sâmbătă, 6 decembrie 2014

NOMAIN - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea franceză NOMAIN, departamentu NORD,
regiune NORD PAS DE CALAIS și o trimitere poștală ilustrată. 
Biserica Jean Baptiste - exterior
Biserica Jean Baptiste - interior
Monumente ale eroilor locali
Podul metalic
Vederi generale
Arhitectură locală
Gara actuală
Gara veche
Calvarul
Trimitere poștală ilustrată

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Octavian Paler (1926 - 2007)
scriitor și jurnalist român 
  • O iubire pe care eşti nevoit să o păzeşti nu reprezintă nimic.
  • Singurătatea nu e o victorie înaintea celorlalţi, ci e de fapt un naufragiu personal.
  • Împărţind timpul, omul a descoperit că el curge ireparabil. A observat că "azi" devine "ieri" şi că umbra copacilor se alungeşte spre asfinţit. În clipa aceea a devenit melancolic şi a descoperit regretul. Dar era prea târziu.

____________xxx____________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Insignă - Rapid - fotbal club
Rapid este un club de fotbal din Bucureşti, fondat în anul 1923 de către un grup de muncitori de la Atelierele Griviţa sub numele de Asociația culturală și sportivă C.F.R.. Rapid a câștigat de 4 ori titlul (de 3 ori Campionatul României, în anii 1967, 1999, 2003 și în 1942 - un campionat de război dotat cu cupa "Basarabia" - și de 13 ori Cupa României. De-a lungul timpului echipa s-a mai numit; CFR Bucureşti, Locomotiva Bucureşti şi Unirea Rapid bucureşti. Sus am postat un logo al clubului de fotbal Rapid Bucureşti. 

Academician profesor doctor Ștefan S.Nicolau
Institutul de inframicrobiologie al Academiei 
Republicii Socialiste România
Elevii și prietenii MCMLXV (1965)
Ștefan S. Nicolau (născut la data de 15 februarie 1896 la Bucureşti şi decedat la data de 15 octombrie 1967 tot în Bucureşti) a fost un medic virolog, directorul Institutului de inframicrobiologie din București, membru titular al Academiei Române.

Ștefan S.Nicolau 1896 - 1967
Institutul de inframicrobiologie "Ștefan S.Nicolau"
Institutul de virusologie Ștefan S. Nicolau, (fost Institutului de inframicrobiologie din București) are ca obiectiv principal promovarea cercetării de excelenţă, asigurând asistenţă medicală si tehnică cabinetelor şi laboratoarelor de analize medicale. Institutul are sediul central în București, sectorul 3, șoseaua Mihai Bravu, nr. 285 - poza de sus. Deasupra am postat și logo-ul Institutului de virusologie - București
Insigna - București 1956 (rugby) 
Rugby, scris și rugbi este un sport cu mingea, originar din Anglia. Numele jocului provine de la orașul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima dată regulile acestui sport. Mingea cu care se joacă rugby-ul este de formă ovală, motiv pentru care sportul mai este uneori numit „sportul cu balonul oval”. Cele două variante principale sunt rugby în 15 sau rugby în 8 jucători. Rugby se joacă pe un teren dreptunghiular având dimensiunile de 144×70 metri maximum, de cele mai multe ori acoperit cu gazon. „Butul” (poarta), sub formă de H, este constituit din doi stâlpi paraleli de 3,4 m în înălțime, la o distanță de 5,6 m, cu o bară transversală aflată la 3 m de sol. Un meci durează 80 de minute, în două reprize de 40 de minute și o pauză de 15 minute. Obiectivul jocului este de a câștiga puncte prin: purtarea și culcarea mingii în terenul de țintă advers (eseu); trimiterea mingii cu piciorul printre buturile adverse; eseu: 5 puncte; transformarea eseului: 2 puncte drop-gol (lovitură de picior căzută): 3 puncte; lovitura de pedeapsă: 3 puncte. Mingea se poate pasa numai înapoi cu mâna, sau și înainte, dacă este lovită cu piciorul. Echipa adversă poate să recupereze mingea printr-un placaj. De obicei asta înseamnă că unul sau mai mulți jucători din echipa opusă prind pe jucătorul aflat în posesia mingii și îl blochează la pământ. 
Prima atestare documentară a practicării oficiale a sportului rugby în România este menţionată de către Dumitru Manoileanu (fost jucător, antrenor, teoretician al jocului) la 8 septembrie 1913. Cum şi alte izvoare au menţionata data propusă de Manoileanu, dată recunoscută şi de Federaţia Română de Rugby, considerăm ca 8/21 septembrie 1913 este data naşterii oficiale a sportului cu balonul oval în România. La acea dată s–a întâmplat primul meci în care Tennis Clubul Român a jucat cu Sporting Club. Cum, întâlnirea s–a terminat cu un scor egal (3–3), cele două echipe s–au întâlnit din nou, în 13 octombrie. De data aceasta Tennis Clubul Român a învins cu scorul de 6 –0, din 2 încercări. Punctajul acelor vremuri acorda 4 puncte pentru un drop–gol şi 3 puncte pentru o încercare sau transformarea unei lovituri de pedeapsă. Transformarea unei încercări era 2 puncte. Meciurile s–au desfăşurat pe un teren aflat pe Şoseaua Bonaparte (astazi Iancu de Hunedoara).  


Insignă - Inginer licențiat
Facultatea de energetică - U.P.B.
(Universitatea Politehnică București)
Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti este cea mai veche si prestigioasa scoala de ingineri din Romania. Traditiile ei sunt legate de infiintarea, in anul 1818, de catre Gheorghe Lazar, a primei Scoli tehnice superioare cu predare in limba romana la manastirea Sfantul Sava din Bucuresti, care in anul 1832 este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava. La 1 octombrie 1864, a fost infiintata "Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitectura", care la 30 octombrie 1867 devine "Scoala de Poduri, Sosele si Mine" cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, institutia capata o noua structura sub denumirea de "Scoala Nationala de Poduri si Sosele", iar la 10 iunie 1920 a fost infiintata Scoala Politehnica din Bucuresti, avand patru sectii: Electromecanica, Constructii, Mine si Metalurgie, Sectia Industriala.  Din noiembrie 1920 denumirea se schimba in POLITEHNICA din Bucuresti. La data de 3 august 1948 a fost infiintat Institutul Politehnic din Bucuresti, care cuprindea initial 4 facultati si in care, din 1950, au aparut majoritatea facultatilor actuale. In baza rezolutiei Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din Bucuresti a devenit Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Universității Politehnica din București.

Insignă - Campionatele europene feminine de canotaj academic
București - 1955
Istoria canotajului romanesc a inceput in secolul XIX, in anul 1864 cand un grup de tineri studenti din Timisoara, intorsi din strainatate de la studii au infiintat pentru placerea lor, "Societatea de luntrisoare". In anul 1925 se infiinteaza la Arad, Comisia de Sporturi Nautice din Romania. Aceasta depune, in anul 1927, cererea de afiliere la Federatia Internationala de Canotaj. Congresul din 19 august 1927 aproba afilierea Federatiei Societatilor Sportive din Romania ca membru extraordinar al FISA. Prima participare romaneasca la o competitie oficiala internationala este semnalata in anul 1932 la Campionatul European de la Belgrad, ca apoi in 1933 la Campionatul European de la Budapesta, Romania a fost prezenta prima data la Jocurile Olimpice de la Helsinki 1952. Sus am postat logo-ul Federaţiei române de canotaj. 
Caiacul este o ambarcațiune de sport pentru o persoană sau mai multe, ascuțită la ambele capete, cu suprafața de alunecare netedă sau în clinuri. Sportivii stau pe fund în ambarcațiune, pe care o propulsează cu una sau două padele (vâsle). 
Canoea este o ambarcațiune sportivă ușoară, fără cârmă, cu prora și pupa ascuțite și înălțate, condusă cu ajutorul pagaielor. În canoe pot fi unul sau mai mulți sportivi stând în genunchi. Disciplina sportivă care cumulează cele două sporturi se numește caiac-canoe.

Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stema și câteva monumente arhitectonice și alte locuri de vizitat în capitală.
Clădirea Primăriei
Tribunalul
Gara CFR Nord
Arcul de triumf
Catedrala patriarhală
Sala Palatului
Opera națională
Mănăstirea Stavropoleos
Fabrica de confecții și tricotaje
Galeria Blanduzia
Intrarea în Parcul Carol I
Cheiul Dâmboviței cu piața
Statuia lui i.C.Brătianu
Cazarma Alexandria
Trimiteri poștale ilustrate

_____________ooOoo_____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 embleme de identificare a unor unități militare,
 brodate pe mâneca uniformei armatei regale olandeze
în timpul celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni spaniole

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.12.2014

Niciun comentariu: