sâmbătă, 21 decembrie 2013

STATELE AMERICANE - RHODE ISLAND


RHODE ISLAND
The State of Rhode Island and Providence Plantations (cunoscut ca Rhode Island, în română, Statul Rhode Island și al Plantațiilor Providence, sau doar ca Statul Rhode Island) este cel mai mic ca suprafață dintre cele 50 de state ale SUA, şi este situat în partea nord-estică a ţării.

Este al treisprezecelea stat care a semnat Constituţia Statelor Unite, la data de 29 mai 1790. Numele sub care este de obicei numit statul, Rhode Island, se referă la cea mai mare insula din Narragansett Bay, pe găsește oraşul Newport. Numele de Rhode Island este înșelător, conducând pe mulți la concluzia că întreg statul este insular, uneori chiar confundând statul în sine cu Long Island. Statul Rhode Island este supranumit și "The Ocean State". Statul se întinde pe o suprafaţă de 3144 km.p., numără aproximativ 1,05 milioane de locuitori, iar capitala şi cel mai mare oraş al statului este metropola Providence.
Sigiliul statului;
Steagul statului;
Mai jos admiri câteva monumente de arhitectură 
specifice culturii americane, din capitala 
statului american Rhode Island - Providence.
Biserica baptistă - fondată în anul 1638
Capitoliul (Sediul guvernuui statului)
Universitatea BROWN
Catedrala catolică
Centrul bancar
Gara
Memorialul veteranilor
Clădirea Primăriei
Clădirea Societăţii medicale
Vederi generale
Mai jos admiri câteva instrumente financiare 
emise de către statul american Rhode Island
Bancnotă - Rhode Island - Johnston - 20 dolari 18xx
The Rhode-Island Agricultural Bank 
Certifcat 10 acţiuni 1925 - Rhode Island
Asociaţia American-British Home Building 
Bond - Rhode Island - 1000 dolari 1922
Compania The Carolina
Cec - Rhode Island - Providence - 86 dolari 1873
The Grocers and Producers Bank
Câteva vignete de pe certificate sau bonduri
 emise de către statul american Rhode Island
Câteva ornamente decorative marginale 
de pe certificate sau bonduri emise 
de către statul american Rhode Island
Monedă - Rhode Island - 0,5 dol   1636
Medalie - Rhode Island - 1778
Set 3 jetoane diferite - Rhode Island
Vignetă de pe o bancnotă Rhode Island
***
DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
 de ION ROMANESCU - BUZĂU
comandor de aviaţie, în rezervă

ZBOR DEASUPRA COTROCENILOR

Tot privesc din geana zării,
Cum parlamentari de marcă,
Sug vârtos din trupul ţării,
Însă nimeni nu-i ...înţarcă!

CASNICĂ

Rochii, haină, pălărie
Mândra mea ar vrea îndată.
Le plătesc, fir-ar să fie,
Că-i stă bine ...dezbrăcată! 

___________xxx ___________

O MEDALIE, UN JETON
ŞI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Insignă - C.R. a R.P.R. - Evidenţiat în muncă
(Crucea Roşie a Republicii Populare Române)
La data de 4 iulie 1876, a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti. Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. 
Primul preşedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897. La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii ce uneste Societatile Nationale surori, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte. Sus am postat logo-ul Crucii Roşii Române. 

Insignă - Evidenţiat în pregătirea pentru apărarea patriei
Pentru patria noastră - Republica Socialistă România
Această insignă se acorda celor care se instruiau în Gărzile Patriotice şi obţineau rezultate deosebite. Gărzile Patriotice au fost niște formațiuni paramilitare româneşti înființate în perioada regimului comunist, având scopul de a asigura o apărare suplimentară în cazul unui atac extern.
Fișier:Romanian Patriotic Guards Training 1.jpg
Ideea formațiunilor Gărzilor Patriotice este de sorginte sovietică. Primele grupuri de muncitori comuniști înarmați datează din vara anului 1944. Dezvoltând nucleul muncitorilor care l-au preluat pe mareşalul Ion Antonescu, după arestarea sa din ziua de 23 august 1944. Partidul Comunist din România a decis înființarea, în septembrie 1944, a Gărzilor de Apărare Patriotică. Pregătirea și organizarea acestor formațiuni s-a făcut sub supra­ve­ghe­rea serviciilor de securitate sovietice NKGB, iar comanda lor i-a fost încredințată lui Emil Bodnăraş. De câte ori era necesar, Gărzile de Apărare Patrio­tică primeau sprijin logistic și de la Comandamentul Sovietic. Prin intermediul Gărzilor, comuniștii au preluat curând controlul asupra comitetelor de uzină alese în mod democratic din principalele fabrici din țară, obligându-i prin amenințări pe muncitori să aleagă conduceri noi, alcătuite din reprezentanți ai Frontului Naţional Democrat (F.N.D.). Noile comitete au acaparat apoi cantinele mun­citorești și întregul proces de raționalizare a hranei de după război, astfel încât o mare parte a industriei a ajuns în mâinile F.N.D. Gărzile de Apărare Patrio­tică erau utilizate de comuniști și ca grupuri de bătăuși care aveau rolul să împrăștie manifestările organizate de partidele democrate și să-i terorizeze pe membrii acestora. Marea manifestație organizată la Bucureşti, în 8 noiembrie 1945, de către sprijinitorii democraţiei, monarhiei şi ai regelui Mihai, a fost împrăștiată de către comuniști cu ajutorul camioanelor cu muncitori, printre care se aflau și membri ai gărzilor de apărare patriotică, înarmați cu bâte și alte obiecte contondente. Formațiunile au fost desființate abia după desăvârșirea procesului de sovietizare a României. 
Gărzile Patriotice moderne au fost fondate în 1968, după discursul de la București, din 21 august, prin care liderul comunist român Nicolae Ceaușescu a condamnat public înăbușirea Primăverii de la Praga, de către URSS şi sateliţii săi. În 1989, în Gărzile Patriotice erau înrolați aproximativ 700000 de cetățeni, atât bărbați cât și femei. Ca structură, Gărzile Patriotice colaborau strâns cu Ministerul Apărării Naționale, dar erau subordonate direct PCR şi UTC. Bazându-se mai mult pe cetățenii obișnuiți decât pe militari profesioniști, Gărzile Patriotice serveau ca o potențială contrapondere și control față de puterea și influența forţelor armate regulate.
Insignă GP (Garda patriotică) - geniu
Insignă - Evidenţiat în lichidarea neştiinţei de carte
Lichidarea neştiinţei de carte a fost un obiectiv asumat al conducerii de partid în perioada de început a comunismului în România. Deasupra am postat un slogan, în acest sens, aplicat pe o cutie de chibrituri din anul 1951.  
Jeton - Jeton nerambursabil

____________ooOoo___________

PERSONALITĂŢI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII
1 kyat 1958 - Burma 
Aung San a fost un general, revoluţionar şi luptător pentru cauza independenţei naţionale a statului Burma, care a trăit între anii 1915 - 1947.

con_dorul@yahoo.com

MOUISAIOS - 21.12.2013

Niciun comentariu: