duminică, 7 decembrie 2014

ALBATARREC - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea spaniolă ALBATARREC
departamentul SEGOVIA, comunitatea autonomă CATALONIA 
precum și câteva vederi generale. 
Biserica San Salvator
Castelul
Restaurantul de la castel
Monumentul Moara de apă
Arhitectură locală
Vedere generală
Vedere aeriană

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Andre Gide, scriitor francez (1869 - 1951)
nume complet și real Andre Paul Guillame Gide  
  • Fii mulțumit cu tot ceea ce primești, nu tânji la mai mult!
  • Când îți răspunde un filozof, nu înțelegi nici ce l-ai întrebat.
  • Nu putem descoperi noi oceane dacă nu vom avea curajul de a pierde din vedere ţărmul.

___________xxx___________

CÂTEVA MEDALII,
INSIGNE ȘI JETOANE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Emblema de Onoare a Comunicațiilor și 
Informaticii Militare din Armata română
Emblema de Onoare a Comunicațiilor și Informaticii Militare din Armata română se conferă prin ordin de către Șeful Statului Major General al Armatei române pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, pentru fapte de eroism, pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor sau pentru obținerea de rezultate deosebite în procesul de instruire. Distincția se conferă personalului militar și civil, structurilor Armatei României, rezerviștilor, veteranilor de război, precum și militarilor și structurilor militare străine din structurile de comunicații și informatică militară. Pe aversul acestei embleme este reprezentat însemnul heraldic al Comunicațiilor și Informaticii militare, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri deschisă, lată de 10 mm. În deschiderea cununii de lauri este dispusă central o cruce. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul „ONOARE“. De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele. Pe reversul emblemei este reprezentată aceeaşi cunună de lauri, cu o cruce în deschiderea acesteia. Cuvântul „ONOARE“ este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul emblemei, central, este scrisă în relief cu majuscule, cu litere înalte de 3 mm, următoarea denumire EMBLEMA DE ONOARE A COMUNICAȚIILOR ȘI INFORMATICII MILITARE.

Insigna - Jocurile balcanice - 1947
O.S.P. - (Organizația sportului popular)
 
În decembrie 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania (F.S.S.R.), reunind Uniunea Societatilor Romane de Sporturi Atletice, Asociatia cluburilor de fotbal, Federatia societatilor de sporturi de iarna precum si alte asociatii si cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. In 1915 se recunoaste personalitatea juridică a F.S.S.R., aceasta transformandu-se apoi in U.F.S.R., (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania). In anul 1933 existau 11 federatii sportive. În anul 1929 apare Legea educatiei fizice si se înfiinţează Oficiul National de Educatie Fizica (O.N.E.F.) ca institutie de stat. In anul 1940 U.F.S.R. structura de drept privat este desfiintata, patrimoniul si activitatea fiind preluate de O.S.R. (Organizarea sportului românesc), instituție de stat subordonată inițial președinției consiliului de miniștri și apoi subsecretariatului de stat al educației extrașcolare. O.S.R. este desfiintată prin lege în 1944 si se reînfiinteaza UFSR, persoana juridica de drept privat care va functiona pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desfiintată în 1946, înfiinţându-se apoi O.S.P. (Organizatia sportului popular), institutie de stat care se va restructura şi ea in anul 1948, federatiile sportive devenind sectii ale directiei tehnice in anul 1949. C.C. al P.M.R .desfiinteaza O.P.S. si creeaza C.C.F.S. (Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a frământărilor  organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebîm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport?   
Odată cu trecerea la comunism a unor state sud-est europene, acestea organizau periodic competiții în aproape toate disciplinele sportive, doar între ele, sub genericul Balcaniada, sau Jocurile balcanice ori Cupa balcanică. Mai târziu au fost invitate la această competiție și state necomuniste din zona balcanică. Această competiție sportivă zonală se desfășoară și în zilele noastre. Balcani este denumirea istorică și geografică folosită pentru a descrie Europa de Sud-Est. Regiunea are aproximativ 550000 kilometri pătrați și o populație de circa 53 de milioane de oameni. În general se consideră că țările care fac parte din Balcani sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Muntenegru, Macedonia,  Serbia, Kosovo, Croația, Slovenia, România și Turcia. La unele competiții sportive organizate de către această regiune sunt invitate și alte state vecine precum, Republica Moldova, Ungaria sau Italia.

Insigna - Uniunea barourilor de avocați  
Conform DEX, baroul este forma de organizare profesională a avocaților. Conform Legii nr.51 din anul 1995, Uniunea Nationala a Barourilor din RomaniaU.N.B.R. este formată din toate barourile din Romania și are sediul în municipiul Bucuresti.  U.N.B.R. este persoană juridică de interes public, având patrimoniu și buget proprii. Barourile de avocați se constituie și funcționeaza numai în cadrul U.N.B.R.. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania este succesoarea de drept a Uniunii Avocaților din Romania. Sus este postat logo-ul Uniunii naționale a barourilor de avocați. 

Regele Ferdinand al României Mari 1914 - 1927
80 de ani de la promulgarea legii "Cultul eroilor"
12.IX.1919 - 12.IX.1999 România - 2004
Ferdinand I, Rege al României, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 24 august 1865 la Sigmaringen şi decedat 20 iulie 1927 la Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române , iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.
Jertfele românilor, de-a lungul existenței lor, sunt uriașe. Aproape că nu există palmă de pământ care să nu fi fost apărată prin jertfă de sânge. Prin moartea lor, eroii ne-au apărat ființa, limba, cultura și glia străbună. Iată de ce merită să-i cunoaștem și să-i venerăm. Instituția care și-a asumat nobila misiune de cinstire a memoriei și faptelor eroilor a fost Societatea Mormintelor Eroilor Căzuți în Război. Înființată la data de 12 septembrie 1919 prin Înaltul Decret Lege nr.4106 semnat de către Regele Ferdinand, acest organism era chemat să vorbească viitorimii despre jertfele și izbânzile noastre, despre frumusețea virtuților ostășești și despre nezdruncinata tărie a sufletului românesc”. Societatea a funcționat sub înaltul patronaj al Reginei Maria, ca președinte de onoare, și al I.P.S. Mitropolitului Primat Miron Cristea, ca președinte executiv. În anul 1927 aceasta și-a schimbat numele în Societatea “Cultul Eroilor”, iar în anul 1940 a devenit Așezământul Național “Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. După abdicarea Regelui Mihai I și proclamarea Republicii, prin decretul nr.48 din 29 mai 1948 acesta a fost desființat, patrimoniul și atribuțiunile fiind transferate Ministerului Apărării Naționale. Hegemonia U.R.S.S. adusă de cel de-al doilea război mondial a condus la împânzirea teritoriului țării cu monumente dedicate ostașilor sovietici “eliberatori”, în detrimentul eroilor români. Abia în anul 1975, în condițiile emancipării de sub tutela Uniunii Sovietice, când s-a elaborat Decretul Lege al Consiliului de Stat nr.117, având ca obiect reglementarea operelor comemorative de război, începe să se manifeste, destul de modest, cultul față de eroii neamului. După decembrie 1989, la inițiativa unui grup de ofițeri, s-a înființat Comitetul național pentru restaurarea și îngrijirea monumentelor și cimitirelor eroilor (C.N.R.I.M.C.E.). Prin Sentința civilă nr.664 din 19 noiembrie 1991, asociația a dobândit personalitate juridică, iar în baza ordinului ministrului apărării naționale, Nicolae Spiroiu, a primit acordul de a funcționa sub patronajul M.Ap.N. și un sediul al comitetului de conducere, în palatul Cercului militar național din București. Prin Hotărârea Sfântului Sinod al BOR, nr.3036 din 19 - 20 iunie 1992 asociația a intrat sub oblăduirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. La Conferința națională din 28 august 1997, C.N.R.I.M.C.E. a revenit la denumirea Asociația Națională Cultul Eroilor”, asumându-și misiunea de a prelua obiectivele “Așezământului Național “Regina Maria” pentru Cultul Eroilor”.
Sursa documentării despre Asociația Națională Cultul Eroilor” este Publicația "BUZĂUL EROIC" a Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala Buzău. Mulțumesc pe această cale președintelui filialei buzoiene, domnul Gl.bg.(r) ACHIM ALSTANI, pentru sprijinul oferit în documentare!  

Jeton - Jean Martin Egli - 3 lei
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. 
Jeton - Jean Martin Egli - 1
În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.
                
______________ooOoo_______________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități 
militare din armata regală olandeză 
în timpul celui de-al doilea război mondial

SLOGANURI ȘI VIGNETE
DE PE CUPOANELE 
DE RAȚIONALIZARE A
BUNURILOR DE LARG CONSUM
ÎN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL
Ganar la guerra menos palabras vanas!
Câștigă războiul, cuvinte goale mai puține!
Recuerdo del radio comunista de espinardo
Nu uita radioul comunist Espinardo!

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.12.2014

Niciun comentariu: