duminică, 7 decembrie 2014

NIEDERSEDLITZ - GERMANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea germană NIEDERSEDLITZ, azi 
cartier al metropolei DRESDA-reședința landului SAXONIA,
câteva trimiteri poștale ilustrate și o acțiune locală. 
Clădirea Primăriei
Cazarma pompierilor
Clădirea Leul de aur
Clădirea Poștei
Monumentul Blumenpfluckerin
Vila Liana
Vila Manss
Vila Oskar 
Fosta fabrică de ciocolată
Școala
Fabrica de malț
Alte fabrici locale
Trimiteri poștale ilustrate
Acțiune locală - Fabrica de malț

***

SĂ CUGETĂM!

___________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Emblema de Onoare a Logisticii Armatei române
Emblema de Onoare a Logisticii Armatei române se conferă prin ordin de către Șeful Satului Major General al Armatei române pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, pentru fapte de eroism, pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor sau pentru obținerea de rezultate deosebite în procesul de instruire. Distincția se conferă personalului militar și civil, structurilor Armatei României, rezerviștilor, veteranilor de război, precum și militarilor și structurilor militare străine din structurile logistice.  Pe aversul acestei embleme este reprezentat însemnul heraldic al Logisticii, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri deschisă, lată de 10 mm. În deschiderea cununii de lauri este dispusă central o cruce. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul „ONOARE“. De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele. Pe reversul emblemei este reprezentată aceeaşi cunună de lauri, cu o cruce în deschiderea acesteia. Cuvântul „ONOARE“ este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul emblemei, central, este scrisă în relief cu majuscule, cu litere înalte de 3 mm, următoarea denumire EMBLEMA DE ONOARE A LOGISTICII.

Constantin Brâncuși 1876 - 1957 
125 de ani de la naștere - 2001
(Lucrarea) "Somnul" 
130 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși ?!
Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie /2 martie 1876, în localitatea Hobita, județul Gorj și a murit la data de 16 martie 1957 la Paris. Începe scoala pimarã la Pestisani (1883), continuã la Brãdiceni; se angajeazã la Târgu Jiu, Slatina si Craiova; urmeazã cursurile scolii de Meserii din Craiova (1894-1898); scoala de arte frumoase din Bucuresti, clasa profesorului Ion Georgescu (din 1898). În vacanta de varã a anului 1897 pleacã la Viena unde se angajeazã în atelierul unei fabrici de mobilã. La întoarcere în Craiova, modeleazã bustul lui Gheorghe Chitu, fondatorul scolii. La Craiova sculpteazã un Cap de copil, bustul lui Vitellius (1898), Capul lui Laocoon si Studiu, iar cu sprijinul doctorului Dimitrie Gerota realizeazã un Ecorseu pentru care i se acordã medalia de bronz (1901). Consiliul Judetean al Prefecturii Dolj îi acordã o bursã (3 iul. 1900). În 1904 pleacã pe jos la Paris, fãcând popasuri la Budapesta, Viena si Munchen (unde se presupune cã frecventeazã cursurile Academiei Regale de Belle-Arte); practician în atelierul lui Rodin; îl întâlneste pe Modigliani. La Paris îsi desãvârseste pregãtirea artisticã devenind cel mai mare si cel mai cunoscut sculptor român, fiind unul dintre animatorii principali ai plasticii noi, întemeietor al scolii moderne de sculpturã. Lucrãrile sale se gãsesc în tarã si strãinãtate, în muzeele din Olanda, Tãrile Scandinave, Franta, Statele Unite ale Americii etc. Marele sculptor este decorat cu ordinul Steaua României (1923); ordinul Meritul Cultural, la propunerea lui Nicolae lorga (1931) și ales membru post-mortem al Academiei Române abia în anul 1990. 

Sculptura brâncușiană "Somnul" a fost realizată în anul 1908, ea reprezentând capul unei femei dormind. În blocul de marmură trăsăturile delicate sunt abia perceptibile emanând o mare sensibilitate. Se pare că Brâncuși a conceput o versiune în gips încă din anul 1906, fiind precedată de “Adolescenta”, modelată în anul 1905 și “Repaus” din anul 1906. Sculptura a fost comandată de către Anastase Simu, un compatriot, pentru viitorul său muzeu din București. Opera din marmură, realizată prin tehnica cioplirii, se păstrează la Muzeul național de artă al României – București.

Insigna - Pentru munca culturală 
M.A.I. - (Ministerul afacerilor interne)
După instaurarea comunismului în România, regimul a instituit un amplu ansamblu de măsuri de convingere-impunere-schimbare a conștiinței cetățenilor. Se vorbea despre “formarea omului nou, constructor și apărător devotat al cuceririlor revoluționare ale poporului.” Se cerea astfel o eficiență sporită în toate domeniile de activitate dar și economii de orice fel, “la sânge”.  În acest scop s-a instituit un sistem stufos de insigne și decorații pentru distingerea oamenilor cu merite în aceste domenii. Aceste distincții acopereau toate domeniile de activitate, erau confecționate de metal mort, fiind strident colorate și încărcate cu simboluri comuniste. Și insigna Pentru munca culturala M.A.I. (Ministerul afacerilor interne) face parte din acest ansamblu de distincții.  Nu lipsesc steagurile tricolor, al patriei, dar și cel roșu, al Partidului Comunist Român, reprezentând sângele vărsat de către eroii neamului, steaua, desigur de inspirație sovietică, și făclia care simbolizează dorința de cunoaștere, de carte, a poporului român. Laurii de pe marginea insignei simbolizează “victoria finală”. 

Insigna interbelică - Maestru emerit al sportului
Distincția comunistă - Maestru emerit al sportului
Distincția actuală - Maestru emerit al sportului România 
Distincția comunistă - Maestru al sportului cls.1 
Distincția comunistă - Maestru al sportului cls.2
Distincțiile “Maestru Emerit al Sportului”, “Maestru al Sportului” respectiv de “Antrenor Emerit” se conferă și în prezent. Conform Ordinului nr.117 din 19 aprilie 2004 al Agenției naționale pentru sport, pentru rezultate deosebite obtinute de sportivii romani in competitiile nationale si internationale oficiale, Agentia Nationala pentru Sport acorda acestora, precum si antrenorilor care i-au pregatit, la propunerea federațiilor sportive naționale, titlurile și distincțiile de “Maestru Emerit al Sportului”, “Maestru al Sportului” respectiv de “Antrenor Emerit”.
Mai sus am postat câteva modele de legitimații care atestă calitatea de "maestru al sportului", conferite de-a lungul vremurilor de către autoritățile sportive guvernamentale ale statului român; Consiliul național pentru educație și sport (1970), Agenția națională pentru sport (2005) și Autoritatea națională pentru sport și tineret (2010).


Insigna - Campionat european (tir) 1965 - MĂIESTRIE
Federaţia română de tir sportiv este forul tutelar care conduce, organizează şi dezvoltă acest jos sportiv în România. Această federaţie este responasibilă de organizarea tuturor competiţiilor sportive de tir, la toate nivelurile de vârstă şi pregătire, în toate structurile societăţii româneşti. Sus am aplicat logo-ul Federaţiei române de tir sportiv. 

_______________ooOoo_______________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 embleme de identificare a unor unități militare,
brodate pe mâneca uniformei armatei regale olandeze,
în timpul celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.12.2014

Niciun comentariu: