miercuri, 10 decembrie 2014

INFO NUMIS MONDO - 67


1.  Experți arhitecți și numismați ai lumii au identificat clădirea postată pe reversul bancnotei braziliene de 20000 reali din anul 1923. Este vorba despre Palatul Libertății din orașul Belo Horizonte. Pe mai departe rămâne neidentificat chipul personalității reprezentat pe avers.   
Palatul Libertății din Belo Horizonte a fost pentru mulți ani sediul guvernului statului brazilian Minas Gerais. Clădirea a fost construită în anul 1897. Palatul este realizat prin combinarea mai multor stiluri arhitectonice, de la Ludovic al XV-lea la maur. Clădirea este structurată pe trei etaje unde erau situate locuințele pentru guvernatori și familiile lor.

2.  Mai jos continui să îți prezint alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către autoritatea monetară a statului european baltic, Lituania.
Lituania este o republică parlamentară situată în nordul Europei. Și-a câștigat independența la data de 16 februarie 1918, față de Rusia, și 4 februarie 1991, față de URSS. Statul se întinde pe o suprafață de 65200 kilometri pătrați, la o populație de aproximativ 3,44 milioane de locuitori, iar capitala sa este în orașul Vilnius. Deviză națională unanim acceptată a statului Lituania este: Puterea stă în unitate. Mai jos am postat câteva inconfundabile monumente arhitectonice din capitala - Vilnius.
Catedrala națională
Palatul prezidențial
Aeroportul internațional - Vilnius
Moneda de mai s-a dorit a fi un omagiu adus lui Steponas Darius și Stasys Girenas.
Steponas Darius (1897-1933) și Stasys Girenas (1893 – 1933) au fost doi piloți lituanieni care au emigrat în Statele Unite ale Americii. Au intrat în istorie prin încercarea lor temerară de a zbura fără escală din New York – SUA până la Vilnius – Lituania. 
Zborul efectuat cu o navă fără amenajări speciale, denumită Lituanica, s-a încheiat tragic, piloții prăbușindu-se, fără a se ști cauzele exacte ale accidentului, undeva aproape de granița germano-poloneză.   

Moneda de mai s-a dorit a fi un omagiu adus lui Mikalojus Konstantinas Ciurionis.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ( născut la data de 22 septembrie 1875 și decedat la data de 10 aprilie 1911) a fost un pictor, scriitor și compozitor lituanian.

3.  Autoritatea bancară națională a statului irakian procedează la înlocuirea bancnotelor destinate circulației.  
Deasupra este postată bancnota ce tocmai a intrat în circulație iar dedesubt cea veche, emisă în anul 2003. 
Diferențele grafice dintre cele două bancnote sunt vizibile. A dispărut chipul lui Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haytam de pe avers. Se menține minaretul Marii Moschei din Mosul pe avers. 
Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haytham (latinizat Alhazen) (născut în anul 965 la Basra în Irak și decedat în anul 1039 la Cairo în Egipt) a fost un mare savant arab (persan). Printre domeniile în care a adus contribuții importante enumăr: filozofia, teologia, matematica, fizica, astronomia, optica, anatomia, oftalmologia și altele. 
Marea Moschee din orașul irakian Mosul a fost construită de către Nuriddin Zangi în anul 1172. Axa care unește cele două minarete ale moscheei indică direcția către Mecca.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Anatol France (1844 - 1924)
scriitor francez, nume real
Jacques Anatole Francois Thibault 
  • Cel mai frumos dar făcut cuiva este speranţa.
  • Iubim cu adevărat doar atunci când iubim fără motive.
  • Mai bine să înțelegi puțin, dar bine, decât să înțelegi totul greșit.


__________xxx__________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).

Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” clasa a II-a
Emblemele de merit se conferă de către ministrul apărării, șeful Statului Major General, secretarii de stat, șefii structurilor centrale și șefii statelor majore ale categoriilor de forțe ale armatei, personalului militar și civil, în funcție de anii petrecuți în serviciul armatei, pentru îndeplinirea ireproșabilă a sarcinilor în cadrul misiunilor coordinate de către ONU, NATO sau UE, pentru participarea cu succes în situațiile de urgență din țară sau străinătate sau pentru atingerea unor titluri sau ranguri în cadrul armatei. Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” clasa a II-a se conferă persoanelor care au o activitate desfășurată în arma și specialitatea militară de cel puțin 20 ani. Această emblemă se prezintă sub forma unei piese circulare cu diametrul de 45 mm, fiind confecționată din tombac de culoarea bronzului și inscripționată cu cifra romană – II.  Emblema are reprezentat pe avers un scut heraldic antic înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut sunt redate în planul superior două făclii, central o spadă cu vârful orientat spre baza scutului, încrucişată în partea de jos a lamei cu două buzdugane orientate cu bulbul de lovire în sus. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele. Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe 3 rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, IN SERVICIUL ARMATEI ROMANIEI. În partea inferioară a scutului este reprezentată clasa emblemei de merit prin cifra romană. Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare portocaliu deschis cu 3 benzi de 2 mm, de culoare albastră în mijloc, şi două de culoare neagră dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.

Insigna sportivă regalistă - U.F.S.R. 
(Uniunea Federatiilor Sportive din Romania)
 
În decembrie 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania (F.S.S.R.), reunind Uniunea Societatilor Romane de Sporturi Atletice, Asociatia cluburilor de fotbal, Federatia societatilor de sporturi de iarna precum si alte asociatii si cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. In 1915 se recunoaste personalitatea juridică a F.S.S.R., aceasta transformandu-se apoi in U.F.S.R., (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania). In anul 1933 existau 11 federatii sportive. În anul 1929 apare Legea educatiei fizice si se înfiinţează Oficiul National de Educatie Fizica (O.N.E.F.) ca institutie de stat. In 1940 U.F.S.R. structura de drept privat este desfiintata, patrimoniul si activitatea fiind preluate de către O.S.R. (Organizaţia Sportului Românesc), institutie de stat subordonata initial presidentiei consiliului de ministri si apoi subsecretariatului de stat al educatiei extrascolare. O.S.R .este desfiintată prin lege în 1944 si se reînfiinteaza UFSR, persoana juridica de drept privat care va functiona pe lângă Ministerul Culturii. U.F.S.R. a fost desfiintată în 1946, înfiinţându-se apoi O.S.P. (Organizatia sportului popular), institutie de stat care se va restructura şi ea in 1948, federatiile sportive devenind sectii ale directiei tehnice in 1949. Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român desfiinteaza O.S.P.si creeaza C.C.F.S.(Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a framântărilor  organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebîm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport? 

Insigna vânătorească - Criș
Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S.) este persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, care reprezintă, în plan intern, interesele a peste 150 de asociaţii afiliate, în care sunt înscrişi peste 90% din vânătorii români şi peste 80% din pescarii cu domiciliul sau rezidenţa în România, iar în plan extern, interesele tuturor vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţara noastră. Data de 5 iunie 1919 reprezintă momentul constituirii „Uniunii Generale a Vânătorilor”, iar cea de 26 mai 1922, data de naştere a „Uniunii Generale a Vânătorilor din România”. Această formă de organizare a suferit mai multe transformări și convulsii până să ajungă la formatul de astăzi. Au fost perioade când au existat și organizații paralele în acest domeniu de activitate. Sus am postat logo-ul Asociației generale a vânătorilor și pescarilor sportivi din România. 

Societatea numismatică română 1903 - 1983
65 de ani de la făurirea statului național unitar român
1918 - 1 decembrie - 1983
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaților”, referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (S.N.R.). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent SNR are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române. 
Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița Minerva.  
Era zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris. 
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos!
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658. Deasupra am postat stemele celor trei provincii istorice românești reprezentate pe reversul medaliei.
Placheta - Maria - Principesă a României
Majestatea Sa Maria, Regină a României, Principesă a Romaniei, Principesă de Edinburg și de Saxa Coburg și Gotha, născută Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa – Coburg ;I Gotha (născută la data de 29 octombrie 1875 în localitatea Eastwell Park, ducatul Kent din Anglia şi decedată la data de 18 iulie 1938 în Sinaia), a fost mare prinesă a Marii Britanii şi Irlandei, consoarta regelui Ferdinand şi regină a României. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.Este mama regelui Carol al II-lea al României. Viitoarea regină Maria a României s-a născut pe 3 octombrie 1875, fiind fiica ducelui de Edinburgh, Alfred, al doilea fiu al reginei Victoria (devenit după 1893 duce de Saxa-Coburg-Gotha), şi a marii ducese ruse Maria Alexandrovna. Maria, principesă de Edinburgh, s-a căsătorit cu Ferdinand, principele moştenitor al coroanei României, în decembrie 1892. A avut şase copii: Carol (1893 - 1953), Elisabeta (1894 - 1961), Mărioara (1899 - 1961), Nicolae (1903 - 1978), Ileana (1908 - 1991) şi Mircea (1913 - 1916). Personalitate puternică, femeie foarte frumoasă, extrem de iubită de armată, se pare că Maria a îndrăgit cu adevărat România. În al doilea război balcanic a îngrijit în lagărul de holerici de la Zimnicea bolnavii întorşi din Bulgaria. Se pare că a avut un rol important în luarea deciziei României din 1916 de a intra în război alături de Antantă.  Regina Maria a încetat din viaţă pe 18 iulie 1938, inima ei fiind depusă la Balcic iar trupul în gropniţa domnească de la Curtea de Argeş. „Înainte de a fi condusă de la Palatul Cotroceni pe ultimul ei drum, regina a fost salutată de militari cu baionetele înfipte în pământ şi cu patul armei în sus, gest unic pe care Armata nu l-a oferit niciodată unui alt om.”  

__________ooOoo__________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni olandeze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 10.12.2014

Niciun comentariu: