu, care a făcut fundația cu un radier general din beton armat de 1 metru grosime și a realizat planșee de beton armat. Clădirea a fost inaugurată în anul 1910 în prezența regelui Carol I, aici instalându-se Ministerul Lucrărilor Publice. În timpul ocupației germane dintre anii 1916-1918, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice a fost rechiziționat și transformat în Comandatura Generală Germană. După  primul război mondial, titulatura instituției găzduite în clădire a devenit  Ministerul Lucrărilor Publice și al Comunicațiilor. În timpul celui de al doilea război mondial clădirea a suferit avarii serioase astfel că s-a impus o renovare generală. După ce în anul 1948 Petre Antonescu a renovat clădirea și i-a adăugat încă un etaj, în clădire s-a instalat Primăria Generală, devenită în următorii ani Sfatul Popular al Capitalei. Până în anul 2010 clădirea a găzduit sediul Primăriei Municipiului București, când a intrat din nou în renovare-consolidare, sediul Primăriei funcționând în alt sediu. Se pare că în toamna acestui an (2016) edificiul – monument istoric de interes național – își va relua destinația de Primărie a Capitalei.
Clubul aristrocratic Rapid
Credo quia absurdum (Cred că e absurd) 
Rapid - 1923 - Iubire fără sfârșit
Clubul Aristocratic RAPID s-a înființat în anul 2001, iar motto-ul după care se conduce este “ Credo quia absurdum” ceea ce s-ar putea traduce aproximativ în “Eu cred că este absurd”. Este o asociație non-profit ce reunește personalități îndrăgostite iremediabil de echipa giuleșteană. Unic la noi în țară, Clubul Aristocratic Rapid, lansat la inițiativa doctorului Mihai Pârvu, devenit și președinte al acestei asociații, demonstrează, o dată în plus, că iubirea pentru această grupare de legendă a depașit granițele unei pasiuni oarecare. Clubul reunește deja o serie de personalitati, din varii domenii, precum actorul Florian Pittiș (timpuriu plecat dintre noi, prim-vicepresedinte și președinte al Senatului, ai cărui membri sunt aleși pe viață), pianistul Dan Grigore (președinte de onoare), actorii Colea Răutu (trecut la cele veșnice) și Mitică Popescu, cantautorul Victor Socaciu , prof. univ. dr. în istorie Cristian Troncotă, omul de televiziune și cântărețul Horia Brenciu, medici, profesori, oameni de afaceri etc. Clubul Aristocratic Rapid, poartă cu eleganță la rever, prin fiecare membru al său, floarea recunoștinței pentru cei care au apărat și au promovat RAPID - ul, cu argintul crampoanelor sau cu penițele de aur ale stilourilor. 
AAF - Asociația artiștilor fotografi 20 ani 1975
RSR (Republica Socialistă România)
Al X-lea Salon internațional de artă fotografică - București

Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAF) a fost o organizație națională culturală având ca scop principal promovarea artei fotografice românești. AAF, cu sediul central în Bucureşti (parterul imobilului Informaţia Bucureştiului din strada Brezoianu), era afiliată la FIAP (Federația Internațională a Artiștilor Fotografi), sub patronajul UNESCO. Înființată în plină perioadă comunistă, AAF i-a reunit în structura sa pe cei mai reprezentativi artiști fotografi români ai epocii, fiind organizată teritorial în filiale, pe regiunile tradiționale ale României. Deși tributară uneori ideologiei comuniste, AAF a reușit să impună saloanelor internaționale de artă fotografică organizate periodic în Sala Dales din Bucureşti, o anume ținută de autentică valoare și înaltă performanță artistică. Pe simezele Galeriilor AAF din strada Brezoianu-București au expus artiști fotografi români și străini de mare notorietate. Criticată după revoluția din decembrie 1989 tocmai de către membrii săi cei mai marcanți pentru concesiile pe care conducătorii organizației le-au făcut propagandei de partid și mai cu seamă în cadrul Festivalului Naţional Cântarea României, Asociația Artiștilor Fotografi din România s-a diluat până la pragul pierderii identității. Din decembrie 2007 AAFR și-a reluat activitatea sub o nouă conducere, sediul fiind mutat la Oradea. 

Uzina de anvelope Danubiana 1962 - 1972
Danubiana - 10 ani de activitate - 11.00-20
Întreprinderea Danubiana Bucuresti produce anvelope pentru toate tipurile de mașini agricole. Are sediul în municipiul Bucureşti, pe Şoseaua Olteniţei, la nr. 35 -37. Deasupra am postat logo-ul Întreprinderii Danubiana - București. 
În prezent Întreprinderea Danubiana Bucuresti este o filială a Grupului Tofan. În poza de deasupra este reprezentată intrarea principală în Întreprinderea Danubiana - București. 
Campionatele europene de lupte 
greco-romane și libere - București 1979
Luptele greco-romane sunt un sport, un stil de lupte practicat la nivel global. Acest sport a fost contestat la primele jocuri olimpice moderne, dar începând cu anul 1908 a fost inclus în fiecare ediție a jocurilor olimpice de vară organizate de la 1908. Doi sportivi luptători sunt observați de un juriu pentru timpul întrecerii de trei reprize a câte două minute fiecare. Lupta se termină când un sportiv câștigă două reprize lupt sau atinge scopul suprem de a pune la sol, “pe spate”, a adversarului ("tuș"). Acest stil de lupte interzice ținutul de sub talie, aceasta fiind diferența majoră între luptele greco romane și cele libere” – alt sport care se desfășoară în cadrul jocurilor olimpice. 
Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și pozele unor importante monumente de cultură și arhitectură bucureștene, din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.  
Cartierul Grivița Roșie
Cartierul Ghica-Tei
Mănăstirea Radu Vodă
Teatrul evreiesc de stat
Hanul lui Manuc
Muzeul militar național
Muzeul geologic
Palatul Cotroceni
Biserica Bucur
Biserica Domnița Bălașa 
Biserica luterană
Biserica rusească
Palatul CEC
Casa Scânteii
Cercul militar național
Foișorul de foc
Gara Filaret
Palatul Poștei
Grand Hotel de Bulevard
Hotelul Ambasador
Hotelul Athene Palace
Piața Sărindar și Hotelul Capșa
Calea Victoriei și Hotelul Continental
Hotelul de France și Berăria Vârful cu Dor
Hotelurile High-Life și Splendid
Hotelul Imperial și Cafeneau Kubler
Hotelul Palace
Hotelul Lido
Banca Marmorosch (sediul din str.Lipscani)
Liceul Lazăr
Marele Hotel de Franța
Ministerul de Interne (Palatul Șuțu)
Ministerul de Finanțe
Mitropolia
Muzeul militar
Palatul regal
Palatul Camerei de comerț
Palatul Cantacuzino
Palatul doamnei Crețulescu 
Palatul de justiție
Palatul Liga culturală
Palatul telefoanelor
Piața Palatului
Societatea funcționarilor publici
Cartierul Balta Albă
Cartierul Drumul Taberei
Cartierul Floreasca
Cartierul Pantelimon 
Trimiteri poștale

__________ooOoo___________

 PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Kaarlo Juho Ståhlberg a fost un jurist, academician, om politic și de stat finlandez care s-a născut la data de 28 ianuarie 1865 și a decedat la data de 22 septembrie 1952. Politician de factură liberală a avut o contribuție majoră la crearea Constituției Finlandei din anul 1919. Și-a servit țara ca președinte între anii 1919 – 1925.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă românească

Câteva ornamente decorative periferice de pe
acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.12.2016

Niciun comentariu: