luni, 8 decembrie 2014

BRANIEWO - POLONIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea poloneză BRANIEWO (denumire 
germană - BRAUNSBERG), voievodatul WARMIA ȘI MAZURIA,
o vedere generală și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Sus am postat o acțiune din acest oraș.
Biserica Sf.Cruce
Biserica Sf.Treime
Amfiteatrul
Turnul vechii porți de intrare în oraș
Biserica catolică Sf.Ecaterina din Alexandria
Biserica catolică Sf.Ecaterina din Alexandria si seminarul
Colegiul Hosianum
Gara
Piața mare
Cascada
Monumentul
Piața de pește
Poșta și liceul
Strada Berlin
Strada Poștei
Arhitectură locală
Vedere generală la 1864
Trimiteri poștale ilustrate

***

PLĂCINȚELE (Aforisme)
de Vasile Plăcintă
Republica Moldova, născut 1949 
  • Femeile frumoase, sunt mai mult vânate, decât iubite.
  • Soţia mea foloseşte atât de mult parfum, că nu miroase a bine.
  • Grădina zoologică este un loc, unde animalele pot studia comportamentul oamenilor sosiţi la faţa locului.

___________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Emblema de Onoare a Informațiilor pentru Apărare 
din Armata română
Emblema de Onoare a Informațiilor pentru Apărare din Armata română se conferă prin ordin de către Directorul general al Direcției generale de informații a apărării Armatei române pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, pentru fapte de eroism, pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor sau pentru obținerea de rezultate deosebite în procesul de instruire. Distincția se conferă personalului militar și civil, structurilor Armatei României, rezerviștilor, veteranilor de război, precum și militarilor și structurilor militare străine din structurile de informații pentru apărare. Pe aversul acestei embleme este reprezentat însemnul heraldic al Informațiilor pentru Apărare, înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri deschisă, lată de 10 mm. În deschiderea cununii de lauri este dispusă central o cruce. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul „ONOARE“. De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele. Pe reversul emblemei este reprezentată aceeaşi cunună de lauri, cu o cruce în deschiderea acesteia. Cuvântul „ONOARE“ este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul emblemei, central, este scrisă în relief cu majuscule, cu litere înalte de 3 mm, următoarea denumire EMBLEMA DE ONOARE A INFORMAȚIILOR PENTRU APĂRARE.

Nicolae Iorga 1871 - 1940
Nicolae Iorga s-a născut în 1871 la Botoşani, în familia unui avocat. A studiat în oraşul natal, apoi la Liceul Naţional din Iaşi. A absolvit Universitatea din Iaşi - secţia istorico-literară - în 1889, în doar un an. În 1889 publică primele sale articole ştiinţifice (dar şi poezii în revista Convorbiri literare). Iorga obţine titlul de doctor în 1893, la Universitatea din Leipzig. În 1895 devine profesor de istorie universală la Universitatea din Bucureşti (la Facultatea de Litere). Deja Iorga devenise o personalitate foarte cunoscută şi apreciată. În 1897 este ales membru corespondent al Academiei Române, devenind membru plin din 1910. Pe la 1900 Iorga s-a implicat în politică, domeniu în care s-a remarcat îndeosebi prin patriotism. În 1907 este ales deputat al colegiului al II-lea din Iaşi. În 1919 a fost ales preşedinte al Adunării Deputaţilor. A înfiinţat mai multe partide şi a participat la diverse alianţe politice. A fost un susţinător al regelui Carol al II-lea, fiind preşedinte al Consiliului de Miniştri în 1931 şi consilier regal în 1938. În 1908 Nicolae Iorga a înfiinţat şcoala de vară de la Vălenii de Munte. În întreaga sa carieră Iorga a scris peste 1000 de volume şi vreo 25 000 de articole, studii şi recenzii (adică în medie mai mult de o carte pe lună, şi mai mult de un articol pe zi!). Nicolae Iorga avea o memorie cu totul ieşită din comun, şi o putere de muncă pe măsură. Sfârşitul vieţii marelui istoric a fost unul îngrozitor şi nemeritat. În 28 noiembrie 1940 Iorga este găsit mort pe un cîmp lîngă Strejnic, nu departe de Ploieşti. Fusese luat cu o zi înainte din vila sa de la Sinaia de o echipă de legionari, care l-au asasinat. Conflictul dintre legionari şi Iorga era vechi, dar el se accentuase în 1938, cînd Corneliu Zelea Codreanu publicase un articol în care îl acuza pe savant de „necinste sufletească”. Iorga l-a dat în judecată pe Codreanu, şi acesta a fost condamnat pentru calomnie. Pe 30 noiembrie 1938 Căpitanul şi alţi legionari, condamnaţi pe diferite termene, au fost ucişi de poliţie, la ordinul regelui Carol al II-lea (în perioada respectivă asasinatul politic era o metodă utilizată şi de Putere, nu numai de Legiune). Imediat după ce au ajuns la putere legionarii au răzbunat crâncen moartea comandantului lor, asasinâ'nd în închisoarea de la Jilava zeci de persoane implicate mai mult sau mai puţin în lichidarea Căpitanului. A doua zi a fost ucis şi Iorga, pe care legionarii îl considerau ca „autor moral” al asasinării lui Codreanu

Carol II - Regele românilor
Societatea generală a funcționarilor publici 31 ianuarie 1882
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria. 
Palatul Societății Funcționarilor Publici este un edificiu din municipiul București, sectorul 2, construit între anii 1932-1934 după planurile arhitecților Radu Culcer, Ion C. Roșu. Paltul este construit într-un stil Art Deco. În prezent este sediul ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București, fiind declarat monument istoric. 

Insigna - Societatea funcționarilor publici 31 ianuarie 1882
Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. Persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezervă al funcţionarilor publici îşi păstrează calitatea de funcţionar public.

Insigna - Societatea funcționarilor publici 31 ianuarie 1882
Activităţile desfăşurate de funcţionarii publici, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, sunt următoarele: punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative; elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora; elaborarea proiectelor politicilor şi strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor necesare realizării şi implementării politicilor publice, precum şi a documentaţiei necesare executării legilor, în vederea realizării competenţei autorităţii sau instituţiei publice; consilierea, controlul şi auditul public intern; gestionarea resurselor umane şi a resurselor financiare; colectarea creanţelor bugetare; reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea; realizarea de activităţi în conformitate cu strategia de informatizare a administraţiei publice.

Insignă - Magistrat militar
Din categoria magistraților militari fac parte procurorii și judecătorii militari, care judecă dosarele unor fapte ilegale comise de către militari, atât în timp de pace cât și în timp de război. 

Insignă - Magistrat militar
Procurorul are rolul de a exercita acțiunea penală și de a susține acuzarea. El decide trimiterea infractorilor în fața justiției, susține acuzarea în procesele judiciare, supraveghează justa aplicare a legilor și reprezintă interesele statului în proces. Judecătorul este un funcționar de stat, numit sau ales, care soluționează pe calea justiției procesele prin pronunțarea unei hotărâri.

_____________ooOoo_____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni olandeze

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.12.2014

Niciun comentariu: