luni, 8 decembrie 2014

ROMA - ITALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din orașul italian ROMA, capitala statului, provincia 
ROMA, regiunea LAZIO, câteva acțiuni, jetoane, insigne, 
medalii locale, o monedă precum și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Podul îngerilor
Arcul de triumf
Castelul San Angelo
Colosseumul
Fațada bazilicii San Giovani
 Fântâna Trevi
Monumentul Vittorio Emanuele II
Pantheonul
Piața Novona
Aeroportul internațional Fiumicino
Catedrala San Paolo
Catedrala Trinita dei Monti
Trimiteri poștale ilustrate
Set alte 3 acțiuni locale
Sety 3 jetoane locale
Set 2 insigne locale
Monedă locală
Set 2 medalii locale

***

SĂ CUGETĂM!

____________xxx____________

CÂTEVA MEDALII ȘI 
INSIGNE DIN JUDEȚUL SIBIU

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Samuel von Bruckenthal 1721 - 1803
Muzeul național Bruckenthal Sibiu
Samuel von Brukenthal, (1721-1803) este unul dintre cei mai împătimiţi colecţionari de pictură (şi nu numai). Descendent al unei familii de mici nobili saşi din Transilvania, a făcut o carieră strălucită la Curtea imperială vieneză, devenind cancelar al Transilvaniei. Aceasta a fost perioada de constituire a colecţiei sale de pictură (menţionată în anul 1773 în ,,Almanach de Vienne” ca una dintre cele mai valoroase colecţii particulare aflate la Viena în acel moment). Brukenthal a colecţionat şi rarităţi numismatice, arheologice, bibliofile şi mineralogice. Numit guvernator al Transilvaniei, revine la Sibiu unde îşi construieşte un palat în stilul barocului târziu (după modelul celor vieneze). Prin testament, baronul Samuel von Brukenthal dispune deschiderea palatului său ca muzeu public de artă, care şi astăzi este mare motiv de mândrie pentru sibieni, în mod special, şi pentru români, în mod general. 
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu este cel mai vechi muzeu din România, având sediul principal în Palatul Brukenthal, construit de către baronul Samuel von Brukenthal între anii 1778 - 1788, pe o latură a Pieței Mari. Muzeul a fost înființat în anul 1817 din colecțiile baronului Samuel von Brukenthal.

Insigna sportivă - Șoimii (Sibiu
Șoimii Sibiu a fost un club de fotbal din orașul Sibiu, care a evoluat și în Divizia A. Echipa a fost înființată în 1910, a dispărut în 2001, a jucat pe stadionul IPA Sibiu de 4000 de locuri și s-a mai numit CFR și Locomotiva. Oficial, la data de 1 octombrie 1913 ia ființă Societatea de gimnastică, sport și excursii ȘOIMII Sibiu. Echipa de fotbal s-a înscris prima dată în campionat in 1914, în primii ani a participat în campionatul regional, calificându-se în trei rânduri în finala pe țară a campionatului. Cel mai bun rezultat la acest nivel a fost înregistrat în sezonul 1927 – 1928, când a eliminat în sferturile de finală pe Chinezul Timișoara, de șase ori campioană a României. Odată cu crearea campionatului național divizionar, în 1932, Șoimii a făcut parte din Divizia A, dar în 1934 a retrogradat în al doilea eșalon. Între 1934 - 1939, echipa evoluează în Divizia B, de unde retrogradează în campionatele regionale. După cel de-al doilea război mondial, Șoimii apare în Divizia C, promovând imediat în a doua divizie. În 1947 are loc fuziunea cu echipa CFR Sibiu, în ediția 1947 - 48 a Diviziei B participând sub numele Șoimii CFR. În sezonul următor, sub denumirea de CFR Sibiu, echipa obține promovarea în Divizia A, unde, cu o nouă denumire, Locomotiva Sibiu nu rezistă însă decât un an. Retrogradează apoi în campionatul regional unde evoluează pentru o lungă perioadă de timp. În 1973, odată cu participarea în Divizia B, revine la denumirea Șoimii, și ocupă locul doi în al doilea eșalon, ratând însă promovarea. În anul 1981, intră sub patronajul Intreprinderii de piese auto Sibiu (IPA), își schimbă numele în FC Șoimii IPA Sibiu, dar în continuare rămâne în Divizia B unde ratează în câteva rânduri la mustață promovarea. În anii '80 a pierdut întâietatea în oraș în favoarea lui FC Inter Sibiu (înființat în 1982), club favorizat de autoritățile locale. Sus am postat un fanion al clubului sportiv Șoimii din Sibiu.

Asociația transilvană "Astra" - Sibiu 1861
A 90-a adunare generală - Arad 14 - 16 oct 1994
1862 - 1934 * Primul președinte al Astrei în România Mare
Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (mai cunoscută sub numele abreviat A.S.T.R.A.) a fost prima instituţie culturală centrală a românilor din Transilvania care a jucat un rol important în emanciparea culturală şi politică a naţiunii române din Ardeal. A luat fiinţă la data de 4 noiembrie 1861, în Sibiu, constituindu-se după modelul societăţilor academice ale vremii. Scopul asociaţiei a fost acela de a răspândi cultura în rândul poporului, de a sprijini elevii şi meseriaşii săraci cu burse, de a edita şi premia lucrări, „de a concentra puterile cele risipite ale singuraticilor şi lumina culturei - ca un bun comun al tuturor - să se reverse peste toţi fiii poporului român”. Pentru că a fost structurată de la bun început ca o organizaţie interconfesională, ASTRA a reuşit să coaguleze forţele elitelor şi să detensioneze relaţiile dintre ortodocşi şi greco-catolici, acesta fiind şi unul din motivele pentru care a avut succes. La înfiinţarea ei, ASTRA avea în total 212 membri şi un capital de 5600 florini, o sumă infimă pe lângă sumele de care dispuneau societăţile culturale deţinute de celelalte naţiuni. În anul 1862 ASTRA se lansează în spaţiul public cu o expoziţie de mari dimensiuni pe care o organizează la Brașov. La adunarea generală care s-a ţinut cu acest prilej, au participat aproape 800 de intelectuali din toate colţurile Transilvaniei, precum şi personalităţi din România. În urma acestui eveniment, numărul de membri creşte la 745, iar fondurile la 20000 florini. Această sumă a fost folosită în special pentru finanţarea burselor de studii şi în măsură mai mică pentru ajutoare date gimnaziilor româneşti, pentru biblioteca asociaţiei şi pentru câteva premii literare. Deşi începutul este dificil, ASTRA reuşeşte ca în primii ani să înfiinţeze primele sale trei secţii: filologică, istorică şi de ştiinţe naturale. De asemenea, a pregătit apariţia propriei sale reviste, „Transilvania”. În anul 1900 au fost stabilite cinci secţii: literară, istorică, şcolară, ştiinţifică şi economică. În anul 1912 numărul lor se ridică la opt, adăugându-se secţiile medicală, de ştiinţe sociale şi tehnică-industrială. Printre proiectele editoriale cele mai importante ale Asociaţiei s-au numărat: Enciclopedia română, coordonată de Cornel Diaconovici şi apărută între 1898-1904 în trei volume masive, Cartea de Aur sau luptele politice naţionale ale românilor de sub coroana ungară, redactată de Teodor V. Păcățian şi apărută la Sibiu în perioada 1902 -1925, în opt volume, Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune românească din Transilvania, de Silvestru Moldovan și Nicolae Togan, apărut în anul 1909. Sus am postat logo-ul asociației.  
Palatul ASTRA este o clădire din Sibiu în care a fost sediul Asociațiunii Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Roman. Astăzi, clădirea adăposteşte Biblioteca Judeţeană "Astra" din Sibiu. Clădirea a fost ridicată cu scopul de a adăposti un muzeu al românilor ardeleni, sub auspiciile asociaţiei „Astra”. Ideea înfiinţării unui muzeu s-a conturat spre sfârşitul secolului XIX, iar decizia de a-l construi a fost luată la adunarea generală a asociaţiei care s-a ţinut la Mediaş în anul 1897. Lucrările de construcţie au început în anul 1903 şi s-au finalizat în anul 1905. Lucrările de ridicare a construcției au costat 158426 de coronae, sumă colectată din taxele membrilor, de la donatori şi printr-o loterie organizată în acest scop.  
Andrei Șaguna (născut 20 ianuarie 1808 la Miscolţ în Ungaria şi decedat la 28 iunie 1873 în Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocşilor şi ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Braşov - 1851, primul preşedinte al Societăţii ASTRA din Sibiu şi membru de onoare al Academiei Române.

Expoziția filatelică "Aeromfila '89" 
Mediaș - Sibiu * 1 - 7 IX.1989
Hermann Oberth - teoretician al zborului interpanetar
20 de ani de la primul pas pe Lună - 21.07.1969
60 de ani dela zborul aerospațial cu zepelinul pe ruta balcanică
LZ 127 * 14 - 22 octombrie 1929 Sibiu
Friedricshafen-Zemun-Sofia-București-Brașov-Sibiu-Friedrchshafen
Hermann Julius Oberth (născut la data de 25 iunie 1894 la Sibiu şi decedat la data de 28 decembrie 1989 la Nurnberg, în Germania) a fost unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii, alături de rusul Konstantin Ţiolkovski şi americanul Robert Goddard. Cei trei nu au colaborat niciodată, în mod activ, concluziile cercetărilor lor fiind în mod esențial identice, deși cercetarea a avut loc în mod independent. 
Zborul aeropoștal cu zepelinul pe ruta balcanică a avut loc în perioada 14 - 22 octombrie 1929 și s-a efectuat pe traseul Friedrichshaven, Viena, Zemun, Sofia, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Viena, Friedrichshaven. Deasupra admiri o carte poştală din anul 1979 care aniversează 50 de ani de la zborul aeropoștal cu zepelinul. Aparatul de zbor este surprins deasupra oraşului Braşov.
La 16 iulie 1969, Neil Armstrong, Buzz Aldrin si Mike Collins urcă in modulul de comanda Columbia al navetei Apollo 11 atasata la varful rachetei Saturn V. Enorma racheta, inalta de 111 metri, s-a desprins de la Centrul spatial Kennedy, din Florida, la ora 13.32 GMT. La patru zile de la lansare, Aldrin reuseste prin pilotare manuala sa aselenizeze modulul lunar, numit Eagle (Vulturul), in Marea Linistii. 
Neil Armstrong (1930 - 2012), comandantul misiunii, informeaza centrul de control: "Houston, aici baza Linistii, Vulturul a aterizat". Remarcaţi că ar fi trebuit să spună "a aselenizat" ?!?!?!?! Sute de milioane de oameni din toată lumea a asistat la eveniment prin intermediul transmisiilor TV şi au recepţionat legendarele cuvinte ale lui Neil Armstrong, primul pământean care a păşit pe lume: "Este un pas mic pentru om, dar unul urias pentru omenire"
Mediaș este un municipiu și al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Este situat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare și are o populație de aproximativ 63000 de locuitori. Ca distanțe este situat la 55 km de Sibiu, 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj. În perioada romană pe teritoriul localității a existat castrul roman Media. Sus am postat stemele comunistă și actuală precum și o poză cu sediul Primăriei Mediaș.   

Insigna sportivă - HTV
Se pare că HTV este prescurtarea numelui unui concurs de tenis de câmp ce se organiza pe vremuri la Sibiu, HTV însemnând Hermanstadt turn verrein, cea ce tradus aproximativ ar însemna Turneul de simplu de la Sibiu. Deci deasupra este prezentată o insignă sportivă care atestă participarea la această competiție sportivă. 

Tenisul de câmp modern a apărut inițial în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea ca si “tenis de camp”. Dupa crearea sa, tenisul s-a raspandit mai intai in clasa superioara a lumii engleze, apoi, incet-incet, in intreaga lume. Tenisul este acum un sport olimpic si este practicat de toate clasele sociale, indiferent de bani si de varsta, inclusiv de persoanele aflate in scaun cu rotile. In mod remarcabil regulile sale de bază au ramas neschimbate din anul 1890. In 1874,  maiorul Walter Wingfield a achizitionat drepturile de brevet pentru echipamente si reguli de joc. In acelasi an, primele instante judecatoresti de tenis au aparut in Statele Unite. Jocul s-a raspandit curand in diferite parti ale lumii cum ar fi Rusia, Canada, China si India. Terenurile de crochet au servit ca terenuri de tenis in acea perioada. Primul teren de tenis a fost conceput de Wingfield si a fost in forma de clepsidra. Acest a fost mai scurt decat terenul modern pe care il avem astazi. Cel mai vechi turneu de tenis a a vut loc în anul 1877 la Wimbledon-Anglia, câștigat de Spencer Gore. 

Sibiu, arhaic Sibiiu, popular Sâghii, (în germană Hermannstadt, în maghiară Szeben, Nagyszeben, în latină Cibinium) este reședința de județ și cel mai mare municipiu al județului Sibiu, România. Sibiu este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei, cu o populație de aproximativ 155000 de locuitori. În vremea romană, zona Sibiului era cunoscută sub denumirea de Cibiniensis sau Cibinium, de aici derivând numele râului ce trece prin oraș (Cibin) și denumirea românească a orașului. În zona actualului cartier Gușterița a existat o așezare romană numită Cedonia. Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, imediat după mijlocul secolului al XII-lea de către coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela. Prima mențiune a cetății este făcută în anul 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1223. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Sibiu, iar jos câteva dintre cele mai frumoase și mai reprezentative clădiri de arhitectură sibiană. 
Clădirea Prefecturii
Clădirea Primăriei 
Biserica romano-catolică
Turnul sfatului
Casa armatei
Catedrala ortodoxă mitropolitană
Biserica evanghelică 
Sinagoga
Muzeul civilizației populare Dumbrava
Piața mică și turnul 
Școala militară de ofițeri de artilerie

Trimiteri poștale ilustrate

Județul Sibiu este situat în sudul provinciei istorice Transilvania, în podișul cu același nume, la nord de Carpații Meridionali, în România. Reședința de județ este municipiul Sibiu. Județul se întinde pe suprafața de 5432 kilometri pătrați și numără aproximativ 425000 de locuitori. Ca subunități administrative județul este compus din; 2 municipii - Sibiu și Mediaș, 9 orașe - Avrig, Agnita, Cisnădie, Dumbrăveni, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Săliște, Tălmaciu, Copșa Mică și 53 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Sibiu, iar jos câteva dintre monumentele istorice și arhitectonice inconfundabile ale județului și alte locuri de vizitat.  
Biserica fortificată Biertan
Cascada de pe valea Moașei
Casa natală Emil Cioran - Rășinari
Turnul pietrarilor - Mediaș

Cascada Bâlea
Biserica fortificată Cisnădie
Gara Mediaș
Biserica fortificată Cisnădioara
Stațiunea Păltiniș
Biserica din Cârța, cea mai veche biserică gotică
din România - 1202 
Băile Bazna
 Biserica fortificată Valea Viilor
Biserica Bob - Mediaș
Stațiunea Păltiniș
Trimiteri poștale ilustrate

____________ooOoo____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 embleme de identificare ale unor unități militare,
cusute pe mâneca uniformei armatei regale olandeze,
în timpul celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale de pe
bancnotele locale, de necesitate, belgiene 

Detaliu vignetă de pe certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.12.2014

Niciun comentariu: